Lekker en Simpel

Lekker en Simpel
Hartige taart met courgette

Hartige taart met courgette en mais

 • Hoofdgerecht

Hartige taart met courgette
Restjes groenten over die nu toch wel echt opgemaakt moeten worden? Maak dan een lekkere hartige taart! Hartige taarten zijn namelijk ideaal om restjes groenten in te verwerken. Wij hebben een overheerlijke hartige taart met courgette, maïs, paprika, bosui en kipreepjes gemaakt omdat wij dit nog in de koelkast hadden liggen. Maar heb jij nou nog een stuk prei of wat feta liggen? Dan kun je dit natuurlijk ook aan de vulling van je hartige taart toevoegen. 


Cordaid heeft ons uitgedaagd om de strijd tegen voedselverspilling aan te gaan. Samen met de Postcode Loterij organiseren zij een heuse foodbattle. In Nederland vinden we het met z’n allen heel gewoon dat het eten waar we maar zin in hebben verkrijgbaar is in de supermarkt, maar dat is zeker niet overal de normaalste zaak van de wereld. Zo is het bijvoorbeeld in Oeganda voor heel veel boerinnen dagelijks een hele opgave om voedsel überhaupt eetbaar te houden voor de verkoop. Samen met de Postcode Loterij steunt Cordaid de boerinnen hierin en heeft hiervoor de oogstbewaarzak geïntroduceerd. Zo blijft de oogst langer goed en krijgen weersomstandigheden en ongedierte geen kans om de oogst te verpesten. Inmiddels gebruiken al meer dan 15.000 boerinnen de oogst bewaarzak en blijft er tot wel 25% meer oogst over waardoor het inkomen met circa 25% is gestegen.
Boerinnen oegandaDe strijd tegen voedselverspilling gaan wij graag aan en we doen dan ook zeker mee met de foodbattle! De hartige taart die we hebben gemaakt is daarom gemaakt met restjes. Met het beetje maïs dat we nog over hadden en een stuk courgette en paprika die we nog hadden liggen. Duik ook de keuken in en maak een lekker recept met restjes.

Dan zijn jullie nu natuurlijk vooral benieuwd hoe je deze hartige taart op tafel tovert, dus snel door naar het recept.

Recept voor 2-3 personen
Tijd: circa 15 min. + 30-40 min. in de oven

Benodigdheden: 

 • 5-6 velletjes bladerdeeg
 • 1 courgette 
 • 2 bosuitjes 
 • 1,5 paprika 
 • 150 gr gerookte kipreepjes
 • 150 gr mais uit blik
 • 200 gr creme fraiche 
 • 3 eieren
 • 2 tl Italiaanse kruiden
 • snuf zout en peper
 • 50 gr geraspte kaas

Bereidingswijze: 

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden. Haal vervolgens alvast de plakjes bladerdeeg uit de vriezer zodat ze een klein beetje kunnen ontdooien. Snijd daarna de courgette, paprika en de bosuitjes in stukjes.

Doe de gesneden groenten in een koekenpan met een scheutje olie en bak ongeveer 5 minuutjes zachtjes aan met de Italiaanse kruiden.

Vet ondertussen een ovenschaal/springvorm in met een beetje olijfolie en bekleed de schaal/vorm met de plakjes bladerdeeg. Prik vervolgens met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg. Zet het vuur uit en doe de mais en kipreepjes in de pan. Strooi eventueel een dun laagje paneermeel over de bodem voordat je de groenten en kipreepjes over het deeg verdeeld. Meng in een kom de eieren, crème fraiche en snuf peper en zout. Even goed mengen en dan kan het eimengsel over de hartige taart verdeeld worden. Als laatste nog wat geraspte kaas erover en de taart kan voor ongeveer 30 minuten de oven in.

Check zo nu en dan even of de boel niet te bruin wordt. Mocht dit wel het geval zijn, dek dan de taart af met wat aluminiumfolie en zet hem terug in de oven. 

Tip: je kunt variëren met de vulling van de hartige taart. Bijvoorbeeld zalm of hamreepjes in plaats van kip. Of bijvoorbeeld aubergine in plaats van courgette. Het is maar net wat je nog hebt liggen 😉
Tip: Heb je nou ook nog wat verse kruiden in de koelkast liggen die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn? Doe de kruiden lekker over de taart zodra deze de oven uit komt.
Doe ook mee met de #foodbattle!
Wil jij kans maken om met een van de tv-koks te schitteren in de keuken van RTL Koffietijd? Ga de foodbattle aan en maak een lekker, gezond en creatief gerecht met restjes. Met producten die nog over zijn en bijna in de prullenbak dreigen te eindigen of met ingrediënten die bijna over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Deel een foto van jouw gerecht met restjes met het bijbehorende verhaal op je eigen tijdlijn met de hashtags #Cordaid en #foodbattle. Hiermee maak je kans om jouw verhaal te mogen vertellen in RTL Koffietijd en creatief aan de slag te gaan met één van de tv koks. We hopen dat een heleboel van jullie mee gaan doen aan de foodbattle! Meer informatie over deze actie kun je vinden op de website van Cordaid.

Dit artikel is in samenwerking met Cordaid. 


Onze kookboeken

5 reacties op “Hartige taart met courgette en mais”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.