Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Supermarkt Superfair, Utrecht

 photo Superfair 3_zpsjcr8nxtf.jpg

Het is duidelijk dat er een nieuwe rage is in de wereld van supermarkten. Biologisch, vers en milieuvriendelijk zijn  woorden die deze rage typeren. Ze spelen perfect in op de nieuwe houding van de klant die ik ook wel de ‘ik-wil-zo-bewust-mogelijk-eten-maar-het-mag-niet-teveel-moeite kosten’ houding noem. In Utrecht is er een nieuw supermarktconcept geopend, de Superfair. Het doel van Superfair is om gezonde en biologische voeding betaalbaar te maken voor iedereen die wil bijdragen aan een beter milieu, een betere maatschappij en betere omstandigheden voor mens en dier. Superfair stelt op hun website dat ze een voordelig en compleet assortiment van gezond en biologische artikelen bieden. Daaarnaast verkopen ze meer dan 300 producten zonder verpakking om verspilling tegen te gaan. Ik was nieuwsgierig geworden en nam een kijkje in de winkel. 

De prijzen

 photo Superfair 2_zps83ayf1ni.jpg

Voordat ik de winkel had bezocht, was ik op een aantal punten wat sceptisch. Zo lijken de waardes biologisch en voordelig helaas vaak tegenover elkaar te staan. Ik denk dat veel mensen wel biologisch willen eten, maar niet elke week méér voor hun boodschappen willen betalen. Sommige producten, zoals Fairtrade chocolade, zijn niet heel duur (wel héél lekker!). Maar groenten zoals komkommer en courgette kunnen wel twee keer zo duur zijn. Dat is dan toch even schrikken. Bij de Superfair vielen de prijzen me mee. Verse producten als groenten en fruit en de bijzondere producten waren wel duurden dan bij bijvoorbeeld de Jumbo. Een zak speltpasta van 500 gram kost 5 euro. Aan de andere kant verkopen ze ook blikjes drinken voor 99 cent per stuk. Het ligt er dus maar net aan waar je naar op zoek bent.

 photo Superfair 6_zpsmh8bbavo.jpg

Wat ik heel prettig vind aan de winkel, is dat álles biologisch is. Van frisdrank tot repen chocolade, van voedingssupplementen tot boterhamworst, je hoeft je nergens schuldig over te voelen. Ook wanneer je geen superfood liefhebber bent of niet de hele dag op wortels wilt kauwen, hebben ze je iets te bieden. Wat dacht je van bio-snoep of roomijs? Ook hebben ze een eigen bakkerij.

Geen verpakking

 photo Superfair 9_zps4m1qwcsv.jpg

Ik was het meest benieuwd naar de producten zonder verpakking. Superfair biedt ongeveer 6000 biologische producten aan, waaronder ook verantwoorde cosmetica en voedingssuplementen. 300 producten daarvan worden verkocht zonder verpakking. Zo heb je meer controle over de hoeveelheid die je koopt, stelt Superfair. Dit leidt tot minder papier-, plastic- en voedselverspilling. Superfair biedt de volgende artikelen zonder verpakking aan: groente en fruit, eieren, brood, noten, zaden, superfood, muesli en oliën. Je kunt bij Superfair een plastic zakje kopen, of zelf een zakje of pot meenemen. Je weegt af wat je wilt hebben, sticker erop en betalen maar. Naast dat het er ontzettend tof eruit ziet, lijkt het me ook een handig systeem. Veel van bovenstaande producten doe je thuis toch in de fruitschaal, in een glazen weckpot of in een andere bewaardoos, waarna je de verpakking van de supermarkt weggooit. Door deze onnodige stap weg te halen, lijkt het me dat we een hoop kunnen besparen.

 photo Superfair 10_zpsscpc5cma.jpg
 photo Superfair 12_zps6xks4s4j.jpg

Het milieu en de maatschappij
Superfair composteert hun eigen afval. Ze hebben een echt reclycle station waar je naast papier en plastic ook vreemde valuta en frituurvet kunt inleveren. Dit vind ik een ontzettend goed iniatief. Ook geeft Superfair producten die niet meer kunnen worden verkocht aan de voedselbank. Op deze wijze gaat goed voedsel niet teloor.

Ik vind de Superfair een hele fijne winkel. Zoals ik eerder zei, is het prettig dat alle producten biologisch zijn en dus op z’n minst iets beter (zouden moeten) zijn dan niet-biologische producten uit andere supermarkten. Zo kunnen we allemaal met kleine gebaren de wereld stukje bij beetje een eerlijkere plek maken. Daarnaast is deze winkel voor iemand die net zoals ik geen vlees eet en altijd op zoek is naar nieuwe, interessante voedingsmiddelen, echt een speeltuin. Ze hebben zoveel verschillende soorten noten, bonen, kruiden en smaken waar ik nog nooit eerder van gehoord had. Door de flinke prijsverschillen, zou ik er zelf niet mijn verse producten halen. Maar voor een bijzonder koekje bij de koffie, een verwenproduct zoals een goede reep chocolade of  een specifiek vers product, ga ik zeker terug naar de Superfair.

 photo Superfair 13_zpss8swhv27.jpg

Je kunt de Superfair vinden op Biltstraat 90-92 in Utrecht. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen gedachten en ervaringen tijdens mijn bezoek aan de winkel. 

Onze kookboeken