Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

De zin en onzin van superfoods

De zin en onzin van superfoods

Sinds een aantal jaar is gezond eten erg ‘in’. Zo duiken er overal ‘slow food’ (de tegenhanger van fast food) shops op en  krijgen groene smoothies meer likes op Facebook dan chemische milkshakes. Als aanhanger van gezond eten, vind ik het fantastisch dat gezond voedsel veel cooler wordt gevonden dan een driedubbele hamburger bij een niet nader genoemde fastfoodketen. Helaas merk ik ook dat er bij deze trend veel rare ideeën ontstaan. Superfoods, bijvoorbeeld. Superfood zijn bepaalde producten die een extreem hoog gehalte aan voedingsstoffen zouden hebben in vergelijking met andere soorten fruit en groenten en daardoor diverse positieve gezondheidseffecten creeëren, zoals sneller afvallen, een perfecte huid en een energieboost. Maar is dit wel waar?

Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, hennepzaad, quinoa of chiazaden. Deze producten bevatten stuk voor stuk veel goede vitaminen, anti-oxidanten en vezels. Maar wat precies een superfood is, blijkt erg onduidelijk te zijn. Zo ben ik weleens op ietwat ongure websites beland die beweren dat pannenkoekenmix, chocoladewafels en ‘proteïne chips’ óók geweldig goed voor je zijn (en dan betaal je er vier keer zoveel voor als in een normale supermarkt). Ook lees ik op andere websites dat superfoods een bijna spirtuele uitwerking hebben. Zo zal door het eten van superfoods je levenskracht en energie in grote mate toenemen. Je gaat op een positievere manier naar het leven kijken’. Helaas zijn er geen onderzoeken te vinden waaruit blijkt dat het regelmatig consumeren van superfoods daadwerkelijker zorgt voor een langer of gelukkiger leven. De zogenaamd positieve gezondheidseffecten zijn dus nooit bewezen, ofwel ze bestaan niet. Naar aanleiding hiervan stelt het Voedingscentrum dan ook dat superfoods helemaal niet voorkomen, want geen enkel voedingsmiddel bezit alle essentiële voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Gevarieerd eten, stelt het Voedingscentrum, is pas echt ‘super’. En dat betekent dat zelfs die driedubbele hamburger weleens mag.

Dit artikel is niet compleet zonder  praktische tips. Want nu je ervan op de hoogte bent dat superfoods onzin zijn, moet je niet denken dat het lastig is om supergoed te eten. Om elke dag vitaminen binnen te halen, hoef je misschien alleen maar je keukenkastje open te doen. Want waarschijnlijk heb je de volgende drie producten al in huis. Hieronder een lijstje van alledaagse, oh zo goede superfoods.

  • Alle groenten en fruit

Er is geen reden om gezond eten moeilijker te maken dan het al is in deze tijden van extreme supermarkt-uitbundigheid (tien soorten vanille ijs, waarom?). Alle groenten en fruit zitten vol vitamines, vezels en anti-oxidanten. Maak er gebruik van dat het fruit- en groentenschap het eerste is wat je ziet wanneer je binnen komt in een supermarkt. Laad je mandje vol met alle kleuren van de regenboog en probeer zoveel mogelijk te variëren. Op het moment zijn mango’s mijn favoriet. Omdat er fantastische voedingsstoffen in zitten én omdat de schil zo mooi gekleurd is.

  • Water

Iedereen die weleens een artikel leest over gezondheid of beauty, weet dat het belangrijk is om genoeg water te drinken. Het menselijk lichaam bestaat voor bijna 60% uit vocht. Water zorgt er letterlijk voor dat je lichaam makkelijker ‘doorstroomt’, doordat het het transport van voedings- en afvalstoffen bevordert. Bovendien heb je vocht nodig om je lichaamtemperatuur te regelen. In sommige bronnen wordt gesteld dat genoeg water drinken kan helpen tegen hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, betere lichaamsbeweging en vóór een gezonde, stralende huid. Klinkt belangrijk, toch? De aanbevolen hoeveelheid  is 1,5 tot 2 liter per dag, waarbij alle dranken mee tellen. Vind je de smaak van water vies of saai, probeer dan eens een kaneelstokje toe te voegen, een schijfje citroen of komkommer of wat vers vruchtensap. In de winter is het wellicht lekker om een warm kopje thee te drinken.

  • Eieren

Eieren zitten vol (verrassing!) eiwitten. Als je bedenkt dat een volwassen persoon gemiddeld uit twaalf kilo eiwitten bestaat, is het niet lastig om te begrijpen hoe belangrijk eiwitten zijn. Eiwitten zijn letterlijk de bouwstenen van ons lichaam: eiwitten vernieuwen cellen en onderhouden onder andere het spierweefsel, het immuunsysteem en het hormoonsysteem. Voornamelijk ouderen, mensen met een aandoening, vegetariërs en sporters kunnen wel wat exta eiwitten gebruiken. Geniet dus vooral van dat gekookte eitje, een eiersalade of gevulde eieren met Pasen. Of maak eens een ovenschotel, pannenkoeken of hartige muffins. Overigens, eiwitten zitten ook in melkproducten, granen en vlees en vis. Veganisten kunnen hun eiwitten bijvoorbeeld halen uit sojamelk, bonen en linzen.

Wil je je meer weten over superfoods? Lees dan dit humoristische verslag van de consumentenbond waarin zij bekende superfoods ontmaskeren of bekijk deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde.

gezond eten

Onze kookboeken