Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Hoe onderhoud je een basilicumplantje?

Hoe onderhoud je een basilicumplantje?
In veel recepten is basilicum een hele lekkere smaakmaker. Verse basilicum is dan zeker de lekkerste keuze. Maar vaak is verse basilicum best prijzig om te kopen en kun je beter een plantje kopen. Hoe onderhoud je een basilicumplantje zodat je er zo lang mogelijk gebruik van kunt maken? Lees hier hoe het moet!

Tip 1: blaadjes plukken
Als je slechts enkele blaadjes nodig hebt voor je gerecht zorg dan dat je altijd vanaf de top van een stengel je blaadjes plukt. Je haalt eigenlijk als het ware de top van de stengel eraf. Zorg ervoor dat de stengel aan het einde nog twee blaadjes heeft zitten, vanuit die blaadjes groeit de stengel weer verder.

Tip 2: water geven
Geef je dagelijks wat water. Een teken dat je basilicumplantje weer water nodig heeft is als de blaadjes wat slap gaan hangen. Geen nood, je bent nu nog niet te laat. Wees niet te zuinig maar laat de pot ook niet in 5 cm water staan. Het liefst zuigt basilicum het water via de onderkant op, dit is de beste manier van water geven voor je plantje. Kan dit niet, giet dan het water op de aarde en niet over de gehele plant.

Tip 3: zon zon zon!
Basilicum houdt van zon! Laat je plantje lekker in de zon staan, in de schaduw staan zal het je niet in dank afnemen.

Extra tip:
Gaat je plantje het toch niet helemaal meer redden of wordt hij te groot? Pluk dan de blaadjes en vries ze in! Dan heb je altijd basilicum bij de hand.

Onze kookboeken