Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Fairtrade koken + recept

Misschien is het je ontgaan maar het is deze week Fairtrade Week en vandaag is de laatste dag. In het kader hiervan hebben Delicious Magazine en Max Havelaar een speciaal foodbloggersevent georganiseerd dat gisteren plaatsvond. Het was een super leuke dag dat helemaal in het kader stond van Fairtrade. Van een boottochtje met een lunch bereidt door Nadia en Merijn van 24Kitchen tot het zelf maken van een chocoladereep bij Tony Chocolonely.

Het begon allemaal met een ontmoeting van alle bloggers bij het Multatuli standbeeld in Amsterdam. Vervolgens zijn we naar een heel mooi zaaltje gegaan dat zich onder het Multatuli standbeeld bevond. Hoofdredatrice van Delicious, Makkie Mulder, heeft onder andere haar 10 gouden tips gedeeld en Lizet Kruyf heeft ons van alles verteld over de historie van ondere specerijen.

 photo collage1_zps30526e84.jpg

Vervolgens werd er een boot aangelegd en vervolgende we zo onze weg over het water.

 photo IMG_4024_zps11690354.jpg

En we waren niet alleen op de boot, we werden namelijk vergezeld door Nadia en Merijn van 24Kitchen!

 photo IMG_3998_zps5f9cdb04.jpg

Nadia en Merijn hadden een heerlijke lunch, speciaal voor ons, bereidt met natuurlijk gerechten uit de Arabische keuken, waaronder soep met zoete aardappel en tuinbonen.

 photo collage2_zpse07e44ab.jpg

Na de super lekkere lunch en het boottochtje was het tijd voor de volgende activiteit. We gingen naar Tony Chocolonely waar we het verhaal achter Tony Chocolonely hebben gehoord maar waar we ook onze eigen chocoladereep mochten maken. We konden kiezen uit een aantal ingrediënten als vulling voor de reep, onder andere: chilipeper, gedroogde mango en appel, merengue.  Ik heb uiteindelijk gekozen voor merengue, speculaaskruiden en cacaonibs.

 photo collage4_zps58d3f1ac.jpg

Om een chocoladereep hoort natuurlijk een wikkel en de wikkel mochten we ook zelf uitkiezen! Helaas konden we daarna niet meteen onze zelfgemaakte chocoladereep meenemen maar ontvangen we die binnenkort thuis op de mat. Ben benieuwd naar de smaak!

 photo collage3_zps537ec1a8.jpg

En toen was het tijd om naar Mr. Kitchen te gaan waar we al werden opgewacht door Daan Faber, Maarten Hoekstra en Igor Sorko. De ingrediënten lagen al klaar voor een heerlijke zelfgemaakte ….

 photo collage5_zps5f6a68c9.jpg

fairtrade gevulde speculaas! We hebben helemaal vanaf scratch de gevulde speculaas gemaakt! Ben je benieuwd naar het recept? Onderaan de pagina kun je het recept voor de gevulde speculaas en voor zelfgemaakt amandelspijs vinden.

 photo IMG_4092_zps34598cf4.jpg

Vervolgens was er nog tijd om lekker na te borrelen met een hapje en een drankje. En daarna konden we moe maar voldaan naar huis met een grote goodiebag vol met onder andere heerlijke Fairtrade producten en het bakboek van Delicious. Bedankt Delicious Magazine, Max Havelaar, Tony Chocolonely, Mr. Kitchen, Nadia en Merijn en alle anderen voor deze heerlijke dag!

 photo IMG_4098_zpsec514cd0.jpg

Al deze heerlijke ingrediënten moeten natuurlijk wel verwerkt worden in een lekker recept, binnenkort dus meer fairtrade!

Gevulde speculaas

Benodigdheden voor het deeg:

  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram bloem
  • 1 eetlepel melk
  • 140 gram boter in blokjes op kamertemperatuur
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 1 mespuntje zout

Benodigdheden voor het spijs:

  • 200 gram suiker
  • 200 gram amandelen
  • 1 geklutst ei
  • 1 citroen (schil en sap nodig)

En 1 ei om het geheel te bestrijken en evt wat amandelen om de gevulde speculaas te versieren

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng dit net zo lang totdat je een mooie bol deeg hebt. Rol het deeg in wat vershoudfolie en leg het deeg voor circa 15 tot 30 minuten in de koelkast. Ondertussen kun je het amandelspijs gaan maken. Doe de suiker en de amandelen in een keukenmachine totdat er grove korrels ontstaan. Laat de keukenmachine doordraaien en voeg het ei, citroenrasp en citroensap toe. Even goed laten mengen en je amandelspijs is klaar. Doe het amandelspijs in een beetje vershoudfolie en leg het in de koelkast. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel wat bloem over het aanrecht. Kneed eventueel het deeg nog een beetje als het erg hard is. Verwarm ondertussen je oven voor op 175 graden. Verdeel ook wat bloem over je deegroller en het deeg en verdeel het deeg in tweeen zodat je zometeen een boven- en onderkant hebt. Rol beide stukken deeg uit tot een mooie lap van ongeveer 1 cm dik. Verdeel het spijs over één stuk deeg en leg vervolgens het andere stuk deeg er bovenop. Druk de randjes goed dicht en maak de gevulde speculaas af met wat amandelen. Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt ei. Zet de gevulde speculaas vervolgens voor circa 40-45 minuten in de oven.

Onze kookboeken