Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

5 tips om geld te besparen met boodschappen

IMG_3950_zpscl7sovf7
Vind jij je teveel teveel geld uitgeeft aan boodschappen? Dan heb je vast iets aan de tips die wij hieronder hebben bedacht. We geven je vijf tips om geld te besparen met boodschappen en laten zien dat je niet per se veel geld hoeft uit te geven om een smakelijk en gezond leven te leiden. We vinden het super leuk als je jouw tips onder het artikel achterlaat.

Tips voor het plannen van een weekmenu
Tip 1: Maak een weekmenu
We schreven er al eerder een artikel over, maar we zeggen het graag nog een keer: maak een weekmenu. Dit levert je zoveel voordelen op. Je kunt bijvoorbeeld meteen een dag inplannen om restjes op te maken, je kunt in een keer een goede boodschappenlijst maken en doordeweeks hoef je geen energie te verspillen aan de vraag ‘wat eten we vandaag’?Je kunt ook meteen rekening houden met sportactiviteiten, vrienden die komen eten of ‘luie bankhangavonden’. Het is bovendien ook voor iedereen in je huishouden duidelijk wat er de hele week op tafel staat.

Tip 2: Doe 1x per week boodschappen
Als je er tijd voor hebt, probeer dan maar een keer per week boodschappen te doen. Zo heb je in een keer alles in huis voor de week en hoef je niet voor of na je werk nog langs de supermarkt. Naast dat je tijd bespaart, voorkom je hiermee ook dat je  eten verspild (zie tip 3) en dat je kies voor een (ongezonde) afhaalmaaltijd ‘want je hebt niks meer in huis’.
Hartige taart met restjes
Tip 3: Gooi geen restjes weg
Gooi restjes niet weg, maar bewaar ze in goede bewaardozen in de koelkast of in je voorraadkast. En koop geen nieuwe producten voordat je de restjes hebt opgemaakt. Wist je dat elk persoon in Nederland bijna vijftig kilo per jaar aan eten weggooit? Dat betekent dat 14% van het eten dat je koopt, ongebruikt in de afvalbak verdwijnt. Dat is toch ontzettend zonde? Ruim minstens 1x per week de koelkast en de vriezer op en gebruik eerst de producten met de kortste houdbaarheidsdatum. Heb je veel verschillende restjes over? Verwerk ze in een hartige taartgevulde omelet, soep of sandwich.

Tip 4: Check regelmatig hoeveel geld je hebt besteed aan boodschappen
Als je meerdere keren per week boodschappen doet, dan is het overzicht al gauw verloren. Bovendien neem je vaak meer mee dan alleen dat wat je nodig had.  Verzamel eens een maand al je bonnetjes en tel dit bij elkaar op. Geschrokken van het eindbedrag? Je kunt geld besparen door een budget vast te stellen. Je kunt dit bedrag bijvoorbeeld pinnen, waarbij geldt op=op.Bonensalade met rucola
Tip 5: Maak simpele recepten met simpele producten
Er komen steeds meer ‘slimme’ producten op de markt, waar volgens het etiket allerlei onmisbare vitaminen en mineralen in zitten of juist minder suiker en zout. Denk bijvoorbeeld aan superfoods, glutenvrije crackers of bloemkoolpasta. Hartstikke lekker, maar als je geen allergie hebt, dan is het niet nodig om deze producten te kopen om een gezond leven te leiden. Bovendien zijn de hartstikke duur. En wist je dat er ook ontzettend veel vitaminen in aardappelen of sinaasappel zitten? Koop simpele producten zoals aardappelen, bonen, groenten en fruit en je maakt met gemak de gezondste en goedkoopste maaltijden.

Onze kookboeken