Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Zelfgemaakte amandelstaaf

 • Bakken

Zelfgemaakte amandelstaaf
Ik ben er gek op: amandelstaaf, dus ik ben blij dat de feestdagen er weer aan zitten te komen! Wist je dat je heel eenvoudig zelf een amandelstaaf kunt maken? Want zelfgemaakt smaakt zo’n amandelstaaf nog net iets lekkerder.

Benodigdheden:

 • 1 pakje amandelspijs of zelfgemaakt
 • 1 ei
 • halve theelepel kaneel
 • 2 – 3 eetlepels suiker
 • 1 pak met vers bladerdeeg of 6 bladerdeegvelletjes uit een diepvries (ontdooid)

 photo IMG_3641_zpsa796afb3.jpg
Bereidingswijze:
Begin met het voorverwarmen van je oven op 200 graden. Meng in een bakje het amandelspijs met het ei, kaneel en suiker. Ik gebruik hier zelf een vork voor en ik bewaar een klein beetje van het ei om de amandelstaaf te bestrijken voordat deze in de oven gaat.
 photo IMG_3645_zpse5fe5e08.jpg
Leg het bladerdeeg op de snijplank en verdeel het amandelspijs over de breedte van het bladerdeeg als een soort rol.
 photo IMG_3651_zpsfe2918a3.jpg
Rol vervolgens de rol op en maak de zijkantjes dicht. Bestrijk de amandelstaaf met een beetje ei en zet de amandelstaaf vervolgens voor circa 25 minuten in de oven.
Zelfgemaakte amandelstaaf
Als de amandelstaaf goud bruin is, is deze klaar! Eet smakelijk!
Zelfgemaakte amandelstaaf

Onze kookboeken

35 reacties op “Zelfgemaakte amandelstaaf”
 • Ineke

  Aan Ina, geniet maar lekker van de chocolade letters. Wat ik ECHT mis …. zoute haring, happy thanksgiving, dat vieren jullie toch ook.?

  • Ina

   Ineke:
   Ja, vandaag of morgen die letters zien te kopen. Wat was Sinterklaas toch altijd leuk! 😀
   Wat die zoute haring betreft: Oops, ik ben vegetarier, en heb ze zelfs nooit gegeten toen ik klein was, geloof ik.
   Thanksgiving betekent eigenlijk alleen maar een dagje vrij, en een kalkoendiner, maar niet hier in huis dus… Maar we werden wel vaak, heel lief, bij familie van mijn man uitgenodigd!
   Doe jij daar in zonnig Spanje wat aan Sinterklaas?

   • Ina

    P.S. voor Ineke: Ik wou wel eens weten wanneer Thanksgiving nou eigenlijk is, en vond uit, tot mijn grote schrik, dat het (hier tenminste) al achter de rug is! Het was 13 October, en is dus volkomen ongemerkt aan mij voorbij gegaan! De Amerikaanse Thanksgiving is op 28 November. Grote Oops!

 • Ina

  Sofie en Ineke:
  Ik kon niet langer wachten, ik moest m’n zogenaamde amandelspijs even proeven.
  En, het is niet te geloven, maar het is waarachtig zacht geel geworden en het voelt, door het plastic heen, al veel steviger aan. Ik heb een lepeltje gepakt en voorzichtig een hapje geproefd en het is HEERLIJK. Een sterke citroensmaak, dat wel, dus de citroen laat ik er volgende keer uit (en er gaat nu zeker een volgende keer komen!). 😀
  Na dit alles moet de volgende stap, het maken van de banketstaaf zelf, een peuleschilletje zijn, maar blijf me toch nog maar even aanmoedigen, alsjeblieft!

  • Lekker en Simpel

   Wat goed zeg! Nou maar hopen dat je banketstaaf ook lekker gaat smaken maar dat kan haast niet anders! We zijn super benieuwd!

   • Ina

    Dankjewel, Sofie. Met gekochte puff pastry moet het toch goed gaan (tenzij ik het aan laat branden natuurlijk). Maar toch blijven duimen, hoor!

 • Ina

  Tusen haakjes, mijn ‘brei’ is wit (door de witte amandelen?), niet goudgeel zoals die van jullie!

 • Ina

  Ineke: Nou, mijn amandelspijs-makerij is een spectaculaire mislukking geworden! 🙁
  Ik heb het recept precies gevolgd, en het resultaat is een kleverige brei geworden, die heel sterk naar citroen rook en smaakte. Ik heb er extra amandelen en suiker bij gedaan, wat het iets beter maakte, en het ligt nou in de ijskast tot ik de moed opbreng het in bladerdeeg te wikkelen en te bakken….
  Maar het LIJKT niet eens op amandelspijs! ;(

  • Lekker en Simpel

   Echt waar? Wat jammer zeg, hoe kan dat nou?

   • Ineke

    Wat gaat er verkeerd Ina.? je hebt de “blanke” amandelschilfers gemalen tot zeg maar meel.? Het blijft natuurlijk vettig omdat het noten zijn. Neem 125 g daarvan en meng dat met dezelfde of ietsie minder witte suiker. Met een vork even goed door elkaar. In een kommetje een ei loskloppen en dat er ook goed door werken. Het moet nu al een dikke smurrie zijn. Doe plastic folie in een vierkant koelkast bakje. Daar gaat deze smurrie in. Mooie plak of kubus van maken, dan is het later makkelijker te verwerken. Minstens een week laten rusten in de koeling. Succes weer.

    • Ina

     Ineke: Wat lief om me NOG duidelijker instructies te sturen, die toch weer een beetje anders zijn dan die voor de gevulde koek vulling. Ik heb volgens DIE instructies de amandelen dus eerst met de suiker samen gemalen (elk 100 gram), en er toen, nog in de keukenmachine, het ei en de citroen (sap en zest) doorgepulsed. ZO nat en klef dat ik er uit desperatie de overgebleven 80 gram amandelen en evenveel suiker (apart van de ‘brei’ samen gemalen) extra bij heb gedaan. Resultaat: heel droevig!
     Tot overmaat van ramp is er een klodder op m’n hondje’s oortje terecht gekomen, wat ik er onmogelijk uit kon kammen of wassen, zodat ik zo’n 10 cm ‘franje’ van beide oortjes heb moeten afknippen. Wat een drama!
     Morgen ga ik nieuwe amandelen kopen… wens me succes!

     • Lekker en Simpel

      Wat erg zeg! Dat je nog een nieuwe poging durft te wagen, vind ik moedig! Hopelijk lukt het dan wel, heel veel succes!

     • Ina

      Dankjewel! Ik heb je aanmoediging wel nodig! 🙂
      Ik hoop dat jullie het niet erg vinden dat we jullie blog gebruiken voor het over-en-weer met Ineke. Maar als ik op haar naam klik komt er geen eigen blog tevoorschijn…

     • Lekker en Simpel

      Nee natuurlijk is dat niet erg, vinden we juist leuk!!

     • Ineke

      Ik voelde me ook bezwaard over zeg maar privé gebruik van deze site. Sterkte Ina, dat recept weg doen en het simpel houden. Na die week wachten heb je een “brok” beige kleurige lekkernij. Hard en dik als boter. Je kan het losser maken met wat ei.(voor gebruik). Ik snij met een scherp mes plakjes. Vul daar eigen gemaakt speculaas mee. Je moet wat hè.? Sint neemt alles mee voor Nederland..hahaha

     • Lekker en Simpel

      Helemaal geen probleem hoor! Wij vinden het juist hartstikke leuk dat jullie elkaar proberen te helpen! 🙂

     • Ina

      Daar ben ik blij om, want, zoals je zag, had ik wel hulp nodig!
      Ik heb tussen haakjes besloten het niet nog eens te proberen, maar eerst af te wachten of mijn ‘brei’ nog te redden valt na die week ‘rust’. Of die troep dan tot een worst gevormd kan worden is natuurlijk maar de vraag. Anders hoop ik Ineke’s idee te volgen en het in plakjes te snijden en in een speculaasdeeg te pakken.
      Banketstaaf of gevulde koek, allebei heerlijk toch? 😀

     • Ineke

      Weet je het zeker Ina.? Wie ben ik.? Ben van mening een verkeerde start, kan nooit een goed eind resultaat hebben. Bespaar jezelf de afkeurende mening, of blikken van je huisgenoten. Nogmaals : 125 g amandelmeel, 125 g suiker in een schaal door elkaar mengen met een vork. Een losgeklopt ei er door verwerken. Verpakken in plastic folie ennnnn wachten. Als je er een worstvorm van wilt maken, doe dat dan gelijk en laat die worst dan een week in de koeling rusten. Die week is echt nodig om de juiste smaak te verkrijgen. Liefs en sterkte maar weer.

     • Ina

      Ineke:
      Geen “afkeurende huisgenoten” hier; ik ben een alleen overgebleven grootmoeder die probeert te leren koken! En bakken! 😉
      Ja, ik denk ook dat ik de volgende keer amandelmeel zal proberen te kopen. “Been there, done that” tenslotte, dus ik hoef niet nog eens amandelen te malen. En dan wordt het ook zonder citroen, want die overheerst de amandelsmaak wel erg.

     • Ina

      Ineke:
      Sint komt ook niet naar Canada helaas, dus we zitten in hetzelfde schuitje. Hoewel ik gelukkig hier in de stad een kruidenierszaakje heb zitten waar ze (vorig jaar tenminste) chocoladeletters verkopen! 😀

   • Ina

    Ik heb geen idee. 🙁 En ik heb juist zo braaf het recept gevolgd (iets wat ik maar zelden doe)!

 • Ineke

  amandelspijs zelf maken heel simpel en veeeeeeel lekkerder. Wel minstens een weekje van te voren.

 • Corien

  o, wat een leuk recept. Hartelijk dank! Ook altijd gedacht dat dit moeilijk was. Dit ga ik zeker uitproberen…!

 • leuk idee! ik vind het zelf niet lekker, maar ik ga mijn vriend ermee verrassen 😀 bedankt voor het delen!

 • Ina

  Sorry, maar ik heb nog een vraagje, of eigenlijk twee:
  Neem je voor de amandelspijs rauwe of geroosterde amandelen? en
  Is amandelspijs hetzelfde als amandelpers? Google is hier erg vaag over.

  • Ineke

   Ina, neem die witte amandelen om te malen. Of kijk goed om je heen dan vind je het vast als meel. Suiker en een geklopt eitje. Minstens een week in de koeling bewaren. Langer kan ook. Zelfs invriezen. De amandelspijs die je in de super koopt is waarschijnlijk bereid met rauwe witte bonen. Ennnnnn dat proef je. Succes.

   • Ina

    Goed idee, Ineke, om amandelen als meel te kopen (ik wist niet dat dat bestond), maar ik vind het juist wel een leuk idee om helemaal ‘from scratch’ met amandelen te beginnen. Dus ik zal eerst die witte proberen te kopen.
    Amandelspijs gemaakt met witte bonen! What is the world coming to?
    P.S. Ik heb heel, heel vroeger ook Ineke geheten! 🙂

    • Ineke

     Ina, van “scratch”beginnen,? Dan moet je mijn kant (Spanje/Portugal) op komen. Ze van de struiken halen. Een zak vol, voor een onsje meel.? Hahaha……en jij toe aan een kalmerend kuurtje……Neem maar die reeds gepelde, een goed begin is het halve werk toch.? Ennnnnn als mijn vader me Ina noemde, meestal met stem verheffing, nou……dan wist ik het al, was ik weer eens “stout”.? Groet uit een stralend Rota(Z.W.spanje) van Ineke

     • Ina

      Ineke, Nee, helaas zit het er niet in dat ik binnenkort naar Spanje kom ;( , dus ik heb op jouw aanraden maar witte geschilferde amandelen gekocht. Dat is toch een beetje ‘scratcher’ dan amandelmeel tenslotte!
      Ik ben best blij met “Ina”, wat als een soort bijnaam is begonnen indertijd, maar er zitten voor mij dan ook geen afkeurende-vader-herinneringen aan vast…
      Geniet maar in Rota!

 • Ina

  Ja, banket hoort bij deze tijd van het jaar! Wij zitten al een beetje in de Kerstsfeer hier met ons eerste sneeuwpak…
  En jullie maken het zo makkelijk klinken om het zelf te maken, dat ik het heus ga proberen! Wie had dat nou ooit kunnen denken! 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.