Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Speculaas-chocolade taart met amandelen

  • Bakken

Speculaas chocolade taart met amandelen en zeezout
Met het inluiden van de nieuwe maand, luiden we ook een nieuwe bakperiode in. De pepernoten liggen welliswaar alweer twee maanden in de schappen, voor mij is november pas echt de speculaas en pepernotenmaand. Met het oog op Sinterklaas, maar ook de koudere dagen in het vooruitzicht, is er niks leuker dan de komende weken te experimenteren met koek-en speculaasbaksels. De Sinterklaas klassiekers zijn de afgelopen jaren al in veelvoud op Lekker en Simpel voorbijgekomen. Dit jaar is het dan ook een uitdaging om die klassiekers in een nieuw jasje te steken. Het recept van vandaag is een chocoladetaart op een speculaasbodem, afgemaakt met hele amandelen en een flinke snuf zeezout.

Meer Sinterklaas recepten vind je hier.

Recept voor 10 personen
Tijd: 20 min. + 4 uur in de koelkast

Benodigdheden:

  • 300 gr melkchocolade
  • 80 gr ongezouten hele amandelen
  • 50 gr boter
  • 1 pak speculaasjes
  • 1 tl kaneel
  • 250 ml slagroom
  • zeezout

Bereidingswijze:
Verkruimel de speculaasjes met behulp van een keukenmachine. Bij gebrek aan een keukenmachine zijn de koekjes ook met een deegroller gemakkelijk te verkruimelen. Stop de koekjes in dit geval in een stevige, afsluitbare zak en sla de koekjes met de deegroller fijn. Smelt hierna de boter in een steelpannetje en vermeng deze met de speculaaskruimels. Verdeel de koekkruimels over de bodem van een met bakpapier beklede vorm. Ik maakte hiervoor gebruik van een gewone springvorm. Druk de koekkruimels aan met de bolle kant van een lepel en schuif de koekbodem dan de koelkast in.

Klop vervolgens de room op tot stevige slagroom en smelt ook de chocolade. Dit kan au bain marie, maar ook gewoon zo in een steelpannetje. Blijf de chocolade goed roeren totdat deze volledig is gesmolten. Laat de chocolade enigszins afkoelen. Spatel de chocolade en kaneel hierna voorzichtig door de opgeklopte slagroom en voeg nu ook de kaneel toe. Giet de mousse over de speculaasbodem en maak de bovenkant af met de amandelen.
Speculaas chocolade taart met amandelen en zeezout
Zet de taart vervolgens voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven. Strooi er nog een flinke snuf zeezout overheen voordat je de taart uitserveert.
Speculaas chocolade taart met amandelen en zeezout
Speculaas chocolade taart met amandelen en zeezout
Met liefde gemaakt en geschreven door Merel

Onze kookboeken