Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Paaseieren verven met natuurlijke ingrediënten

Paaseieren verven met natuurlijke ingrediënten
Vroeger vond ik Pasen het leukste feest van het jaar, omdat we dan de hele dag mochten verven en schilderen. De hele middag lang zaten we aan tafel met ouwe kleren, de tong uitgestoken van concentratie om de mooiste eieren te maken voor mijn moeder en vader. Als je de gekleurde eieren echt gaat eten, dan is het wenselijk om natuurlijke kleurmiddelen te gebruiken. In dit artikel laten we je zien hoe je prachtige paaseieren verft met natuurlijke ingrediënten.

De  kleuren
Hieronder kun je zien welke stof je nodig hebt om een bepaalde kleur te maken:

  • Roze of rood: bieten- of bessensap
  • Bordeauxrood: rode uienschillen
  • Blauw tot paars: bosbessen
  • Blauw: rode kool
  • Groen: spinazie
  • Bruin: gebrouwen koffie
  • Geel: kurkuma

Hoe het werkt
Doe het kleuringrediënt in een steelpan met de eieren en bedek ze volledig met water. Breng het water aan de kook het laat het 20 minuten zachtjes koken. Haal de eieren na 15 minuten uit het water en doe ze in een hittebestendige bak. Schenk het gekleurde kookvocht over de eieren heen totdat ze helemaal bedekt zijn. Voeg een flinke scheut azijn toe (ongeveer 1 eetlepel per 250ml vocht) en bewaar ze op kamertemperatuur. Het duurt ongeveer 2-4 uur totdat de kleur erin getrokken is. Hoe langer de eieren in de verf zitten, hoe intenser de kleur wordt. Als de kleur op de gewenste sterkte is, haal dan de eieren uit het bakje en laat ze drogen. Je kunt ze met een beetje olie inwrijven om ze te laten glanzen. Zo kun je heel gemakkelijk paaseieren verven met natuurlijke ingrediënten!

Patronen
Als je elastiekjes om het ei heen bindt, krijg je een leuk lijntjespatroon. Om bloemenvormpjes of andere patroontjes  te maken, druk je bloemetjes, kant of verse kruiden tegen het ei aan en doe je er een pantykousje omheen. Deze draai je dicht en sluit je af met een wasknijper. Zorg dat de bloemetjes op de juiste plek blijven zitten.

Op zoek naar lekkere recepten met ei?

Bron foto: The tarttart en Kirsten Rickert

Onze kookboeken