Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Gourmet recepten

Er is niets gezelliger dan een ouderwets avondje gourmetten. De tafel is gevuld met oneindig veel sausjes en schalen met vlees, vis en groenten. Omdat we begrijpen dat je wel eens wat anders wilt dan een simpel stukje kip of hamburgertje, delen we hier de leukste gourmet recepten. Wat dacht je van garnalen, hamburger Hawaii of nacho’s met bonen? Voor iedereen zit er wel een lekker gourmet recept tussen, van leuke vegetarische receptjes tot spannende vlees- of visrecepten.

vegetarisch gourmetten

Vegetarisch gourmetten

GEZONDE GOURMET RECEPTEN

3x gezonde gourmet recepten

Tips voor gourmetten + recepten

Garnalen met ananas (gourmet recept)

Groente omelet (gourmet recept)

Kip teriyaki (gourmet recept)

Vega nachos (gourmet recept)

Gourmetten: inspiratie en tips!

Courgette pizza (gourmet recept)

Visrolletjes met spek

Mini aardappeltortilla

Garnalen met pesto

Mini hamburgers hawaii

3x zelf kruidenboter maken

Tips tegen vieze gourmetlucht

Waar komt gourmetten vandaan?

Oorspronkelijk komt gourmetten uit Azië, waar het gebruikelijker is om aan tafel je eten te bereiden. In Nederland is het gourmetten inmiddels onlosmakelijk verbonden met de gezellige feestdagen en familie. Er staat altijd een assortiment aan verschillende soorten vis, vlees en groenten op tafel, wat we in Nederland aanvullen met pannenkoekenbeslag, stokbrood of een eitje.

Zo veel vlees, vis en groenten heb je nodig

Als we een leuke gourmetavond organiseren, zijn we zijn vaak geneigd om ontzettend veel ingrediënten in te slaan. Dit is zonde, want vaak houd je aan het eind van de avond veel over. Vooral vlees en vis zijn tricky, omdat je deze na een gourmet avond niet meer kunt bewaren. Je kunt aan het einde van de avond alles opbakken, dan kun je het nog wel tot de volgende dag bewaren. Houd per persoon ongeveer 300 gram vlees of vis aan. Varieer daarnaast met lekker veel groenten en fruit, dit kun je namelijk wel nog makkelijk bewaren als het overblijft. Lees hier nog meer leuke gourmettips.

Tips tegen gourmetlucht

Je hebt een ontzettend leuke avond gehad, maar helaas blijft die vieze gourmetlucht maar in je huis hangen. Gelukkig zijn er paar dingen die je kunt proberen tegen deze lucht:

  • Zet een bakje met spiritus neer voordat je gaat slapen. De spiritus elimineert de vieze lucht terwijl je slaapt en de volgende ochtend kun je het bakje legen.
  • Zet een steelpannetje met azijn op het vuur (zet hem niet op een te hoog vuur). Doordat de azijn verdampt, verdwijnen de luchtjes.
  • Zet één of meerdere diepe borden met schoonmaakzijn op een verwarming die aanstaat. Door de hitte van de verwarming verdampt de azijn, waardoor de luchtjes verdwijnen.
  • Zet een pannetje met water, een kaneelstokje, wat kruidnagel en schillen van een sinaasappel of citroen op. Laat dit eventjes pruttelen en de gourmetlucht verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Een toetje in je gourmet pannetje? Ja!

Wist je dat je ook toetjes in een gourmet pannetje kunt maken? Perfect om een geslaagde gourmet avond mee af te sluiten!

  • Maak bijvoorbeeld pannenkoekjes met appel en kaneel. Eerst bak je de appel met wat kaneel in het pannetje en als de appel zacht is voeg je het beslag toe. Je kunt variëren met allemaal verschillende soorten fruit in het pannenkoekje.
  • In plaats van het pannenkoekje kun je ook warm fruit met ijs maken. In je gourmetpannetje maak je het fruit warm en daarna doe je er op je bord een lekker bolletje ijs bij. Een exotische variant hierop is gegrilde ananas met ijs.
  • Een ander lekker toetje is warme banaan met chocola. Je warmt eerst de banaan op in het pannetje. Als hij zacht is, plaats je hem op je bord en giet je er een beetje chocoladesaus overheen. Een volwassen versie hiervan is banaan met suiker en likeur. Nadat je banaan zacht is, schep je er basterd suiker en een scheutje gran marnier of amaretto overheen. Gegarandeerd succes!