Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Maaltijden voorbereiden in het weekend (mealprepping)

Mealprepping is iets waar ik al een tijdje over na zit te denken. Soms kom ik erg laat thuis en dan moet ik nog eten, douchen, opruimen en ontspannen. Het lijkt me heerlijk als ik dan een bakje in de magnetron kan zetten. Terwijl dat opwarmt, kan ik vast douchen of uitrusten. Bovendien hoef ik dan niet te koken als afwassen. Ik eet graag gezond, dus een pizza of een lasagne uit de supermarkt is voor mij geen optie. Lees hier verder hoe ik mealprepping wil aanpakken.

Maaltijden voorbereiden in het weekend (mealprepping)
Het idee van mealprepping is dat je op één dag het eten voor de rest van de week voorbereid. Je kunt bijvoorbeeld vast groenten snijden, pasta of rijst koken of tussendoortjes klaar leggen. Wat je precies maakt, hoe je dat doet en hoeveel tijd dat kost, is afhankelijk van wat je wilt maken. Er zijn verschillende vormen van mealprepping. Je kunt een maaltijd compleet afmaken en dit bewaren in de koelkast of je kunt er voor kiezen om op de avond zelf nog iets te koken of te wokken in een pan. Mealprepping kent vele voordelen. Naast dat je op de avond zelf veel tijd bespaart, scheelt het je ook in denkkracht: je weet precies wat je eet, hoeveel je eet en gehaaste last minute tripjes naar de supermarkt zijn niet meer nodig.

Voor mij zou mealprepping voornamelijk bestaan uit groenten snijden of koken, pasta of rijst voorbereiden, sauzen maken en soms een salade of lunch voorbereiden. Idealiter hoef ik, als ik thuiskom, alleen nog de groenten, pasta en saus te combineren en op te warmen in een wokpan. Om mezelf en andere geïnteresseerden een eindje op weg te helpen, heb ik een stappenplan bedacht.

1. Bereken het aantal maaltijden dat je wilt bereiden
Ga je meteen voor vijf dagen het avondeten verzorgen of begin je met twee of drie dagen? Kies een rustig moment om de maaltijden te bedenken, hou rekening met restjes (die je in andere maaltijden kunt verwerken) en maak meteen een boodschappenlijst. Het is belangrijk om er veel tijd in te steken, want anders zit je straks met maaltijden die niet compleet zijn of niet lekker smaken en moet je alsnog de keuken in. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt.
Tips voor het plannen van een weekmenu
2. Haal genoeg bewaardozen/ tupperware in huis
Hoe meer maaltijden je wilt voorbereiden, hoe meer bakjes je nodig hebt. Zeker als je liever niet groenten en vlees mengt en de saus ook nog apart houdt. Koop goedkope bakjes bij bijvoorbeeld de Action of investeer meteen in mooie bewaardozen.

3. Het bedenken van de maaltijden
Ik wil twee soorten maaltijden gaan voorbereiden. Ik eet meestal ‘pasta met groenten’ of ‘rijst met groenten’. Ik wil twee porties pasta gaan koken en twee porties rijst en wat groenten bakken/koken/snijden. Ik eet tevens graag couscous, maar dat is altijd binnen een paar minuten klaar, dus dat vind ik het niet waard om voor te bereiden.  De groenten die ik vantevoren ga koken/ bakken zijn broccoli, spruitjes, sperziebonen bloemkool en worteltjes. Deze groenten hebben veel tijd nodig om zacht te worden. Ik wil andere groenten als paprika, courgette, champignons en prei vast snijden, maar deze ga ik niet alvast bakken, omdat ik denk dat het lekkerder is om dat vlak voordat je gaat eten te doen. Bovendien duurt het niet veel tijd om deze groenten te garen. Voor sauzen gebruik ik een tomatensaus met basilicum en paprikapoeder die ik vantevoren maak in de blender en die ik bewaar in een glazen fles in mijn koelkast. Bij mijn rijst eet ik graag teriyakisaus, die koop ik in de supermarkt en hoeft niet opgewarmd te worden. Ik eet geen vlees, dus daar hoef ik geen rekening mee te houden. Als je wel vlees eet kun je bijvoorbeeld kip, varkensvlees of rundvlees alvast in stukjes snijden en op smaak brengen met kruiden. Je bewaart het vlees dan in de koelkast of in de diepvries. Je hoeft het dan alleen nog maar een paar minuten te bakken en klaar! Aardappels kan je ook heel gemakkelijk voorbereiden. Bak ze in de oven en bewaar ze in een goede luchtdichte doos. Aardappels kun je gemakkelijk opwarmen in een koekenpan of magnetron.
 photo IMG_9425_zps2cad485f.jpg
Het is een kwestie van smaak en ervaring om te weten welke producten lekker blijven nadat ze een paar dagen in een plastic bakje hebben gezeten. De tien aanraders die ik heb kunnen vinden zijn: gerookte kip of kalkoen, gerookte zalm, feta, rauwe groentes, asperges, boontjes, pompoen, rijst, quinoa en kikkererwten. De tien afraders zijn: mozzarella, ei, witvis, rauwe vis, gesneden tomaten, broccoli, gegrilde groentes, gewokte spinazie, rijstwafels. De algemene regel is dat natte producten (zoals de mozarella, spinazie en tomaatjes), rauwe producten (de vis) of producten die kunnen gaan stinken (broccoli en ei) een afrader zijn.

4. Het koken van de maaltijden
Nu is het tijd om alles te gaan koken en bakken. Verdeel de pasta, groenten of vlees in gelijke porties over je tupperware bakjes en laat alles goed afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Je kunt er eventueel een etiket op plakken of met een watervaste stift op schrijven welk bakje voor welke dag is.

Doe jij aan mealprepping of wil je het graag een keer doen? Laat een reactie achter wat jij ervan vindt!

Onze kookboeken