Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Plukken en koken met Neff + filmpje

Gister waren wij aanwezig bij een leuke kookworkshop van Neff met chefkok Jonathan Karpathios. Het was niet alleen een kookworkshop maar het was ‘Plukken en Koken’ met Neff (en chef). Dit hield in dat wij eerst de ingrediënten bij de boer en op het land moesten gaan ‘plukken’. 

Neff
Eerst even een kleine introductie over het merk Neff. In 1877 richtte Carl Andréas Neff een atelier op waar hij de productie van koolkachels startte. Nu ruim 130 jaar later is Neff verspreid over heel Europa, en geldt als dé inbouwspecialist bij uitstek. Neff vind het belangrijk om mensen te helpen duurzamer en verantwoorder te koken, eten en leven. Daarom gaan de apparaten van Neff spaarzaam om met natuurlijk hulpbronnen en voedingsmiddelen. Benieuwd naar de prachtige producten van Neff, klik dan hier.

Chefkok Jonathan Karpathios
Naast de producten van Neff en het eten stond ook Jonathan Karpathios centraal tijdens de kookworkshop. Jonathan Karpathios staat al bijna 20 jaar in de keuken. Hij heeft gewerkt in Michelin sterrenzaken zoals La Tante Claire*** in Londen onder Pierre Koffmann (meester van Gordon Ramsey). In 2007 heeft Jonathan zijn eigen restaurant opgericht: Restaurant Vork en Mes. Begin 2012 is hij ook begonnen met zijn eigen kwekerij waar hij alles zelf teelt voor zijn restaurant.

De kookworkshop
Voordat we konden beginnen met koken moesten eerst de ingredienten verzamelt worden. Hiervoor zijn wij naar drie verschillende locaties gegaan. Eerst naar de kwekerij van Jonathan, kwekerij Eerlijke Oogst. Hier moest iedereen een vers ingrediënt gaan plukken voor de lunch later.

Vervolgens naar Boer Bos. Boer Bos beheert met zijn schaapskudde ‘Schoonebeekers’ op ecologische wijze een gedeelte van de Stelling van Amsterdam. Het was ontzettend mooi en leuk om te zien hoe de schapen de ruimte hadden om te leven. Bij Boer Bos hebben we een paar heerlijke stukken lamsvlees meegenomen.

Als laatste zijn we gegaan naar Hoeve de Vogel. Hoeve de Vogel is een agrarisch bedrijf in de Haarlemmermeerpolder dat onder andere hazelnoten, walnoten, boerenkool, prei, eieren, diverse bonen, tarwe, maïs en zelfs shii take produceert. Hier hebben we gezien hoe ‘onze’ eieren zo vanuit het kippenhok geraapt werden. Daarnaast hebben we onze eigen knolselderij geplukt.

Toen we uiteindelijke alle ingredienten hadden verzamelt konden we aan de slag gaan met een 3-gangen menu. Een heerlijk voorgerecht met gestoomde sperziebonen en snijbonen, een gepocheerd ei, croutons en borlottibonen. Daarna een smakelijk hoofdgerecht met lamsvlees, gestoomde en gebakken knolselderij en zoetzure prei. En als laatste een super lekkere chocolade soufflé!

Het was een heerlijke en inspirerende dag in een keuken waar je echt jaloers op kunt worden! Wij wel in iedergeval! Het was een genot om met deze prachtige apparaten te werken.

Bedankt Neff, Jonathan Karpathios, Boer Bos en Hoeve de Vogel!

Onze kookboeken