De chilipeper, gezonde smaakmaker

Een van de lekkerste smaakmakers vind ik toch echt wel de chilipeper. De chilipeper brengt niet alleen gerechten lekker op smaak, deze maakt gerechten ook lekker pittig en is ook nog eens gezond! Vandaar een aantal leuke weetjes en een recept.

De chilipeper wordt ook wel ‘rode peper’ of Spaanse peper genoemd. Het stofje wat in een chilipeper zit wat deze zo pittig en heet maakt is capsaïcine. Wil je wat minder pittig, dan helpt het vaak om de pitjes/zaadjes eruit te halen.

Maar wat is er nou zo gezond aan deze pepertjes? Ze zitten vol goede stoffen en vitaminen, zoals anti-oxidanten, caroteen en veel vitaminen C.

Nu  las ik toevallig onlangs een artikel in de krant over de chilipeper. Hier werden nog veel meer goede en gezonde “eigenschappen” van de chilipeper beschreven. Zo zou het eten van deze pepers helpen bij het afvallen door het onderduiken van het hongergevoel en trek in zoetigheid, verkleint hij de kans op het krijgen van diabetes (type 2). Daarnaast zou het eten van deze peper de weerstand verhogen, zorgen voor het minder omzetten van calorieën in vet en werkt het nuttigen ervan als een natuurlijke pijnstiller.

Of dat ook werkelijk allemaal het geval is, het zal vast wel. Maar wat ik ook vooral belangrijk vind is, de smaak. Hij is gezond en goed van smaak en in sommige gerechten onmisbaar. Zelf gebruik ik een pepertje vaak door de pasta, bij het maken van een lekkere saus, sperzieboontjes of een ovenschotel. Eén van mijn favoriete gerechten waarin de chilipeper niet in mag ontbreken is toch wel deze[intlink id=”3180″ type=”post”] pasta-ovenschotel met broccoli, ui en verse rode peper[/intlink].

Of deze [intlink id=”536″ type=”post”]eenvoudige pittige pasta[/intlink]:

Als we alles moeten geloven wat deze kleine pepertjes aan goede stoffen bevatten en wat voor werking zij hebben op en in ons lichaam, dan is deze zeker onmisbaar in onze keuken. Voor mij waren ze dit al, omdat ze de gerechten lekker wat extra smaak geven en ik wel van een beetje pittig hou.

 

Onze kookboeken

1 reactie op “De chilipeper, gezonde smaakmaker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *