Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

3 recepten voor in de lunchbox

 photo lunchboxen 4_zpsnl112ymg.jpg

Kleffe witte pistoletjes met smeltende kaas of een broodje döner… Niet mijn ideale idee van een lunch. Sommige van jullie hebben misschien al de lunchbox gezien waarin ik mijn lunch meeneem naar mijn werk. Ik vind deze super handig, omdat er twee lagen zijn waarmee je droge en natte producten van elkaar kan scheiden. Ook zit er een ‘ spork’  bij (een fork (vork) en een spoon (lepel)). Ik vond het altijd een heel gedoe om in de vroege ochtend een lunch klaar te maken en ging dan liever een broodje halen bij de HEMA. Maar nu weet ik dat je slechts drie dingen nodig hebt voor een heerlijke oppepper, namelijk iets van brood, groenten en een sausje. Wil je meer weten hoe je snelle en smakelijke lunches kan inpakken? Lees dan verder!

1. Pitabroodje met falafel, zoete puntpaprika, sla en pesto/hummus

 photo lunchboxen 17_zpsxxcatcje.jpg

 photo lunchboxen 3_zps6r1eoqir.jpg

Als je geen oven, broodrooster of tosti-ijzer hebt op je werk, rooster dan het gewenste aantal pitabroodjes van te voren en snijd ze daarna open. Verpak de broodjes in een luchtdicht bakje. Vouw alumniumfolie om de falafels heen. In mijn ervaring blijven groenten en fruit het beste bewaard als je ze niet snijdt of de stukjes zo groot mogelijk houdt. Snijd de puntpaprika in reepjes  en leg het samen met ongesneden  sla en een stukje komkommer in een luchtdicht bakje. Neem een klein potje pesto of bakje hummus mee. Bewaar het ‘s nachts in de koelkast en haal het er op het laatste moment uit. Aangekomen op locatie kan je de falafels in de broodjes doen en dan in een tostiijzer en daarna de groenten erop.  Maar ook koud zijn ze lekker!

2.  Meergranen kampioentjes met pindakaas, banaan, spinazie en tomaat

 photo lunchboxen 5_zpsbjgzi7k4.jpg

 photo lunchboxen 18_zpsimehjegh.jpg

Bak de broodjes van tevoren. Snijd ze daarna open. Pak blaadjes sla in en een aantal cherrytomaatjes. Als je gaat lunchen op een plek waar je de banaan niet in plakjes kan snijden, doe dit dan ook de avond van tevoren en vries de stukjes in een plastic zakje. Het lijkt me echter lekkerder om een hele banaan mee te nemen. Als de lunchpauze begint, smeer je de broodjes in met een dikke laag pindakaas en beleg je het met de spinazie, plakjes banaan en tomaat.

3. Pastasalade met courgettereepjes, zoete puntpaprika, champignons en pesto

 photo lunchboxen 14_zpsbojvjimv.jpg

Deze pastasalade is zo klaar en is prima een aantal dagen te bewaren. Ik vind ‘m zelfs lekkerder als het een nachtje in de koelkast heeft gestaan en alle smaken echt in elkaar zijn getrokken. Je kunt zelf kiezen of je de maaltijd in de magnetron opwarmt of dat je het koud eet. Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Gebruik een kaasschaaf om de reepjes courgette te maken. Snijd de champignon in plakjes. Bak de courgette en de champignons goed door. Het is belangrijk dat het vocht eruit is, zodat je geen natte pastasalade krijgt. Ik vind rode paprika lekkerder rauw, maar je kunt het natuurlijk ook even kort mee bakken. Voeg kruiden als oregano en paprikakruiden toe voor wat pit. Giet de pasta af en doe alles bij elkaar in een goed afsluitbaar bakje. Neem een potje pesto mee.

Een variatietip: ik eet zelf geen vlees of kaas, maar voeg dit toe naar eigen behoefte! Het pitabroodje kan superlekker zijn met een plakje salami en bij de vierkantjes kan je bijvoorbeeld in plaats van pindakaas kipfilet of oude kaas eten. Spekreepjes passen goed bij de pastasalade en zijn ook koud lekker.

Tip: mijn lunchbox komt van de Zeeman en kostte ongeveer 2,50 euro.

Onze kookboeken