De allerlekkerste bananencake

 photo IMG_8215_zps3f542171.jpg

Als ik tussen zoet en hartig moest kiezen, ga ik absoluut voor hartig. Maar voor deze bananencake maak ik echt een uitzondering. Als ik deze cake maak, moet ik mezelf echt tegenhouden om niet meteen een paar plakjes achter elkaar op te eten. Het is een super lekkere en smeuïge cake, die absoluut een aanrader is! Voor degene die niet heel erg dol zijn op banaan: de cake heeft niet echt een aanwezige banaansmaak, de banaan zorgt ervoor dat de cake heerlijk smeuïg wordt. Zelfs Jorrit, die niet van banaan houdt, vond de bananencake erg lekker!

Tijd: 20 min. + 60 min. in de oven
Recept voor 8 personen

Benodigdheden:

 • 260 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
 • 115 gram boter
 • 165 gram bruine basterdsuiker
 • 2 eieren
 • 4 rijpe bananen
 • 1 theelepel kaneel
 • eventueel walnoten

Bereidingswijze:

Verwarm je oven voor op 175 graden. Meng in een grote kom de bloem met het bakpoeder en het zout. Doe de boter in een kommetje en smelt de boter in de magnetron. Voeg de boter, basterdsuiker, eieren, de bananen en de kaneel toe aan het bloemmengsel.

 photo IMG_8175_zps03b513e5.jpg

Meng alles goed door elkaar. Voeg op het laatste moment wat gehakt walnoten toe, als je dat lekker vindt.

 photo IMG_8177_zps5709b7df.jpg

Schep het beslag in een ingevette cakevorm en zet de cake vervolgens voor circa 60 minuten in de oven.

 photo IMG_8180_zps63e0e4b4.jpg

Als de cake klaar is, laat je de bananencake minimaal een half uur afkoelen.

 photo IMG_8202_zps06348a4a.jpg

 photo IMG_8182_zps8b6e5522.jpg

 photo IMG_8228_zpsd41f7df3.jpg

Sofie en Jorrit – 24 & 26 jaar – houden van lekkere en simpele gerechten en zijn hier dagelijks mee bezig – Eigenaar van de website Lekker en Simpel en het gelijknamige kookboek

Jouw recept op Lekker&Simpel?

Heb jij een lekker en simpel recept dat je met iedereen wilt delen? Stuur je recept dan in en wie weet verschijnt binnenkort jouw recept op Lekker en Simpel! Stuur je recept hier in

Reacties

 1. Marit zegt

  Net gemaakt en heerlijk ! Vond later het recept voor Bananenbrood waarin de suiker vervangen wordt door minder honing. Die ga ik ook een keer maken.. Past beter in mijn ‘puur en gezond’ dieet.
  Bedankt voor dit recept mede namens lief en kids!

  • Vanessa zegt

   Bij mij is deze cake vandaag ook weer in de maak. Dit is echt een succes recept! Ik doe er meestal ook een beetje vanillesuiker bij. Deze cake gaat naar de collega’s van mijn vriend of hij neemt de cake mee tijdens een repetitie en iedereen vraagt wat er in zit. Ik verklap wel wat, maar natuurlijk niet alles….

 2. Gerda zegt

  Lijkt mij heel lekker. Kun je in plaats van het deeg in een cakevorm ook kleine papieren vormpjes doen, zodat het 1 pers. cakejes wordt? Hoe lang moeten ze dan in de oven? 20 min.?

  • Lekker en Simpel zegt

   Ja tuurlijk. Wij hebben het zelf nog nooit geprobeerd maar ik zou eerst 20-25 minuten doen, even de kleur ook in de gaten houden. Zijn ze dan nog niet goed, dan doe je er gewoon elke keer 5 minuten bij.

 3. zegt

  Had dit recept vanochtend gevonden via Google. Zelfs voor mij te doen…hij staat nu in de oven. Het deeg was al super lekker (en goedgekeurd door onze fijnproever Bink de Lab)
  Nu even een uurtje geduld, of het gaat lukken! (Oh ja, ik heb tarwebloem gebruikt van molen de Roode Leeuw uit Gouda. Wordt daar nog ouderwets gemalen!) Als het net zo lekker is, als dat het nu ruikt in de keuken dan kan het niet meer stuk!

 4. larissa zegt

  Ik moet morgen op mijn werk trakteren omdat ik van invalster naar vaste collega ‘promoveer’. Deze cake staat nu in de oven. Als dat geen feestje gaat worden… Dank voor het recept!

 5. Corinne zegt

  Yummie!
  Lekker hoor! Heb hem net gemaakt in cupcakevorm met de helft aan ingrediënten en ik kon er 8 mooie cupcakes van maken.
  Had helaas geen walnoten in huis. De boter heb ik vervangen door kokosolie.
  Ze zijn echt heel erg lekker geworden!

 6. Myrthe zegt

  Heel erg bedankt voor dit recept, ik maak vaak zelf vaak een bananenbrood zonder boter en eieren maar wou dit recept ook een keer uittesten! De cake staat nu in de oven en ruikt nu al heerlijk.
  Heb wel wat minder boter gebruikt dan in het recept stond (zo’n 50 gram) en heb er ook nog wat speculaas en koekkruiden aan toegevoegd.
  Jullie site is overigens erg goed, staan heerlijke recepten op die ik zeker een keer wil gaan maken.

 7. Maartje zegt

  Deze cake vandaag gemaakt; hij is superlekker! Echt een aanrader. Heb wel de banaan alleen in stukjes gesneden en op het laatst door het beslag gemengd. En heb 1,5x deze hoeveelheid gemaakt, wat ook prima ging in een cakeblik.

  • Bas zegt

   Honing en dadelstroop is gewoon suiker, er zit alleen een andere smaak aan. Voor de rest heeft het hetzelfde invloed op je lichaam als ‘gewone’ suiker.

 8. patricia zegt

  smaakt heerlijk!! alleen had 4 kleine kinder banaantjes en iets meer bruine suiker…maar goed hij is lekker!! ( volgende keer in de keukenmachine , zaten nog wat stukjes ‘deeg’ in…)

 9. patricia zegt

  ben nu de cake aan het bereiden maar het beslag is een stuk donkerder als dat van jullie dus ben benieuwd 😉

 10. Ellie zegt

  Omdat ik nog een paar bruine bananen had liggen heb ik deze cake gebakken. Ik heb er walnoten en rozijnen doorgedaan. Kaneel per ongeluk vergeten. Hij is echt heerlijk.

 11. Elsa zegt

  Zoek eens op: bananenbrood + dadels
  Dan vind je ook recepten van bananenbrood zonder suiker.

  Je kunt er eventueel wat druppels stevia toevoegen.

   • zegt

    Nou zeg, moet dat nou zo? Ik wil je niet aanvallen ofzo maar ik vind het niet echt vriendelijk overkomen. Wie zegt dat lekker en simpel niet ook gezond zou kunnen zijn?

    Ik ga hem zeker eens proberen, hij lijkt me heerlijk. En als je er zelfs iemand die niet van bananen houdt mee kan overtuigen… dan moet het wel goed zijn!

 12. zegt

  Ik kan dit recept zeker goed gebruiken met mijn -uit de hand gelopen- bananenverslaving! Heb er al vaker over gelezen op Girlscene’s Annemerels blog, maar vind dit recept er toch wat smakelijker uitzien!

 13. Bettie zegt

  Is deze cake ook mogelijk zonder ei? Heb daar namelijk wel eens van gehoord, maar ik zou niet weten hoe ik die kan maken. Mijn broertje is namelijk zwaar allergisch voor ei en pinda. Misschien hebben jullie wel allergenenvrije recepten of verdere tips voor gebak.

  • Lekker en Simpel zegt

   Ik heb wel eens gelezen dat je een ei kunt vervangen voor 50 gram appelmoes. Ik heb het alleen nog nooit uitgeprobeerd. Maar het lijkt mij de moeite waard om eens te proberen :)

 14. Ina zegt

  Je komt veel bananencake-recepten tegen de laatste tijd. Misschien omdat er weinig ander fruit in de winkels ligt? Bedankt voor deze eenvoudige versie!
  Ook heerlijk met geraspte courgette of wortels ipv banaan!

Trackbacks

Laat een reactie achter