Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Tips voor het maken van foodfoto’s

 photo 44598C62-27BF-4D74-B5A9-E1EEC9CC8351_zpsfpnteyva.jpg
Het maken van een goede eetfoto is ontzettend lastig. Bepaalde producten, zoals satésaus, zien er al snel ranzig en onsmakelijk uit. Bovendien ziet een warm gerecht er de eerste vijf minuten mooi uit, maar daarna zakt alles in en heb je een slap mengsel van uitgedroogde producten op het bord liggen. En dat is iets wat zelfs Photoshop niet kan oplossen. Na jaren van schade en schande denken we dat dat we foodfotografie inmiddels redelijk onder de knie hebben. Wil je leren van onze fouten en ben je benieuwd naar onze tips? Lees dan verder.

Techniek

  • Je “mag”  alleen de flitser op je camera gebruiken als je in het pikdonker midden in de nacht een foto buiten op straat maakt. Dit is waarschijnlijk nooit je intentie, dus dan heb ik meteen mijn punt duidelijk gemaakt. Een flitser is alleen mooi wanneer het via een ander instrument gaat, bijvoorbeeld dat je de flitser richt op het plafond, waarna het weerkaatst op het onderwerp. Op deze wijze is het licht minder hard. Anders nooit je flitser gebruiken.
  • Direct zonlicht op je eten is niet zo mooi. Verplaats je bord een paar centimeter opzij of doe gordijnen een beetje dicht.
  • Als je met een digitale spiegelreflex camera schiet, draai dan je diafragma niet te ver open. Dit zorgt er namelijk voor dat de focus op maar 1 onderdeel ligt. Hierdoor is de helft van je bord gedetailleerd en de andere helft niet. Dit geeft geen mooi effect. Kies dus eerder voor f3 dan f1.4.
  • Een handige truc om een foto qua compositie wat spannender te maken, is door gebruik te maken van een raster op je camera. Op veel digitale spiegelreflex camera’s kan je instellen dat dit raster op je scherm wordt afgebeeld. Door de producten op een speelse manier in het raster te plaatsen, met de lijnen als richtlijnen, dan krijg je een foto die mooi in evenwicht is.
  • Een foto wordt spannender wanneer je het onderwerp niet altijd in het centrum van de foto zet. Kies ervoor om bijvoorbeeld een stuk niet in beeld te zetten en het gerecht naar de rechter- of linkerkant van het beeld te verplaatsen.
  • Heb je veel soorten eten in verschillende bakjes ? Maak dan een foto vanaf de bovenkant. Zo krijg je meer in beeld.
IMG_8125
Raster op spiegelreflex

Aankleding

  • Fotografie is altijd een creatief proces. Durf te spelen met vormen. Een rond bordje op een vierkante theedoek geeft een veel spannender effect dan een rond bordje op een ronde placemat. (Wij snappen nog steeds niet waarom, maar vierkante borden doen het nooit goed op een foto. Ook niet op een rond doekje 🙂 )
  • Speel ook met kleuren. Wit met grafische zwarte prints geeft een minimalistische sfeer, felle warme kleuren geeft een zomers idee, bordeauxrood en dennenboomgroen doen denken aan kerstmis.
  • Bestek ziet er al snel raar groot en lomp uit. Gebaksvorkjes en koffielepeltjes bieden dan een oplossing.
  • Je kijkt misschien vaak alleen naar je gerecht en je besteed daarom weinig aandacht aan je achtergrond. Maar een roestbruine verwarming of vlekken op de muur geven je foto direct een amateuristische sfeer. Probeer dus een foto te maken voor een witte of lichtgrijze muur of scherm je muur af met bijvoorbeeld een wit stuk hout. Je kunt ook pannetjes of plantjes gebruiken om de achtergrond op te vrolijken.

Overige tips

  • Foto’s maken van eten is het mooiste met daglicht. Vooral ‘s avonds of in een restaurant is het lastig om je eten mooi op de foto te krijgen. In de zomer blijft het gelukkig lang licht, dus zet dan je bordje naast een raam (op een leuk doekje/snijplank) en schiet daar je foto.
  • Het liefste schieten wij foto’s naast het raam met zijlicht. Dus je zet bijvoorbeeld je bord naast het raam. En dan ga je voor je bord staan met het raam aan je rechter of linkerkant.
  • Ovenschotels zijn vaak het mooiste te fotograferen als je ze in de schaal laat zitten. Tenzij je een hele stevige ovenschotel met mooie laagjes hebt, waar je dus prima een stukje uit kan snijden en op een bord kan leggen.
  • Oneven aantallen op een foto is vaak mooier. Probeer maar eens: zet eens 3 cakejes op een foto en daarna 4. Je merkt dan al gauw dat 3 cakejes een mooier resultaat geven.
  • Gebruik verse kruiden om je gerecht wat meer kleur te geven. Strooi een beetje peterselie of basilicum over je gerecht voordat je hem op de foto gaat zetten, dit geeft het een mooie en frisse look.
IMG_5668
Deze foto is van bovenaf gemaakt
IMG_5684
Speel ook eens met wat ingrediënten op de achtergrond van de foto.
 photo IMG_5807_zpszbynyhsl.jpg
Door een rieten tas te gebruiken als achtergrond, krijg je een grappig effect. Het blauwe doekje contrasteert met de warme gloed van de tas en het hout.

Onze kookboeken