Meer weten over Het Vinkje?

 photo IMG_0058_zps8918206a.jpg

Op Facebook hebben we een klein onderzoekje gedaan of jullie weten wat Het Vinkje inhoudt en of jullie gebruik maken van Het Vinkje. We merkten dat veel mensen een negatieve mening hebben over Het Vinkje. Om eerlijk te zijn wisten wij zelf ook niet wat Het Vinkje precies betekende en Jorrit was niet eens op de hoogte van het bestaan van Het Vinkje. We zijn daarom op onderzoek uitgegaan om uit te zoeken wat Het Vinkje inhoudt, of het logo echt te koop is en waarom het ook op ongezonde producten staat zoals mayonaise.

Een leuk weetje vooraf: wist je dat mensen jaarlijks ongeveer 14,6 kilo minder suiker binnenkrijgen als zij in een gemiddeld menu  (ontbijt, lunch, avondeten, drie tussendoortjes) kiezen voor producten met het Vinkje? Het gaat er hierbij om dat mensen in hun menu alle producten zonder het Vinkje inwisselen voor producten met het Vinkje.

Het Vinkje in het kort
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het logo van Het Vinkje staat niet alleen op gezonde producten. Een product kan het logo krijgen als het aan bepaalde richtlijnen in een productcategorie (bijvoorbeeld zuivelproducten, soepen of frisdranken) voldoet en het dus een gezondere of bewuste keuze binnen die groep is. Mayonaise is niet gezond maar binnen deze productcategorie zijn er wel bewuste keuzes te maken. Kies bijvoorbeeld voor een halfvolle mayonaise die minder vet en calorieën bevat dan een ‘normale’ mayonaise.

Er zijn 2 soorten Vinkjes:

 • Het Vinkje met de groene cirkel
  Het Vinkje met de groene cirkel staat op producten die zich in de Schijf van Vijf bevinden. Het groene Vinkje vind je op gezondere Schijf van Vijf-producten met minder verzadigd vet, zout, suiker of juist meer vezel, bijvoorbeeld magere kaas.
 • Het Vinkje met een blauwe cirkel
  Producten zoals snacks, frisdrank en ijs kunnen een blauw Vinkje krijgen. Het blauwe Vinkje staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout bevatten. Bijvoorbeeld soep met minder zout of een snack met weinig calorieën.

 photo Fabels-en-feiten-over-het-Vinkje_3_zps814c039b.png

Is Het Vinkje onafhankelijk?
Ja. Wetenschappers van verschillende universiteiten en het Voedingscentrum stellen criteria vast. Daaraan moeten producten met het Vinkje voldoen. SGS, een onafhankelijk en gecertificeerd instituut, toetst of producten die in aanmerking willen komen voor het Vinkje binnen de grenzen van het toegestane vallen.Voldoet het product niet aan de normen (bijvoorbeeld omdat het zout-, vet- of suikergehalte te hoog is) dan wordt het product afgewezen. Als een product eenmaal het logo van Het Vinkje heeft, wordt er steekproefsgewijs getest of producten na bijvoorbeeld een jaar nog steeds voldoen aan de criteria. Jaarlijks worden in zo’n nacontrole honderd producten getoetst.

En hoe zit het dan met geld?
Het Vinkje is een initiatief van de foodsector. Bedrijven betalen een vergoeding om het Vinkje te mogen gebruiken (een groot deel van de gelden gaat naar publieksvoorlichting. Mensen moeten het Vinkje wel leren kennen en begrijpen), maar daarmee ‘kopen’ zij geen invloed. Als een product niet aan de criteria voldoet, komt het Vinkje niet op de verpakking.

Waarom heeft niet elk product een Vinkje?
Het Vinkje is een vrijwillig initiatief. Bedrijven kunnen zelf ervoor kiezen of zij het logo willen dragen op hun producten, indien het natuurlijk voldoet aan de criteria. Inmiddels zijn er ongeveer 100 deelnemers aangesloten bij Het Vinkje en hebben 7000 producten het logo.
Waarom hebben sommige groenten in blik geen Vinkje en sommige ijsjes wel?Groenten in blik bevatten soms te veel zout en/of suiker en voldoen dan niet aan de criteria van de productgroep ‘bewerkte groenten en fruit’. Binnen de groep snacks bevatten sommige ijsjes zo weinig energie en suiker dat ze de betere keuze zijn, vergeleken met andere snacks. IJsjes hebben een Vinkje met een blauwe cirkel omdat zij niet tot de schijf van vijf behoren.

Waarom bestaat Het Vinkje?

Het doel van het Vinkje is:

 • producenten stimuleren gezondere producten te maken
 • en een gezondere keuze makkelijker maken voor de consument

Nu denk je misschien wel: ik weet wel wat gezond is, daar heb ik geen Vinkje voor nodig. Dat kan! Wij vonden het leuk en leerzaam om meer over Het Vinkje te leren. Maar wij zullen nu niet ineens meer producten met een Vinkje gaan kopen. Er is een groot deel van de Nederlandse bevolking dat soms niet goed weet wat een gezondere keuze is in een bepaalde productcategorie. Voor deze mensen kan Het Vinkje heel handig zijn!

Wat wel grappig is, dat veel producten die wij regelmatig kopen, een Vinkje bevatten. Misschien ook leuk om eens te kijkje te nemen of jij producten met een Vinkje in je kast hebt staan.

Binnenkort komt er een lekker en simpel Vinkje-proof recept aan, houd de website dus in de gaten!

 photo IMG_0055_zps3f310d7b.jpg

– Dit is een gesponsord artikel. Dit heeft onze mening niet beïnvloedt. –

Onze kookboeken

15 reacties op “Meer weten over Het Vinkje?”
 • Scato

  Interessant. Kijk dan ook even naar de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het Vinkje waar ik vandaag in de Volkskrant over schreef. Ben benieuwd naar jullie mening.

  http://blogvanscatovanopstall.blogspot.nl/2014/10/vage-vinkjes-column-volkskrant-13.html

 • John

  ” Dit is een gesponsord artikel.”

  Zegt genoeg lijkt me.

  • Lekker en Simpel

   Het klopt dat het een gesponsord artikel is, echter heeft dit geen invloed gehad op onze mening. De inhoud van het bericht is volledig door ons zelf geschreven en niet beïnvloedt door het Vinkje. Zelf schrijven we ook dat we zelf niet extra gaan letten op de Vinkjes, maar dat het voor genoeg andere mensen juist wel heel handig zijn om meer te weten over het Vinkje. Toch merk ik onbewust dat als ik wat in het winkelmandje leg, ik toch even stiekem kijk of er een Vinkje op staat.

 • Sandra

  Leuk artikel met handige informatie!

 • Toos

  Ik let bij het kopen van majonaise wel op de vinkjes. Al ben ik me ervan bewust dat het niks zegt over de andere majo’s, want wellicht hebben die fabrikanten ervoor gekozen om niet voor het vinkje te betalen terwijl ze anders wel in aanmerking zouden komen..

 • Marieke

  Ik vind het blauwe vinkje echt belachelijk. Gezonde frisdrank? Natuurlijk, ik drink zelf ook graag een glas cola, maar ik weet dan dat ik niet zo gezond bezig ben. Met zo’n blauw vinkje worden denk ik veel mensen op het verkeerde been gezet. Want hoewel er dan minder suiker in zit, is dat deel wel aangevuld met een lekkere hoeveelheid zoetstoffen die nou ook niet bepaald geweldig voor je zijn..

 • Ravenna

  Op het moment dat er staat het ism het Voedingscentrum is ben ik al afgehaakt, die zijn er niet voor de consument maar voor de bedrijven.

 • Voor mensen die niet veel over voeding weten kan dit misschien een handig hulpje zijn.

 • Marjolein

  Ik let eigenlijk nooit op het Vinkje maar ben net even mijn keukenkastjes ingedoken en nu blijk ik toch wel een paar producten met het keurmerk te hebben waaronder mayonaise, grappig. Interessant artikel trouwens

 • Sjess

  Ik denk dat het op zich een goed initiatief is, maar zolang er toch een luchtje aanhangt van zelfverheerlijking vind ik het niet iets om serieus te nemen. Ik let dan ook echt niet op wel of geen vinkje, ik volg mijn gezond verstand en lees de etiketten bij twijfel. En ik denk dat dé doelgroep (de wat minder bedeelde mens die ongezond eet) niet let op of er wel of geen vinkje op zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *