Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Sinterklaas recepten

Het duurt niet lang meer voordat Sinterklaas in aantocht is. Duik de keuken in en maak wat lekkere hapjes voor pakjesavond, naast kruidnoten, taaitaai poppetjes en gevulde speculaas. Met deze lekker en simpele Sinterklaas recepten hoef je echt niet lang in de keuken te staan of een ster in de keuken te zijn om wat lekkers op tafel te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Sinterklaas cheesecake, Sinterklaas tiramisu met kruidnoten, speculaasbrokken of gevulde kruidnoten met spijs? Of ga eens gezellig vleesfonduen of gourmetten voordat de pakjes voor de deur staan. Maak er een gezellige avond van met vrienden en/of familie en lekkere hapjes. Fijne pakjesavond!

Paprika-tomatensoep met Sinterklaas staf

Sinterklaas kwarktaart

Appelflapjes – zak van Sinterklaas

Kruidnoten tiramisu in een glaasje

Speculaascake

Speculaascake

Sinterklaas boterkoek

Sinterklaas plaatcake

kruidnoten (pepernoten)

Sinterklaas tiramisu

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

10x sinterklaas baksels

Sinterklaas tosti

Speculaas tiramisu

Kaneel kruidnoten

Sinterklaas kaneelrolletjes

Sinterklaas kaneelrolletjes

cheesecake met speculaas

Cheesecake met speculaas

Snelle kaneelrolletjes

Sinterklaas bananenbrood

Groente omelet (gourmet recept)

Sinterklaas rocky road

Sinterklaas toetje

Sinterklaas cupcakes

Kruidnoten brownie

Speculaas appeltaart

Wie is Sinterklaas eigenlijk?

Sinterklaas is al ontzettend oud, hoe oud precies dat weet hij zelf ook niet meer, maar hij stamt ergens uit het begin van onze jaartelling. Het Sinterklaasfeest is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heiligman en de beschermheilige van kinderen. Er zijn verschillende legendes over Sinterklaas en het feest is in al die eeuwen vaak een verandering ondergaan. Het feest zoals we het nu kennen, werd al in de Middeleeuwen gevierd op verschillende plekken in Europa. Tijdens het Sint-Nicolaasfeest zetten arme mensen hun schoen, zodat de rijken er geld in konden stoppen. Ook werden er liedjes gezongen en speculaaspoppen uitgedeeld.

Sinterklaas gerechten

Naast de speculaaspoppen zijn er nog een heleboel traditionele Sinterklaas gerechten. De banketletters en sinaasappels stammen al van ver terug in de tijd en ook suikergoed, pepernoten, kruidnoten en marsepein zijn al eeuwenlang traditie. Deze Sinterklaas gerechten zijn natuurlijk nog steeds bij iedereen geliefd, maar we vinden het ook leuk om de gerechten in een nieuw jasje te steken. Kruidnoten krijgen net dat beetje extra wanneer je ze omtovert tot truffel kruidnoten en een hartige banketstaaf doet het vaak net zo goed als een banketstaaf met amandelspijs.

Nieuwe tradities

Sinterklaas tradities veranderen nog altijd. Bij gezinnen met kinderen komt Sinterklaas op 5 december nog altijd langs met een zak cadeautjes. Wie Sinterklaas viert met een groep vrienden maakt er een gezellige avond van met surprises en gedichten. Wil je er helemaal een heerlijk avondje van maken? Ruil het snoepgoed dan eens in voor een avondje lekker lang tafelen. We noemden al het gourmetten en fonduen, maar ook steengrillen zal het goed doen. De avond sluit je natuurlijk wel af met deze Sinterklaas tiramisu of maak een lekkere taart met citrusvruchten, zoals deze mandarijnen kwarktaart. Tip: vervang de bastognekoeken voor speculaaskoekjes of pepernoten, zo blijf je helemaal in de stemming!

Wat zijn jouw favoriete recepten voor Sinterklaas?