Waar komt stamppot vandaan?
Ondanks dat stamppot bekend staat als een echt Hollands maal, is het van oorsprong niet Nederlands. Toen Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog bezet was door de Spanjaarden, werd het namelijk gegeten door hen. Het werd in 1574 ontdekt toen in Leiden de dijken werden doorgestoken. De Spaanse soldaten trokken zich terug en de hongerige Nederlanders plunderden het kamp. De brij van groente die toen werd gevonden, stond al snel bekend als hutspot.
Stamppot recepten
In 1574 werd hutspot gemaakt met pastinaak, pas 300 jaar later werd het gemaakt met aardappel omdat die toen vanuit Zuid-Amerika naar Europa kwamen. Wil je het eens maken zoals vroeger? Maak dan deze hutspot met pastinaak. Met de komst van de aardappel, werd er meer gevarieerd met groenten. Zo ontstonden gerechten als boerenkoolstamppot met worst, andijviestamppot met spekjes en hete bliksem.
Wil je juist eens nieuwe stamppot recepten proberen? Maak dan eens een stamppot met zoete aardappel in plaats van gewone en of geef het recept op een andere manier een twist. Wat dacht je bijvoorbeeld van boerenkoolstamppot met zoete aardappel, geitenkaas en chorizo? Of een stamppot met spinazie en roomkaas? Ook lekker zijn de spitskoolstamppot met brie en de pittige stamppot met mais en kidneybonen. Wissel verder eens af met de spekjes en de rookworst. Je kunt deze bijvoorbeeld vervangen voor falafel of vissticks.
Zomerstamppot
Wie denkt dat stamppot alleen lekker is in de winter heeft het trouwens mis. Door te kiezen voor groente uit het seizoen of de aardappel weg te laten, wordt het een lekker zomers gerecht. Deze zomerstamppot met rucola, zongedroogde tomaat en doperwtjes is bijvoorbeeld heel lekker, maar ook deze Italiaans stamppot of deze stamppot met wortel, sla en feta.