Wanneer ik aan mensen vertel dat ik altijd de ingrediëntenlijst van een product beoordeel voordat ik overweeg om het te kopen, kijken ze me vaak wat verbaasd aan. Als ik vraag waarom ze zo kijken, dan zeggen ze dat ze dat maar ingewikkeld vinden. Een ingrediëntenlijst vindt men vaak hocus pocus, ofwel een onleesbare lijst aan ingrediënten waar ze nog nooit van gehoord hebben. Herken je dit gevoel en wil je beginnen met het begrijpen van deze ‘magische’ lijst, lees dan de volgende tips.
Een ingrediëntenlijst bestaat uit een opsomming van alle stoffen die zijn gebruikt om een product te maken. Fabrikanten zijn door de Warenwet verplicht aan te geven of bepaalde ingrediënten zijn gebruikt, opdat het levensmiddel niet de gezondheid of de veiligheid van een consument in gevaar brengt. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit controleert of deze regels worden nageleefd. Echter, laat je niet in de maling nemen! Alles rondom de ingrediëntenlijst mag naar complete vrijheid en creativiteit worden ingevuld. Middels de verpakking tracht de fabrikant jou over te halen het product te kopen. Wil je dus weten of het product net zo lekker of net zo gezond is als het plaatje op de voorkant aangeeft, lees dan de ingrediëntlijst.
Let op de volgorde van de lijst
Het product vooraan heeft het grootste aandeel. Als je dus een pak chocoladekoekjes koopt en ‘cacao’ staat vooraan, dan weet je dat het grootste deel bestaat uit chocolade. Let op dat je nog steeds niet weet hóe groot dat aandeel is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een fabrikant drie verschillende suikers gebruikt onder verschillende benamingen, zodat ze los van elkaar een klein aandeel uitmaken, maar bij elkaar wel 60% van het koekje zijn. Helemaal makkelijk is het wanneer er percentages bij staan.
Begin onderaan
Fabrikanten zijn verplicht om te vermelden of een product stoffen bevat waar mensen een allergische reactie van kunnen krijgen. Daarom staat er altijd op of een product melk (lactose), eieren of noten bevat. Dit staat meestal in dikgedrukte letters onder de ingrediëntenlijst. Eet je dit niet, dan kan je direct het product laten staan en hoef je niet verder te zoeken.
De schuilnamen van suiker
Als er geen ‘suiker’ bij de ingrediëntenlijst staat, dan betekent dit nog niet dat er geen suiker in zit. Suiker komt voort in diverse vormen. Zo heb je lactose (melksuiker), maltrose (suiker uit gerst), sucrose/ sacharose (tafelsuiker), dextrose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker) en glucose (druivensuiker). Suiker is niet per definitie slecht, maar als er héél veel suiker in zit, dan heb ik persoonlijk altijd het idee dat ze iets proberen te maskeren door het product maar gewoon heel zoet te maken.
Natuurlijk versus kunstmatig
Wat er op de ingrediëntenlijst staat, wordt kunstmatig aan het product toegevoegd. Bijvoorbeeld als je een pak sap koopt en er staat vitamine C op de lijst, dan betekent dat dat die vitamine C niet afkomstig is uit het gebruikte sap, maar later is toegevoegd.
De afbeelding versus de waarheid
Wanneer een onderdeel van het product heel prominent voorkomt op de verpakking of in de benaming, dan is de fabrikant verplicht om het percentage van dit ingrediënt aan te geven. Wanneer er bijvoorbeeld perzikken op de voorkant van een pak perzikkenyoghurt staan, dan moet er op de achterkant staat hoeveel procent perzikken in de yoghurt zit. Het antwoord daarop kan heel onverwacht zijn…
Onuitspreekbare namen
Als een product een ingrediënt bevat die je amper kunt uitspreken, dan weet je dat dit geen natuurlijk product is. En hoe meer er van zulke namen bij staan, hoe meer er met dit product is ‘gerommeld’. Onuitspreekbare namen worden vaak op verpakkingen samengevat door een E-nummer. Sommige E-nummers zijn niet goed voor je, anderen zijn oké. Wat vast staat, is dat je lichaam het lastig vindt om om te gaan met niet-natuurlijke stoffen (daar is het namelijk niet voor gemaakt), waardoor het je buikpijn, hoofdpijn of uitslag kan geven. Het Voedingscentrum heeft een mobiele applicatie genaamd ‘Etikettenwijzer’ die meer uitleg kan geven over specifieke E-nummers.
Lees ook eens de ingrediëntenlijst van je dagcréme of afwasmiddel. Wat zit daar eigenlijk in?