Stamppot recepten

Op zoek naar een lekkere en simpele stamppot recepten? Dan ben je hier aan het juiste adres! We delen de lekkerste recepten met je, of je nu vanavond liever kiest voor een een Oud Hollandse stamppot met andijvie of een stamppot met een twist.
Bloemkoolstamppot met vis

Bloemkoolstamppot met vis

Andijviestamppot met kip

Andijviestamppot met kip

Hutspot met pompoen uit de oven

Hutspot met pompoen uit de oven

Italiaanse zoete aardappelstamppot

Italiaanse zoete aardappelstammpot

stamppot hawai

Stamppot hawai

Indische andijviestamppot

Indische andijviestamppot

Hete bliksem

Hete bliksem

Stamppot hete kip

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel

Witlofstamppot met ham en kaas

Zoete aardappel stamppot met andijvie

Stamppot met spinazie, doperwten en roomkaas

Prei stamppot met kaas

Andijvie stamppot met spekjes en roomkaas

Zoete aardappelstamppot met prei

Stamppot met koolraap en appel

Stamppot met pompoen en knolselderij

Pittige boerenkoolstamppot

Stamppot met pompoen en vissticks

Italiaanse stamppot met gehaktballetjes

Stamppot met wortel, sla en feta

Pompoen-prei stamppot met ananas

Boerenkoolstamppot met worst

Andijviestamppot met ham

Waar komt stamppot vandaan?

Ondanks dat stamppot bekend staat als een echt Hollands maal, is het van oorsprong niet Nederlands. Toen Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog

bezet was door de Spanjaarden, werd het namelijk gegeten door hen. Het werd in 1574 ontdekt toen in Leiden de dijken werden doorgestoken. De Spaanse soldaten trokken zich terug en de hongerige Nederlanders plunderden het kamp. De brij van groente die toen werd gevonden, stond al snel bekend als hutspot.

Stamppot recepten

In 1574 werd hutspot gemaakt met pastinaak, pas 300 jaar later werd het gemaakt met aardappel omdat die toen vanuit Zuid-Amerika naar Europa kwamen. Wil je het eens maken zoals vroeger? Maak dan deze hutspot met pastinaak. Met de komst van de aardappel, werd er meer gevarieerd met groenten. Zo ontstonden gerechten als boerenkoolstamppot met worst, andijviestamppot met spekjes en hete bliksem.

Wil je juist eens nieuwe stamppot recepten proberen? Maak dan eens een stamppot met zoete aardappel in plaats van gewone en of geef het recept op een andere manier een twist. Wat dacht je bijvoorbeeld van boerenkoolstamppot met zoete aardappel, geitenkaas en chorizo? Of een stamppot met spinazie en roomkaas? Ook lekker zijn de spitskoolstamppot met brie en de pittige stamppot met mais en kidneybonen. Wissel verder eens af met de spekjes en de rookworst. Je kunt deze bijvoorbeeld vervangen voor falafel of vissticks.

Zomerstamppot

Wie denkt dat stamppot alleen lekker is in de winter heeft het trouwens mis. Door te kiezen voor groente uit het seizoen of de aardappel weg te laten, wordt het een lekker zomers gerecht. Deze zomerstamppot met rucola, zongedroogde tomaat en doperwtjes is bijvoorbeeld heel lekker, maar ook deze Italiaans stamppot of deze stamppot met wortel, sla en feta.