Als je weleens mijn eetdagboeken leest, dan weet je dat ik graag chocolade eet. Soms gaat er zelfs een hele reep in op een avond (aanrader: pure chocolade van Fair Trade)! Ik vind het vaak lastig om de dag erna niet weer hetzelfde te doen. Hoe blijf je op het ‘juiste pad’ en ga je weer terug naar gezond eten, nadat je een keer gezondigd hebt? Als dit een herkenbare situatie voor je is, lees dan verder.
1. Pas op voor producten die een verslavende of stimulerende werking hebben.
Ik eet niet alleen een hele reep chocolade op, omdat ik de smaak zo lekker vind, maar ook omdat cacao een stimulerende werking heeft op het brein. Door de combinatie van cacao, suiker en vet komen endorfinen vrij en die zorgen voor een lekker gevoel. Er zijn nog meer producten die een dergelijk verlangen creeëren, waardoor je maar door blijft eten. Zo bevatten melkproducten het stofje caseïne, dat is een krachtig bijproduct dat een verslavende uitwerking kan hebben. Daarom is dat kaasplankje dus zo op… Kies dus heel bewust voor maar één plakje brie of sla het product geheel over als je denkt dat je daar niet bij kunt houden.
2. Zoek uit welke gezonde dingen je lekker vindt en eet die regelmatig.
Vind je rode paprika lekker? Mooi, dan eten we dat vanavond. En morgenavond en dinsdagmiddag en zondagavond. Gezonde dingen schaden meestal niet in veelvoud, dus geniet er zo veel mogelijk van. Koop ook regelmatig je favoriete fruit en eet dat wanneer je er zin in hebt. Niet alleen zorgt de suiker in de fruit er misschien voor dat je minder snel naar andere snacks grijpt, het is ook nog eens super goed voor je.
3. Zoek inspiratie en eet gevarieerd.
Ik merk dat wanneer ik niet weet wat ik wil koken of waar ik zin in heb, ik sneller naar een zak chips grijp. Een weekmenu kan hierbij helpen. Door een weekmenu weet je elke avond wat je gaat eten. Zo eet je minder snel snacks vóór etenstijd. Je kunt ook regelmatig kookwebsites bezoeken of kookboeken open slaan. Een ander idee is om elke week tijdens je rondje boodschappen een onbekend product mee te nemen, bijvoorbeeld een seizoensgroente. Zo ben je gevarieerd bezig en daag je jezelf uit om elke week een nieuw recept te maken.
4. Doe gezonde boodschappen en vermijd slechte producten.
Dit lijkt een cliché, maar het werkt echt. Als je het niet in huis hebt, kan je je er ook niet op een zwak moment aan vergrijpen. Gooi alle producten weg die je niet wilt eten en vervang ze door een betere variant. Eet voordat je boodschappen gaat doen en neem geen ongezonde dingen mee. Vermijd de gangen met koekjes, chips en andere dingen die jij niet meer wilt eten. Maak desnoods een lijstje van de dingen die je niet wilt kopen en hang het op de koelkast.
5. Verzin een ijzersterke motivatie.
Als je weet waarom je gezond wilt eten, is het makkelijker om het vol te houden. Is het omdat je een paar kilo wilt afvallen? Wil je een betere huid? Heb je regelmatig last van je darmen? Probeer je betere sportprestaties neer zetten? Bepaal voor jezelf waarom je gezond wilt eten en doe het ook voor jezelf. Niemand wordt geboren met een ijzersterke motivatie, maar je kunt het wel leren. Zolang je je doelen goed voor je kunt zien, zal het gemakkelijker zijn om die plak cake of een Mars af te wijzen.
6. Luister naar je lichaam en je gevoelens.
Wanneer voel jij je beter, nadat je haastig hebt gegeten in de McDonalds of na een goede gezonde maaltijd thuis of in een restaurant? Je zult in het eerste geval misschien last hebben van schuldgevoelens, een zwaar gevoel in je maag of onrust in de darmen. Dat is geen verrassing. Jij én je lichaam zijn niet blij met wat je net naar binnen heb gewerkt. Probeer dit gevoel te onthouden. Waarom zou je jezelf constant een slecht gevoel geven voor een snack die slechts vijf minuten lekker smaakt? Goed eten is een investering in je mentale staat en in je lichaam en dat is zoveel belangrijker dan een goedkope hamburger.
Wat is gezond?
De bovenstaande vraag is een onderwerp waar Sofie en ik regelmatig mee worstelen. Iedereen heeft andere ideeën over wat goed of gezond eten is. Deze ideeën heb je gekregen van door je opvoeding, je eigen ervaring of door onderzoek te doen. Probeer eens de ideeën die je van jongs af aan hebt geleerd los te laten en opnieuw te kijken naar voeding. Waar voel jij je het beste bij? En hoe reageert je lichaam op bepaalde producten? Dat klinkt misschien wat zweverig, maar elk lichaam is anders. Het kan ook heel interessant zijn om onderzoeken te lezen naar het effect van bepaalde voedingsmiddelen op het lichaam. Of begin bijvoorbeeld eens met het lezen van de ingrediëntenlijst van producten die je vaak eet.