Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Hoe maak je zelf groentebouillon?

Hoe maak je zelf groentebouillon?
Wist je dat zelf bouillon maken helemaal niet zo moeilijk is. Het enige wat je, naast groenten en kruiden, nodig hebt is tijd. Benieuwd hoe je zelf groentebouillon kunt maken? Lees dan snel verder!

Recept voor circa 500 ml groentebouillon

Benodigdheden:

  • halve prei
  • 100 gr wortel
  • 1 kleine ui
  • snufje zwarte peper
  • takje verse tijm
  • evt. snufje zout

Bereidingswijze:
Snijd alle groenten fijn en giet ongeveer 700 ml koud water erbij. Zet de pan op het vuur en breng het geheel aan de kook. Laat minimaal 30 minuten (als je weinig tijd hebt) tot 2 uur zachtjes koken. Vervolgens doe je een schone theedoek in een zeef en giet je de bouillon door de theedoek in een schone kom/pan. Laat de bouillon afkoelen en vries daarna in of bewaar 2-3 dagen in de koelkast.

Je kunt de bouillon in plastic bekertjes invriezen. Een dagje later kun je de plastic bekertjes open knippen en de bouillon in een zakje of bakje (met meerdere ‘bekertjes’ bouillon) bewaren.

De zelfgemaakte groentebouillon kun je bijvoorbeeld gebruiken voor deze lekkere broccolisoep met paprika.
Hoe maak je zelf groentebouillon?

Onze kookboeken

4 reacties op “Hoe maak je zelf groentebouillon?”
  • Hans Verheul

    Het komt de smaak ten goede om de ui tehalveren en met schil en al in het water te doen. Nog beter is het zelfs om de ui (met schil, op de snijvlakken) in een oude droge bakpan even aan te branden.
    Ook wordt de smaak sterk verbeterd door de bouillon, na het zeven, voor de helft in te koken.
    In plaats van de peper kun je ook een paar geneusde peperkorrels doen.

  • Je kunt het ook afgemeten in ziplock zakjes doen en plat neerleggen tot het hard bevroren is. Dan neemt het minder plaats in in de vriezer dan bekertjes. Je kunt ze plat laten liggen en stapelen of rechtop zetten en rijtjes maken. Ik doe dat altijd. Pastasaus of overgebleven stukje kaas, dat word geraspt en plat ingevroren. Ideaal als je niet zo’n grote vriezer hebt. Het is maar een tip, doe ermee wat je wilt.
    Groetjes,

    Marja. 👍🏻😉😃🍀👋🏻

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.