Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Tip: Au bain-marie smelten

Au bain-marie smeltenAls wij chocolade smelten, maken wij altijd gebruik van de au bain-marie techniek. Omdat we regelmatig in zoete recepten verwijzen naar deze techniek leek het ons handig om het één keer uit te leggen voor degene die nog nooit iets au bain-marie hebben gesmolten.

Au bain-marie is een hele oude techniek waarbij je iets geleidelijk kunt laten opwarmen of afkoelen door het gebruik van een warm- of koud water bad. De basis is eigenlijk een pan met een laagje koud of warm water waar je een andere kom op plaatst die het water niet raakt. Door het water te verhitten, ontstaat er warme condens die ervoor zorgt dat de kom langzaam wordt verhit. Omdat water een kookpunt van 100 graden heeft, zal datgene wat je in de kom hebt, nooit warmer dan 100 graden worden. Zelf heb ik de au bain-marie techniek nog nooit gebruikt om iets terug te koelen maar wel regelmatig gebruikt om iets op te warmen zoals chocolade. Vooral witte chocolade heeft de neiging om snel te gaan klonteren als je deze gewoon in een pannetje of in de magnetron opwarmt.

Nog even in het kort:

  1. Giet een klein laagje water in een pan (bijv 2 cm)
  2. Breng het water aan de kook en zet het vuur dan zacht.
  3. Hang een kom in de pan maar zorg ervoor dat de onderkant van de kom niet het water in de pan raakt. Dit is een belangrijke stap want als de kom het water raakt, kan dit roet in het eten gooien.
  4. Leg bijvoorbeeld de chocolade in de kom en laat de chocolade smelten.

Onze kookboeken