Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Aardappelgratin

  • Hoofdgerecht


Een lekkere aardappelgratin die zeer eenvoudig te bereiden is. De aardappels hoeven niet eerst voorgekookt te worden, maar kunnen gewoon in dunne plakjes gelijk de ovenschaal in. In ongeveer 40 minuten is de ovenschotel klaar en kun je in de tussentijd een salade en een visje of een stukje vlees bereiden.

Op zoek naar meer lekkere en simpele kerstrecepten? Bekijk dan hier onze kerstrecepten.

Tijd: 30-45 min.

Benodigdheden: (voor 2 personen)

  • 5 redelijk grote aardappels
  • Circa 200 ml verse slagroom
  • snufje zout en peper
  • snufje knoflookpoeder
  • Nootmuskaat
  • flinke hand geraspte kaas

Bereidingswijze:
Zet je combi-oven op de magnetron en oven stand en verwarm deze voor op 220 graden en 270w. Heb je geen combi-magnetron, verwarm je oven dan voor op 220 graden. Begin met het schillen van de aardappels. Wanneer dit klaar is moeten er mooie dunne schijfjes worden gemaakt van de aardappels. Dit kun je het beste doen met een mandoline. Heb je geen mandoline, snijd dan dunne plakjes met een mes. Als je alle aardappels hebt gesneden in hele dunne plakjes doe je deze in een grote kom en bestrooi je deze met wat knoflookpoeder, en zout en peper. Leg alle plakjes aardappel in een ingevette ovenschaal.
Doe een klein beetje nootmuskaat poeder over het laatste laagje en giet dan de kookroom/verse slagroom (circa 200ml) over de aardappels. Bedek deze met een laagje geraspte kaas en hij kan de oven in voor circa 30 minuten.
Na ongeveer 30 minuten is de aardappelgratin klaar. Prik er even in met een vork om te kijken of de aardappels lekker zacht zijn. Lekker met een salade en een stukje vlees of vis.

Tip: heb je geen combi magnetron-oven, dan kan het ook in de oven op 220 graden. Houd er dan wel rekening mee dat de gratin langer in de oven moet (40-50 min) en de aardappels beter eerst kunnen worden voorgekookt (5-8 min). Wanneer de kaas te snel bruin wordt kun je de ovenschaal afdekken met wat aluminiumfolie.
 aardappelgratin aardappelgratin

 

Onze kookboeken

17 reacties op “Aardappelgratin”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.