Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Meer weten over Het Vinkje?

 photo IMG_0058_zps8918206a.jpg

Op Facebook hebben we een klein onderzoekje gedaan of jullie weten wat Het Vinkje inhoudt en of jullie gebruik maken van Het Vinkje. We merkten dat veel mensen een negatieve mening hebben over Het Vinkje. Om eerlijk te zijn wisten wij zelf ook niet wat Het Vinkje precies betekende en Jorrit was niet eens op de hoogte van het bestaan van Het Vinkje. We zijn daarom op onderzoek uitgegaan om uit te zoeken wat Het Vinkje inhoudt, of het logo echt te koop is en waarom het ook op ongezonde producten staat zoals mayonaise.

Een leuk weetje vooraf: wist je dat mensen jaarlijks ongeveer 14,6 kilo minder suiker binnenkrijgen als zij in een gemiddeld menu  (ontbijt, lunch, avondeten, drie tussendoortjes) kiezen voor producten met het Vinkje? Het gaat er hierbij om dat mensen in hun menu alle producten zonder het Vinkje inwisselen voor producten met het Vinkje.

Het Vinkje in het kort
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het logo van Het Vinkje staat niet alleen op gezonde producten. Een product kan het logo krijgen als het aan bepaalde richtlijnen in een productcategorie (bijvoorbeeld zuivelproducten, soepen of frisdranken) voldoet en het dus een gezondere of bewuste keuze binnen die groep is. Mayonaise is niet gezond maar binnen deze productcategorie zijn er wel bewuste keuzes te maken. Kies bijvoorbeeld voor een halfvolle mayonaise die minder vet en calorieën bevat dan een ‘normale’ mayonaise.

Er zijn 2 soorten Vinkjes:

  • Het Vinkje met de groene cirkel
    Het Vinkje met de groene cirkel staat op producten die zich in de Schijf van Vijf bevinden. Het groene Vinkje vind je op gezondere Schijf van Vijf-producten met minder verzadigd vet, zout, suiker of juist meer vezel, bijvoorbeeld magere kaas.
  • Het Vinkje met een blauwe cirkel
    Producten zoals snacks, frisdrank en ijs kunnen een blauw Vinkje krijgen. Het blauwe Vinkje staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout bevatten. Bijvoorbeeld soep met minder zout of een snack met weinig calorieën.

 photo Fabels-en-feiten-over-het-Vinkje_3_zps814c039b.png

Is Het Vinkje onafhankelijk?
Ja. Wetenschappers van verschillende universiteiten en het Voedingscentrum stellen criteria vast. Daaraan moeten producten met het Vinkje voldoen. SGS, een onafhankelijk en gecertificeerd instituut, toetst of producten die in aanmerking willen komen voor het Vinkje binnen de grenzen van het toegestane vallen.Voldoet het product niet aan de normen (bijvoorbeeld omdat het zout-, vet- of suikergehalte te hoog is) dan wordt het product afgewezen. Als een product eenmaal het logo van Het Vinkje heeft, wordt er steekproefsgewijs getest of producten na bijvoorbeeld een jaar nog steeds voldoen aan de criteria. Jaarlijks worden in zo’n nacontrole honderd producten getoetst.

En hoe zit het dan met geld?
Het Vinkje is een initiatief van de foodsector. Bedrijven betalen een vergoeding om het Vinkje te mogen gebruiken (een groot deel van de gelden gaat naar publieksvoorlichting. Mensen moeten het Vinkje wel leren kennen en begrijpen), maar daarmee ‘kopen’ zij geen invloed. Als een product niet aan de criteria voldoet, komt het Vinkje niet op de verpakking.

Waarom heeft niet elk product een Vinkje?
Het Vinkje is een vrijwillig initiatief. Bedrijven kunnen zelf ervoor kiezen of zij het logo willen dragen op hun producten, indien het natuurlijk voldoet aan de criteria. Inmiddels zijn er ongeveer 100 deelnemers aangesloten bij Het Vinkje en hebben 7000 producten het logo.
Waarom hebben sommige groenten in blik geen Vinkje en sommige ijsjes wel?Groenten in blik bevatten soms te veel zout en/of suiker en voldoen dan niet aan de criteria van de productgroep ‘bewerkte groenten en fruit’. Binnen de groep snacks bevatten sommige ijsjes zo weinig energie en suiker dat ze de betere keuze zijn, vergeleken met andere snacks. IJsjes hebben een Vinkje met een blauwe cirkel omdat zij niet tot de schijf van vijf behoren.

Waarom bestaat Het Vinkje?

Het doel van het Vinkje is:

  • producenten stimuleren gezondere producten te maken
  • en een gezondere keuze makkelijker maken voor de consument

Nu denk je misschien wel: ik weet wel wat gezond is, daar heb ik geen Vinkje voor nodig. Dat kan! Wij vonden het leuk en leerzaam om meer over Het Vinkje te leren. Maar wij zullen nu niet ineens meer producten met een Vinkje gaan kopen. Er is een groot deel van de Nederlandse bevolking dat soms niet goed weet wat een gezondere keuze is in een bepaalde productcategorie. Voor deze mensen kan Het Vinkje heel handig zijn!

Wat wel grappig is, dat veel producten die wij regelmatig kopen, een Vinkje bevatten. Misschien ook leuk om eens te kijkje te nemen of jij producten met een Vinkje in je kast hebt staan.

Binnenkort komt er een lekker en simpel Vinkje-proof recept aan, houd de website dus in de gaten!

 photo IMG_0055_zps3f310d7b.jpg

– Dit is een gesponsord artikel. Dit heeft onze mening niet beïnvloedt. –

Onze kookboeken