Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

3 fabeltjes over fruit

3 fabeltjes over fruit

Ik eet heel veel en heel graag fruit. Een dag zonder fruit is als een dag niet geleefd! Ik vind alleen al de kleuren van fruit zoooooo mooi! Ik kan me echt verwonderen over al die tinten rood, geel en groen die veelal op natuurlijke wijze voorkomen. Elk stuk fruit ziet er ook weer anders uit, in een andere kleursamenstelling, een andere grootte of met  bobbels, bulten en bochten. Ik vind het fantastisch om voor het eerst een nieuw soort fruit te proberen. Eerst uitvogelen hoe ik de vrucht open krijg, daarna bewonder ik de binnenkant en neem ik voorzichtig een eerste hap. En naast al die prachtigheid aan de buitenkant, zit er ook zoveel moois aan de binnenkant! Als er een productgroep bestaat waar je eindeloos van kunt eten zonder je schuldig te voelen – wat zeg ik, hoe meer hoe beter! – dan is het fruit. Toch heeft fruit in de 20e eeuw op magische wijze een slechte naam opgebouwd.  Ben je net als ik een bewonderaar van fruit, lees dan snel verder en help mij om deze onzin uit de wereld te verdrijven. 

Van fruit word je dik 

Het klopt dat fruit veel suikers bevat. In onderzoeken naar overgewicht wordt aangegeven dat een teveel aan suikers kan helpen met het bereiken van overgewicht. Echter zijn de suikers in fruit goede (natuurlijke) suikers. Suikers worden in je lichaam omgezet in glucose en glucose is energie. Wist je dat de voornaamste brandstof van je hersencellen glucose is? Naast suikers bevat fruit nog veel  meer goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, vezels en vocht. In een stuk fruit zitten erg weinig calorieën, zoals je kunt zien in de tabel hieronder (deze tabel is afkomstig van Optimavita.nl). Vergelijk dat maar eens met de 484 calorieën in een Snickers. Kortom, om dik te worden van fuit moet je héél véél eten en niet bewegen. Dat klinkt in mijn oren niet als iets wat snel gebeurt.

 photo Suiker-in-fruit_zpsvpxl0z0i.jpg

Fruit vult niet 

Ik hoor in mijn omgeving vaak dat men geen fruit eet omdat het niet vult of juist hongeriger maakt. Er lijkt dus een behoefte te zijn aan een gevoel van verzadiging of een volle maag. Verzadiging ontstaat wanneer de maag voldoende is gevuld met voedsel.  Terwijl je eet, stretcht de maag uit tot een bepaalde omvang totdat hij niet verder kan. Dan signaleren receptoren in de maag het brein dat je voldoende hebt gegeten en dat je moet stoppen. Het probleem is echter dat niet elk soort voedsel de maag op eenzelfde manier vult. Zo nemen 500 calorieeën aan groentes (waar voornamelijk koolhydraten en vezels in zitten) veel meer plek in dan 500 calorieeën van een goedkope hambuger (vet). Terwijl je bij de groentemaaltijd op tijd stopt met eten, voel je je nog niet verzadigd door die ene hamburger en neem je er nog een. Dat is misschien niet wat je wilt. Wat is dan de oplossing als je graag fruit eet als tussendoortje maar je niet vol voelt? Eet meer fruit voor meer vezels en gevarieerd voor diverse smaaksensaties. Een appel én een mandarijn. Zwarte druiven en een sinaasappel. Twéé bananen en frambozen. Je snapt het.

Bruine bananen zijn overrrijp/ fruit met vlekjes is niet gezond 

Zag ik vroeger een banaan met bruine vlekjes op de schil, dan gooide ik ‘m achteloos weg. Ik dacht dat ‘ie bedorven was en dat ik het arme banaantje te lang had laten liggen. Nu weet ik dat de vlekjes geen teken van schimmel zijn, maar dat het de zetmeel is die omgezet is in suikers. Dat betekent dat de banaan rijp is, makkelijker verteerbaar en op z’n lekkerst! Heb je weleens het fruit in de Albert Heijn met het fruit in de Lidl vergeleken? Fruit heeft, zoals ik in de intro vertelde, bochten, bulten en vlekjes. Maar dat maakt ‘m niet minder lekker. Elk stuk fruit is uniek. En dat is eigenlijk net als bij de mens: het is niet alleen de buitenkant die telt :).

3 fabeltjes over fruit

Onze kookboeken