Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Tips voor gezond eten + recept

gezond eten

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen: goede voornemens. Gezonder eten is daar vaak één van. Vind je het lastig om gezond(er) te eten? Wij geven je vandaag een aantal tips hoe je gedurende de dag gezond(er) kunt eten en we laten je zien hoe je een lekker (en gezond!) eenpansgerecht met kip en bloemkool maakt. Met onze tips ga je hopelijk dit jaar je goede voornemen halen!

Begin je dag met een goed en gezond ontbijt
Het is heel belangrijk om ’s ochtend met een goed en gezond ontbijt te beginnen. Een goed ontbijt kan ervoor zorgen dat je de hele dag meer energie, concentratie en minder trek in zoet hebt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je een aantal uur verzadigd bent. Voorbeelden van een gezond ontbijt zijn zelfgemaakte ontbijtsmoothies met yoghurt, havermout met (amandel)melk en fruit, een dikke plak bananenbrood of gezonde havermout pannenkoekjes.

Maak een eetplanning
Doe je bijvoorbeeld altijd op zaterdag de boodschappen voor een week, maak dan op vrijdag de eetplanning. Bedenk/zoek een aantal gezonde recepten en maak vervolgens een boodschappenlijstje voor de hele week. Spreek met jezelf af dat je alleen de dingen op je lijstje mag kopen. Ook is het belangrijk dat je gegeten hebt voordat je naar de supermarkt gaat, anders kom je al snel in de verleiding om wat lekkere snacks in je boodschappenwagentje te gooien.

Kies voor gezonde (en lekkere!) tussendoortjes
Als je een beetje creatief bent, kan een tussendoortje lekker en gezond zijn. Een aantal lekkere en gezonde tussendoortjes zijn: een bakje magere yoghurt met kaneel en appel, rijstwafel met kipfilet of smeerkaas, handje noten (zoals walnoten, hazelnoten en amandelen), wat cherrytomaatjes, een gekookt ei of worteltjes met hummus.

gezond eten

Kruiden in plaats van saus
Kies eens voor het op smaak brengen van bijvoorbeeld kip of aardappels met kruiden in plaats van een (romig) sausje. Een gegrild stukje kipfilet met een snufje zout en peper, een theelepel rozemarijn of tijm smaakt heerlijk. Door het gebruik van kruiden kun je vaak al heel veel met smaak doen en dat kan een saus overbodig maken. Maak zelf ook eens een lekkere kruidenmix, zoals een Italiaanse kruidenmix voor over een stukje vis bijvoorbeeld.

Voldoende groenten en fruit eten

  • Als je voldoende groenten op een dag wilt eten, zal je tijdens de lunch of tussendoor wat groenten moeten eten. Denk eens aan een sandwich met sla, komkommer en tomaat, een rijstwafel met avocado of snack eens met groenten en een yoghurtdip.
  • Verwerk ook eens groenten in een smoothie zoals spinazie of wortel. Zolang je ook wat fruit zoals banaan toevoegt aan je smoothie, behoud je een lekkere zoete smaak.
  • Maak regelmatig een lekkere en grote pan met soep voor het avondeten. Dan kun je, of de soep invriezen of de volgende dag een bakje met soep meenemen naar je werk.

Tip: maak soep romig door een gekookte aardappel mee te pureren.

  • Maak ’s ochtends een lekkere smoothie met bijvoorbeeld een banaan, een handje blauwe bessen en wat sinaasappelsap. Zo heb je al gauw genoeg fruit voor de hele dag binnen.
  • Verwerk ook eens fruit in je avondeten, bijvoorbeeld stukjes appel door een salade, ananas in een kipgerecht of banaan in een ovenschotel.
  • Bewaar fruit in het zicht zodat je sneller geneigd bent om een stuk fruit te pakken en op te eten.

Kies voor volkoren producten
Door volkoren producten te gebruiken krijg je meer vezels binnen die zorgen voor een goede spijsvertering en hebben een gunstig effect op het gewicht omdat vezels ervoor zorgen dat je minder snel een hongergevoel hebt. Kies bijvoorbeeld voor zilvervliesrijst, volkoren brood, volkoren pasta

Meer weten over gezond eten? Maak nu 60 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en ontvang gratis de Minigids Dieet: Gezond&Slim eten. In de Minigids vind je onder andere lekkere en gezonde recepten, informatie over de zin en onzin van superfoods, brood, granen en noten en ontvang je tips om af te vallen. 

 photo IMG_2467_zpsd88061a0.jpg

 photo IMG_2472_zps314ebf05.jpg

Gezond recept: Eenpansgerecht met kip en bloemkool

Recept voor 2 personen
Tijd: 20-25 min.

Benodigdheden:

  • 1,5-2 kipfilets
  • 450 gr krieltjes (voorgekookt)
  • 1 bloemkool
  • 1 paprika
  • 1 tl kurkuma
  • ¼ tl komijn
  • zout/peper
  • evt andere ingrediënten zoals courgette, chilipoeder

Bereidingswijze:

Snijd de bloemkool in roosjes en kook de bloemkoolroosjes ongeveer 12 minuten. Giet een scheutje olie in een pan en bak de krieltjes ongeveer 10 minuten op een redelijk zacht vuurtje. Snijd de kip en paprika in blokjes. Breng de kip op smaak met zout en peper. Na 10 minuten, voeg je de kip, paprika, kurkuma en komijn toe aan de krieltjes. Bak de kip gaar in circa 4-5 minuten. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en bak deze nog ongeveer 2 minuutjes mee. Het is ook lekker om nog een beetje (magere) yoghurt toe te voegen aan dit recept, om het iets frisser te maken.

 photo IMG_2457_zps3fcace43.jpg
Advertisement

Onze kookboeken