Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Hoe en waar bewaar je eten?

eten juist bewaren
Het volgende is je vast weleens overkomen. Voor je het weet zijn je bananen te bruin om te eten, je tomaten beschimmeld en is dat lekkere restje van vorige week totaal smakeloos geworden. Voedselverspilling is niet alleen op nationale schaal een ernstige zaak; het kost ook jou waarschijnlijk geld, tijd en moeite. Redenen genoeg om je wat meer te verdiepen in het bewaren van eten.

In de koelkast

Producten die je in de koelkast bewaard:

  • bederfelijke producten zoals vlees(waren), vis, zuivelproducten en alle gesneden groente en fruit
  • geopende potjes en blikjes
  • eieren
  • sommige soorten fruit (aardbeien, bessen, frambozen, druiven, appels en peren)
  • sommige soorten groenten (broccoli, bloemkool, asperges, champignons, sla, spinazie, wortels, bieten en vers gesneden kruiden)

Twijfel je of iets in de koelkast hoort? Probeer je dan te herinneren of dat het product in de supermarkt ook in de koeling stond (dan hoor je dan namelijk thuis ook te doen).

Bewaar bederfelijk eten op 4 graden in de koelkast, dan hebben schimmels en bacteriën nauwelijks de kans om te groeien. Bewaar restjes hoogstens 2 tot 3 dagen in de koelkast en dek het altijd af met een deksel of folie. Ook is het verstandig om na te denken over de volgorde van het eten in je koelkast. Zo zet je vlees en vis onder in de koelkast. Dit is namelijk de koudste plek en bovendien kunnen er zo geen sappen uit de dierlijke producten lekken op andere producten. Bewaar je groenten in de groentelade. Hier is de temperatuur wat hoger dan in de rest van je koelkast en zo beschadigen de groentes niet door de kou.

In de vriezer

Producten die je in de vriezer bewaard:

  • bevroren producten uit de supermarkt. Doe deze producten thuis zo snel mogelijk in de vriezer zodat de kwaliteit niet verslechtert.
  • restjes van een maaltijd.
  • eten waarvan je de houdbaarheid wilt verlengen of waarvan je een deel wil bewaren voor in de toekomst, zoals brood of verse kruiden.

Stel de temperatuur van de vriezer in op ten minste -18 graden. Als je restjes in vriest, doe dit dan per portie. Zo bevriest het eten sneller en hebben bacteriën minder kans om te groeien. Ook ontstaat er dan minder of geen condens of ijs in de vriezer. Het is belangrijk dat je de restjes eerst goed laat afkoelen, anders stijgt de temperatuur in de vriezer en krijg je ijsvorming rond het product. Dat doet de smaak van je gerecht niet goed.

Door voedingsmiddelen bij thuiskomst direct in te vriezen, kan je de TGT (te gebruiken tot) datum verlengen. Dit verschilt uiteraard per product. Kijk, ruik en proef om te bepalen of een product nog eetbaar is. Gebruik eventueel een watervaste stift om de datum (wanneer je het in de vriezer hebt gezet) er op te schrijven.

Buiten de koelkast (op kamertemperatuur)droge producten
Producten die je op kamertemperatuur bewaard:

  • sommige soorten fruit (banaan, kiwi’s, mango, meloen, avocado, ananas en citrusvruchten)
  • sommige soorten groenten (paprika, tomaat, komkommer, courgette, aubergine, pompoen, ui, aardappelen)

Bewaar droge producten en producten op basis van zetmeel zoals meel, bloem, pasta of rijst in ee luchtdichte pot op een koele, donkere en droge plek.

Onze kookboeken

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *