Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Eggnog cheesecake

  • Bakken

Eggnog cheesecake
Begin deze week kon je een recept voor zelfgemaakte Eggnog vinden op Lekker en Simpel. Om je te inspireren, vandaag een recept waarin de eggnog verwerkt is; eggnog cheesecake. Lekker voor de aankomende feestdagen, maar bijvoorbeeld ook een leuk recept voor pasen.

Recept voor 10 personen
Tijd: 40 min. + 60 min. in de oven + 8 uur in de koelkast

Benodigdheden:

  • 1 pak bastogne
  • 60 gr roomboter
  • 650 gr roomkaas
  • 200 gr suiker
  • 100 ml eggnog
  • 3 eieren
  • 3 el bloem
  • 1 t kaneel
  • 1 tl rum extract

Bereidingswijze:
Begin met het maken van de eggnog. Verhit hiervoor de melk en room, samen met de kaneelstokjes in een steelpannetje. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en voeg vervolgens de vanillezaadjes, het lege vanillestokje en de geraspte nootmuskaat toe aan het mengsel. Breng het geheel kort aan de kook. Haal het roommengsel vervolgens van het vuur en laat het enkele minuten rusten.
Eggnog cheesecake
Meng in een grote kom de eidooiers en suiker met behulp van een mixer. Zeef het roommengsel en schenk dit beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf ondertussen goed roeren. Voeg tot slot de rum of het rum extract toe. Tip: rum extract is verkrijgbaar bij de supermarkt, een vergelijkbaar flesje als bijvoorbeeld vanille extract.

Verkruimel bastognekoeken met behulp van een deegroller en maak hiervan de bodem voor de cheesecake. Smelt de boter en vermeng dit met de koekkruimels. Stort de kruimels in een ingevette taartvorm (circa 20cm diameter, een iets grotere vorm kan ook) en druk deze goed aan met de bolle kant van een eetlepel. Zet de taartvorm in de koelkast en maak ondertussen de vulling en verwarm de oven alvast voor op 160 graden.

Klop in een grote kom de roomkaas los en voeg hier één voor één de eieren aan toe. Vervolgens kan ook de eggnog erbij. Voeg hierna de suiker, de bloem en het rumextract en kaneel toe. Meng dan nogmaals. Giet het roomkaasmengsel nu over de koekbodem.

Schuif de cheesecake voor ongeveer een uur de oven in. Zet de oven dan uit en de deur op een klein kiertje, maar laat de cheesecake nog wel even in de oven afkoelen. Dit om scheurtjes te voorkomen. Verplaats de cake hierna naar een rooster en laat hem op kamertemperatuur komen voordat je hem de koelkast in schuift. Laat de cheesecake het liefst nog een nachtje in de koelkast staan om op te stijven, voordat je deze serveert. Tip: serveer de eggnog cheesecake met een toef slagroom.
Eggnog cheesecake
Eggnog cheesecake
Met liefde gebakken en geschreven door Merel

Mis geen enkel recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang nieuwe recepten in je mailbox!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacy beleid.

Onze kookboeken