Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Koolhydraatarme recepten

We delen de allerlekkerste koolhydraatarme recepten. Koolhydraten zitten onder andere in pasta, rijst, aardappels. Dit zijn vaak belangrijke ingrediënten in een gerecht. Toch is minder koolhydraten helemaal niet zo moeilijk. 

Vervang koolhydraatrijke producten eens door bloemkoolrijst, courgette pasta en andere koolhydraatarme alternatieven of maak een van onze recepten. Wat dacht je van een lasagne met courgette, vegetarische shakshuka of een lekkere maaltijdsalade?

Aubergine lasagne met mozzarella

Kidneybonen curry met bloemkoolrijst

Kidneybonen curry met bloemkoolrijst

Gegrilde aubergine met tomatensalsa

Chinese omelet

Chinese omelet

Griekse kipsalade met tzatziki

carpaccio salade in een glaasje

carpaccio Salade in een glaasje

komkommer-tomaat salade

komkommer-tomaat salade

pompoensoep met kip

Pompoensoep met kip

Chili con carne met mais

Chili con carne met mais

Stoofvlees met pompoen

Zoete aardappelsoep met kipballetjes

Zoete aardappelsoep met kipballetjes

Hamburger bowl

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Stifado

Zoete aardappelcurry met bloemkoolrijst

Koolhydraatarme zoete aardappelcurry met bloemkoolrijst

Italiaanse soep met balletjes

Tomatensoep met basilicum en Parmezaanse kaas

Sperziebonen in tomatensaus

Aubergine curry

Roti met zoete aardappel

Paprikasoep

Tomatensoep met venkel

Geroosterde pompoensoep

Zoete aardappelsoep met rode linzen

Wat is koolhydraatarm?

Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Deze koolhydraten worden in je darmen omgezet in glucose. Er zijn snelle en langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten zijn beter voor je lichaam dan snelle koolhydraten. Je lichaam doet er namelijk langer over om ze om te zetten in glucose en ze geven geleidelijk energie af. Je krijgt er geen hoge pieken van. Langzame koolhydraten bevatten vaak ook veel vezels en zijn dus heel gezond. Omdat ons lichaam koolhydraten nodig heeft en omdat veel voeding koolhydraten bevat (ook groenten, fruit en peulvruchten), spreken we van een koolhydraatarm en niet van koolhydraatvrij. In een koolhydraatarm dieet laat je de snelle koolhydraten staan. Denk hierbij aan brood, pasta en aardappelen. Omdat je deze door andere voedzame ingrediënten vervangt, krijg je ook nog eens meer vitamines en mineralen binnen. 

Recepten koolhydraatarm

Ben je op zoek naar recepten die koolhydraatarm zijn? In dit overzicht vind je er een heleboel voor ontbijt, lunch en diner. Koolhydraatarm ontbijten kan met een lekker smoothie of een kom Griekse yoghurt en fruit. Een stevige omelet kan zowel voor het ontbijt als de lunch. Met vrijwel alle soep recepten zit je bij de lunch ook goed. De soepen worden gemaakt van groente en er wordt vaak maar weinig toegevoegd. Daarnaast doen salades het ook altijd goed. Kies bijvoorbeeld voor een Mexicaanse salade, een maaltijdsalade met kip of een zomerse salade met fruit. Groentes uit de oven zijn heel geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Maak bijvoorbeeld deze Briam Griekse groenteschotel of deze geroosterde groente uit de oven. Serveer deze met bijvoorbeeld vlees of vis. 

Koolhydraatarm dieet recepten

Koolhydraatarme dieet recepten zijn ook heel gemakkelijk zelf te maken. Kies je favoriete gerecht met rijst en vervang de rijst voor bloemkoolrijst zoals wij hebben gedaan bij deze nasi. Doe bij pasta recepten hetzelfde, maar vervang de spaghetti dan voor courgetti zoals in deze vegetarische courgetti bolognese.