4 tips voor de beste smoothies

Heb je weleens gehad dat je dácht dat je een briljante smoothie had gemaakt, totdat je je eerste slokje nam en het smaakte naar oude broccoli! Ik herrinner me mijn eerste smoothies, waarin hele stukken diepvriesspinazie in rond dreven…. ’t Zag er niet goed uit en smaakte ook verschrikkelijk. Het maken van smoothies verreist wat theoretische kennis én een beetje durf. Lees de volgende tips om voor eens en altijd perfecte sapjes of moothies te maken!

Vloeistoffen komen eerst
Schenk eerst (soja)melk, yoghurt of water in de blender voordat je fruit of groenten erin doet. Hierdoor is het gemakkelijker voor de blender om te snijden en voorkom je dat dat ingrediënten onderin vast blijven zitten. Snijd de groenten en fruit in kleine stukjes voor een egaler resultaat.

Vers fruit versus bevroren fruit
Vers fruit heeft meer smaak en bevat meer vitamines. Tijdens het invriezen van fruit gaan er namelijk stoffen verloren. Daarentegen zorgt bevroren fruit voor dikkere en koudere smoothies. Sommige soorten fruit worden keihard als je ze invriest, bijvoorbeeld de banaan. Deze soorten kun je dus beter eerst in kleine stukjes snijden, in een plastic zakje bewaren en wanneer je ze dan wil blenden, kan je ze er direct in gooien.

Tussendoortje versus maaltijdsmoothies
Van een smoothie kan je gemakkelijk een maaltijd maken. Door een handje spinazie toe te voegen aan je fruitsmoothie, maak je ‘m heel erg gezond en wat vullender. Je kunt ook een handje havermout, muesli of wat noten (bijvoorbeeld een lepel pindakaas) erbij in doen. Ook zaadjes zoals chiazaden of granaatappelpitjes maken je smoothie zwaarder.

Wees creatief!
Er kan meer dan alleen fruit in je smoothie. Probeer eens een handvol spinazie, kokos(water), avocado, rode paprika, tomaten, honing of anders erbij te doen. Ook bepaalde kruiden zijn een lekkere toevoeging, zoals speculaaskruiden, kaneel maar ook peterselie, munt of gember. Met citroen, limoen of een grapefruit kan je ook je smoothie op smaak brengen, bijvoorbeeld wanneer je geen of weinig fruit wilt gebruiken. Of wat denk je van een beetje cacaopoeder?

Tip! Vind je het lastig om je blender schoon te maken/ houden? Spoel je blender direct om met heet water nadat je de smoothie in een glas heb geschonken. Dit zou de meeste restjes weg moeten halen. Je kunt ook een beetje heet water en afwasmiddel in de blender doen en deze op de hoogste stand zetten. Doe er niet te veel water in, want dan loopt ‘ie over.

Deze smoothies drinken wij het liefst!

wortelsmoothie

Onze kookboeken

1 reactie op “4 tips voor de beste smoothies”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *