Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Gevulde soufflé met spruitjes

  • Hoofdgerecht

Weer een ontzettend leuk ingezonden recept, dit keer door Nancy. Een heerlijk recept voor een souffle die je helemaal lekker kunt vullen met ingredienten naar keuze. Bijvoorbeeld zoals te zien is op de foto met spruitjes. Deze spruitjes zijn eerst even voorgekookt zodat ze iets zachter zijn. Als je echt niet van spruitjes houdt, kan je kiezen voor bijvoorbeeld bloemkool of broccoli. 

Tijd: 45 min.
Recept voor 4-6 personen 

Benodigdheden:

  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1/8 liter melk/kookvocht/bouillon
  • 4 eieren, gesplitst
  • 100 gram geraspte emmentaler of 150-200 gram jonge kaas
  • snufje zout en peper
  • eventueel nootmuskaat en mosterd

Bereidingswijze:

Begin met het voorverwarmen van je oven op 200 graden. Vet daarna je soufflevorm/springvorm in en bestrooi deze licht met een beetje paneermeel. Lat de boter in een pan smelten, voeg dan de bloem in 1x toe en roer tot er een goudgele gladdde massa ontstaat: de basisroux. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk/bouillon/kookvocht toe en blijf ondertussen goed roeren, bijvoorbeeld met een garde. Breng al roerend de saus aan de kook, even laten doorkoken en dan van het vuurhalen.

Voeg daarna 1  voor 1 de eidooiers toe, en klop dit stevig door. Meng daarna de geraspte kaas, een snufje zout en peper en eventueel nootmuskaat en mosterd er doorheen. Doordat het mengsel nog warm is, zal de kaas misschien een beetje draderig eruit gaan zien maar dat is niet erg.

Klop daarna de eiwitten stijf met een mixer in een vetvrije kom. Het eiwit moet zo stijf zijn dat je de kom omgekeerd boven je hoofd kunnen houden zonder dat het eruit valt. Meng de eiwitten door het kaasmengsel en giet dit in de soufflevorm/springvorm. Dit kan nu voor ongeveer 30 minuten in het midden van de oven bakken. Na ongeveer 30 minuten moet een sateprikker droog uit de souffle komen. Let op: het is belangrijk dat je tussentijds de oven dichtlaat omdat anders de souffle helemaal in kan zakken.

Tip: je kan van alles aan deze souffle tovoegen zoals: bloemkool, spruitjes, broccoli, wortel, paddenstoelen of zelfs een restje (stoof)vlees.

 

Mis geen enkel recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang nieuwe recepten in je mailbox!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacy beleid.

Onze kookboeken