Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Fabels en feiten over het Vinkje

het vinkje

Omdat we hebben gemerkt dat er bij jullie veel onduidelijkheid bestaat over Het Vinkje, en hierdoor ook misverstanden en voordelen, hebben we besloten nog een artikel aan Het Vinkje te wijden.

Producten in de supermarkt met het Vinkje erop, je hebt ze vast wel eens gezien. Het Vinkje is bedoeld om consumenten te helpen een gezondere keuze te maken. In één oogopslag kun je zien welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. Het Vinkje met de groene cirkel vind je op gezondere Schijf van Vijf-producten. Denk aan brood met meer vezels en minder zout. Het Vinkje met de blauwe cirkel staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout bevatten. Dat zijn simpel gezegd extraatjes als frisdrank en drop, maar dan met minder suiker.

 photo Fabels-en-feiten-over-het-Vinkje_3_zps814c039b.png

‘Staat het Vinkje ook op verse en onbewerkte producten?’
Ja. Naast bijna 6.000 voorverpakte producten (waarvan een deel onbewerkt zoals vis en vlees) zijn er ook 1.500 verse en onbewerkte producten die het Vinkje dragen, zoals verse groenten, fruit en aardappelen. Alle onbewerkte groenten en fruit zijn ‘Vinkje-waardig’.

Vaak gehoord: ‘Het Vinkje is te koop’
Dat klopt niet. Bedrijven betalen weliswaar om het Vinkje op hun producten te mogen ‘plakken’, maar de producten moeten altijd aan de wetenschappelijke criteria voldoen. Anders krijgen deze geen Vinkje. Het Vinkje is een initiatief van het bedrijfsleven en heeft geen andere inkomsten dan bijdragen van de branche, vandaar dat er ook wordt betaald.

Ook vaak gehoord: ‘Het Vinkje is slechts bedoeld om de omzet van grote voedselfabrikanten te vergroten’
Het Vinkje is in het leven geroepen om producenten te stimuleren onder andere minder verzadigd vet, suiker en zout in producten te verwerken. Deze betere producten zijn in het winkelschap herkenbaar aan het Vinkje. Dat maakt het voor klanten van de supermarkt makkelijker. Voor bedrijven zal het best aantrekkelijk zijn een keurmerk te voeren. Daar moeten zij wel eerst een prestatie voor leveren: het product minder vet, zoet of zout maken.

Deze reactie kwamen we ook tegen: ‘Het keurmerk is bedacht door het bedrijfsleven zelf. De slager keurt dus zijn eigen vlees’
Dat zou je inderdaad denken, maar dat is niet zo. Onafhankelijke wetenschappers bepalen de criteria waaraan producten met het Vinkje moeten voldoen. Een onafhankelijke toetsingsinstantie, SGS, bekijkt of een product aan de criteria voldoet. Ook goed om te weten: de externe toetsingsinstantie SGS beoordeelt jaarlijks zo’n honderd producten die het Vinkje al hebben of het product nog steeds voldoet aan de eisen.

‘Hoe kan het dat niet alle gezondere producten het Vinkje hebben?’
Het Vinkje is een vrijwillig initiatief. Het kan zijn dat producten even goed of zelfs iets beter zijn, maar geen Vinkje hebben, omdat het bedrijf heeft besloten geen gebruik te maken van het keurmerk. Dat is jammer. Van de producten mét het Vinkje weet je in ieder geval zeker dat er minder verzadigd vet, suiker, zout of calorieën in zitten.

Voor meer informatie over Het Vinkje, kun je hier ons vorige artikel bekijken en voor een Vinkje-proof recept: Honingkip met zoete aardappel, klik je hier.

 photo IMG_9675_zps080e63fc.jpg

– Dit is een gesponsord artikel. Dit heeft onze mening niet beïnvloedt. –

Onze kookboeken