Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Wat te doen met oud brood?

oud brood

Heb je paar oude boterhammen over? Gooi ze dan niet weg! Wij gaan je vandaag laten zien wat je onder andere met deze oude boterhammen kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan paneermeel, een pizzabroodje en een bruschetta.

Wentelteefjes 

Als wij oud brood over hebben, maken we vaak wentelteefjes als ontbijt. Super lekker en zo simpel! Ben je op zoek naar wat variatie tips voor wentelteefjes? Bekijk dan hier onze tips.

 photo IMG_3252_zps0dqt4if1.jpg

Croutons

Met 1 of meerdere oude boterhammen, maak je binnen een mum van tijd lekkere (knoflook)croutons voor bijvoorbeeld in je soep of je salade.

Wat heb je nodig?

  • 4 teentjes knoflook
  • 2 boterhammen
  • 6 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 180 graden. Haal de korsten van de boterhammen en snijd de boterhammen in reepjes en vervolgens in blokjes. Pers de teentjes knoflook uit boven een bakje en voeg hieraan de olijfolie toe. Meng dit goed door elkaar en meng vervolgens alle blokjes brood door de olie. Leg wat bakpapier op een bakplaat en leg vervolgens alle stukjes brood naast elkaar, maar wel met wat ruimte ertussen. Zet de ‘croutons’ vervolgens voor circa 10 minuten in de oven totdat ze mooi krokant zijn geworden.

 photo IMG_1770_zps03c6ebc8.jpg

Pizzabroodje

Tover een oude boterham om tot een lekker pizzabroodje. Beleg de boterham met bijvoorbeeld wat ketchup, tomatenpuree of tomatensaus. Vervolgens kun je de ‘pizza’ verder op smaak brengen met ingredienten naar keuze zoals blokjes ham, ui, rode peper, salami, geraspte kaas of lekkere kruiden. Bekijk hier het recept voor zelfgemaakte pizzabroodjes.

 photo IMG_9926_zpsfc1c106c.jpg

Paneermeel maken

Met een paar oude boterhammen maak je heel gemakkelijk zelf paneermeel. Als de paneermeel in een luchtdicht bakje bewaard, dan kun je weer even voorruit.

Hoe ga je te werk?
Snijd de korstjes van het brood en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat in een op 150 graden voorverwarmde oven. Zet het brood voor circa 30 minuten in de oven totdat het helemaal krokant en hard is geworden. Vervolgens kun je de sneetjes brood in een keukenmachine fijnmalen of met een deegroller.

Tosti

Met oud brood kun je prima nog een lekkere tosti maken. Bijvoorbeeld eentje met kipfilet en roomkaas met kruiden, een croque madame of een pizza tosti.

Wat heb je nodig?

  • 2 boterhammen
  • 2 plakjes kipfilet
  • philadelphia
  • verse bieslook
  • snufje peper

Bereidingswijze:

Verwarm je tosti-ijzer voor. Smeer een dun laagje philadelphia over 1 boterham. Leg hier vervolgens 2 plakjes kipfilet overheen, een beetje bieslook en een snufje peper. Leg vervolgens de andere boterham erop en je sandwich is klaar om tussen het tosti apparaat te leggen. Na een paar minuten is je tosti klaar, eet smakelijk!

 photo IMG_2463_zpsddffe328.jpg

Bruschetta

Maak eens een lekkere bruschetta met een paar oude boterhammen, cherrytomaatjes, rode ui en wat ricotta. Je kunt de bruschetta natuurlijk ook  beleggen met andere ingrediënten zoals parmaham, knoflook of pesto.

Wat heb je nodig?

  • 2 boterhammen
  • 5-8 cherrytomaatjes
  • 2 eetlepels ricotta
  • 1/4 ui
  • crema di balsamico
  • scheutje olijfolie
  • snufje zout/peper

Hoe ga je te werk?

Verwarm je ovengrill voor. Heb je geen ovengrill, verwarm dan oven voor op 250 graden. Giet een scheutje olie in een ovenschaal en halveer de tomaatjes. Doe de tomaatjes in de ovenschaal en snijd de ui in halve ringen. Voeg de ui toe aan de tomaatjes, breng het geheel op smaak met een snufje zout en peper en zet de tomaatjes voor circa 8 tot 10 minuutjes onder de grill totdat ze lekker zacht zijn geworden. Rooster vervolgens de boterhammen in een broodrooster. Smeer de boterhammen in met de ricotta en zodra de tomaatjes klaar zijn, schep je deze op de boterhammen. Zet eventueel de boterhammen nog even in de oven zodat de ricotta ook warm kan worden (dit hoeft niet!). En maak de bruschetta af met een scheutje crema di balsamico.

 photo IMG_2507_zps91e57354.jpg

Vergeet niet om Lekker en Simpel ook te volgen op PinterestFacebookTwitterYoutube en Instagram!

Onze kookboeken