Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Tips voor het invriezen van eten

 photo PicMonkeyCollage_zps64d7eec6.jpg

Invriezen: het lijkt zo simpel. Gewoon een kwestie van je eten in bakjes doen en dan de diepvries in. Helaas is het niet altijd zo simpel en geven we je daarom vandaag wat tips voor het invriezen van eten.

Handig om te weten: niet alle producten zijn geschikt om in te vriezen. Voedingsmiddelen die veel water bevatten zoals sla en appel zijn niet geschikt om in te vriezen. Maar bijvoorbeeld rijstmaaltijden, pastasaus en vlees zijn goed in te vriezen. Groenten kun je het beste vooraf blancheren, oftewel kort voorkoken (ongeveer 2 minuten) in kokend water voordat je ze invriest.

Vergeet niet dat eten/drinken kan gaan uitzetten in de diepvries. Vul een bakje dus niet tot de nok toe met soep maar laat altijd een cm ruimte over.

Boterhammen met beleg

Misschien heb je er nog nooit aan gedacht maar je kunt prima op bijvoorbeeld zondagavond lunchpakketjes voor de hele week maken. Beleg je boterhammen bijvoorbeeld met vleeswaren en zoet beleg. Leg er een boterham bovenop en doe alle belegde broodjes in een bakje/zakje. Haal vervolgens elke ochtend een pakketje uit de diepvries, die je dan meeneemt naar je werk/school. Zo hoef je niet elke ochtend nog boterhammen te smeren. Groenten op brood doen het wat minder goed in de diepvries (zoals rucola, plakjes komkommer enz). Die kun je beter apart meenemen.

Vlees

Rauw vlees kun je goed invriezen. Het beste is om meteen na aankoop het vlees in te vriezen. Vlees kun je circa twee tot acht maanden bewaren in de diepvries. Ontdooi het vlees in de koelkast (haal bijvoorbeeld ‘s avonds het vlees uit de diepvries) op een afgedekt diep bord zodat het langzaam op temperatuur kan komen.

Groenten

Niet alle groenten zijn geschikt om in te vriezen. Snijd de groente in stukken, blancheer ze kort in heet water, snel afkoelen onder een koude kraan, uit laten lekken en dan invriezen

Smoothies

Iets waar je niet meteen aan denkt is het invriezen van smoothies. Het invriezen van smoothies gaat heel goed. Maak bijvoorbeeld op zondag een flinke hoeveelheid en verdeel het sap over verschillende flesjes. Vries alle flesjes in en haal de avond van te voren een flesje uit de diepvries. ‘s Ochtends heb je dan een heerlijke smoothie zonder al te veel moeite.

Soep

Een grote pan soep maken is bijna net zoveel werk als een kleine pan soep maken. Het liefst maak ik dan ook een grote pan en bewaar ik een paar porties in de diepvries. Ontdooien doe ik in een pan op heel laag vuurtje. Eerst houd ik het plastic bakje (met deksel) even onder de hete kraan, zodat de soep loskomt uit het bakje. Vervolgens doe ik de soep in een pan en verwarm ik deze heel zachtjes. Je kunt de soep natuurlijk ook opwarmen in de magnetron.

Koekjes(deeg)

Je kunt zelfgemaakte koekjes (maar ook het deeg) prima invriezen. Verpak de koekjes bijvoorbeeld per 2. Als je zin hebt in een koekje haal je een portie uit de diepvries en moet je ven 20 minuutjes geduld hebben. Ook koekjesdeeg kun je goed invriezen. Verdeel het deeg in delen en verpak het deeg bijvoorbeeld in een zakje. Het deeg blijft ongeveer 3 maanden goed in je diepvries.

Noten

Noten kun je ook prima invriezen. Zijn bijvoorbeeld de walnoten in de aanbieding, koop dan een grotere hoeveelheid. Verdeel de walnoten over verschillende zakjes en vries ze in.

Wijn

Heb je wat wijn nodig voor een recept maar houd je nog een halve fles over? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het lekker op te drinken maar als je net zoals wij geen wijnliefhebber bent maar het wel af en toe nodig hebt voor een recept dan kun je ook kleine porties wijn invriezen. Vul een ijsblokjesvorm met de resterende wijn. Elke keer als je een beetje wijn nodig hebt, haal je een paar ijsblokjes uit de diepvries.

Boter

Wist je dat (room)boter kunt invriezen? Ingevroren in de originele verpakking is het wel zes maanden houdbaar in de diepvries.

Welke producten/gerechten vries jij altijd in?

Onze kookboeken