Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Alles over lijnzaad: een super gezond zaadje

 photo IMG_1128_zpse7ec54c8.jpg

Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen die ontzettend veel voedingsstoffen bevatten. De meeste gezonde voedingsmiddelen hebben 2 of 3 bijzondere eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn, superfoods bevatten vaak 12 of meer bijzondere eigenschappen. Een paar jaar geleden hadden nog maar weinig mensen in Nederland van superfoods gehoord, inmiddels is het een echte hype. Er zijn veel soorten superfoods en lijnzaad is daar één van. Maar wat is lijnzaad precies?

Superzaadje: lijnzaad

Lijnzaad is het zaad van vlas. Deze gezonde zaadjes zijn onder andere goed voor de lijn door de goede invloed op de spijsvertering. Daarnaast bevat het zaad diverse vitaminen, mineralen zoals magnesium en fosfor en ook omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte wordt verlaagd en is ook nog eens goed voor de oog- en hersenfunctie.

Wanneer je lijnzaad eet is het belangrijk dat je daarnaast goed drinkt. Het zaad neemt namelijk heel veel water op, waardoor je langer vol zit en minder geneigd bent om naar een snack te grijpen. Als je niet genoeg drinkt, kan dit verstoppingen opleveren. Terwijl lijnzaad juist helpt wanneer je darmproblemen hebt.

Lijnzaad bevat een grote hoeveelheid aan lignanen en bevat zelfs tot 800 keer zo veel lignanen dan de meeste soorten plantaardig voedsel Daarnaast is het zaad bijzonder hoog in alfa-linoleenzuur. Er wordt beweerd dat deze stoffen het lichaam beschermen tegen kanker en dan met name darmkanker en borstkanker.

 photo IMG_1117_zps7828b193.jpg

Recepten

Lijnzaad heeft een vrij neutrale smaak en kan in allerlei gerechten gegeten worden. Aangeraden wordt om een paar eetlepels lijnzaad per dag te eten.

  • Doe 1 of 2 eetlepels lijnzaad door je yoghurt, havermout of pap in de ochtend.
  • Meng een klein beetje lijnzaad door je smoothie, bijvoorbeeld door je smoothie met blauwe bessen
  • Strooi het over je salade

Lijnzaad is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten of bij de Tuinen.

Onze kookboeken