Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Gezondere variant op de pizzabodem

 • Hoofdgerecht

 photo IMG_1684_zps11f4f279.jpg

Pizza’s zijn lekker en kun je beleggen met ingrediënten naar keuze. Helaas is pizza niet zo gezond, maar we hebben nu wel een lekkere en gezondere variant op de normale pizzabodem! Namelijk een pizzabodem gemaakt van onder andere bloemkool. De bodem is makkelijk te bereiden en hoeft dan alleen nog maar 20 minuutjes in de oven, daarna kun je de bodem beleggen met lekkere ingredienten zoals tomatensaus, mozzarella, ui, salami en ga zo maar door.

Tijd: 15 min. + 20 min. in de oven
Recept voor 1 pizza

Benodigdheden:

 • 350 gram bloemkool
 • 1 ei
 • handjevol geraspte kaas
 • 1 theelepel oregano
 • halve theelepel knoflookpoeder
 • snufje peper
 • + ingredienten om de pizza te belegen zoals tomatensaus, ui, courgette en salami

 photo IMG_1657_zps48d1c927.jpg

Bereidingswijze:

Begin met het koken van de bloemkool. Kook de bloem totdat deze zacht is. Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden. Ik heb zelf de bloemkool in de magnetron circa 7 minuten gekookt. Doe vervolgens de gekookte bloemkool in een diep bord of een kom en prak met een vork of aardappelstamper de bloemkool helemaal fijn. Je zou dit eventueel ook in een keukenmachine kunnen doen.

 photo IMG_1660_zpsd4791d19.jpg

Tip: Onze pizzabodem was redelijk zacht geworden. En toen hebben we als tip gekregen: als je de bloemkool hebt gekookt en fijn gemaakt, doe je de bloemkool tussen een stapel keukenpapier en op die manier pers je het vocht eruit. Zo wordt de bodem veel lekkerder en minder zacht.

Meng vervolgens de bloemkool met de geraspte kaas. Als je dit gemengd hebt, voeg je het ui, het ei en de kruiden toe en meng je dit alles goed door elkaar. Verdeel de bloemkool vervolgens over een ingevette bakplaat in een mooie ronde vorm. Ik heb zelf gekozen voor een niet al te dikke bodem. Je zou in plaats van 1 grote pizzabodem ook een paar kleine pizzabodems kunnen maken.

 photo IMG_1663_zpsc37905c5.jpg

Zet de pizzabodem vervolgens voor 20 minuten in de oven.

 photo IMG_1665_zpsf93f77d1.jpg

Ondertussen, als de pizzabodem in de oven zit, kun je je ingrediënten voor op de pizza snijden. Wij hebben gekozen voor een laagje tomatensaus met daarop diverse groenten zoals ui, courgette, prei en wortel. Deze groenten hebben we van te voren even een paar minuten aangebakken.

 photo IMG_1667_zps53cd9071.jpg

Na 20 minuten kun je je pizza beleggen met allerlei lekkere ingrediënten. Zet de pizza vervolgens nog ongeveer 10-12 minuten in de oven totdat de kaas lekker gesmolten is.

Opmerking:

De pizzabodem wordt niet krokant, zoals dat met een normale pizzabodem wel is. Maar de pizzabodem heeft nauwelijks de smaak van bloemkool.

 photo IMG_1695_zps74f0316a.jpg

Onze kookboeken

18 reacties op “Gezondere variant op de pizzabodem”
 • Op hoeveel graden moet ik de oven zetten om de bodem eerst af te bakken? En hoeveel graden als de pizza af is en daarna weer in de oven moet?

  Vr groetjes Rianne

 • marijke

  Ik heb vandaag ook de rauwe bloemkool gebruikt, ging goed!

 • hennie

  hoiiii,

  tip. de bloemkool niet koken, gewoon rauw in keukenmachine fijnmalen,
  zo blijven ook nog al vitamines behouden!

 • Ineke

  Mijn versie, bodem van 2 geraspte gourgettes. Sandwich style tussen keukenrol en dan op /tussen een dikke theedoek laten drogen. Uurtje.? of 2. Dan zonder papier in pan of bakvorm. 15-20 min in de oven. Niet te heet. Beleggen met wat je lekker vindt en dan nog 10-15 min terug in de oven. De bodem is geen krokante pizza, toch schept het makkelijk als een punt uit de pan.

  Als je de groente eerst op keukenpapier legt en dan op de theedoek. Bespaart je vies wasgoed.

 • Gewoonkim

  Whoooow wat een geniaal recept! Ik heb zojuist 4 mini pizzaatjes gemaakt en belegd met pesto, ui, paprika, champignons, ham en mozzarella.
  Heerlijk! Dankjewel voor dit recept!

 • Wat ook helpt is het bloemkool mengsel in een (schone, natuurlijk) theedoek uitpersen, in plaats van het keukenpapier.
  Ik vond het erg lekker!

 • Sandra Oranje

  Ik heb het net uitgeprobeerd en erg lekker, alleen ik had 1 groot gevecht, heb de pizza niet van het bakpapier gekregen, dus maar eraf geschraapt lol

 • Natascha

  Waar is het ei gebleven?

 • Oh geniaal! Benieuwd naar de smaak van de bodem!

 • Liesbeth

  Ik heb deze bodem ook al eens gemaakt en vindt m zozo. Wat ik ook weleens maak (tijdens mijn low carb dieet) is een bodem van gehakt. Gehakt mengen met een ei, italiaanse kruiden, knoflook en plat drukken. Ik doe dat op een ronde bakplaat. Ong 1 cm dik. Dan 10 min a kwartier op 200 graden. De bodem slinkt wel wat en tussendoor laat ik even wat vocht weglopen. Maar dit kun je ook heerlijk beleggen met bv boursin, vleesreepjes,groenten en kaas. Echt heel lekker en vult heel goed! Lekkere salade erbij en klaar…..

 • Ik ben hier nog steeds erg benieuwd naar…

 • Debora

  in verband met mijn cambridge dieet maar ik nu nog geen koolhydraten eten, dus dit is een leuke alternatief, ik ga deze volgende week eens proberen! Bedankt voor dit en voor alle andere lekkere recepten, ik maak ze graag en mijn man eet ze graag 🙂

 • Ik maak dit recept wel vaker en als ik een tip mag geven om de bodem wel krokant te krijgen, als je de bloemkool hebt gekookt en fijn hebt gemaakt, doe je de bloemkool tussen een flinke stapel keukenpapier en pers je al het vocht eruit. Zo houd je een droge massa over en bakt de bodem veel lekkerder!

 • Deborah

  Ik heb dit 1 keer geprobeerd, maar vond het niet voor herhaling vatbaar. De bodem bleef idd zacht, maar ook wat nattig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.