Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Tips voor het plannen van een weekmenu

Tips voor het plannen van een weekmenu
Het samenstellen van een weekmenu is erg handig wanneer je een druk leven, een groot gezin of geld wilt besparen. Het kost wat tijd en planning, maar uiteindelijk haal je er veel uit. Je hoeft bijvoorbeeld maar een of twee keer per week boodschappen te doen, je hebt altijd voldoende producten in huis en je kunt gezondere keuzes maken. Lees hieronder onze tips voor het samenstellen van een goed weekmenu. 

  1. Begin elke week op dezelfde ochtend of avond aan een weekplanning. Ga bijvoorbeeld op zondagavond met je familie- of huisgenoten aan tafel zitten, vergelijk je agenda’s en stel een weekmenu op op basis van je planning en voorkeuren. Hou ook rekening met de dagen waarop je een drukke dag hebt en niet lang in de keuken wilt staan, wanneer je ‘s avonds gaat sporten en een lichte maaltijd wenst of hoeveel mensen er die avond mee-eten.
  2. Controleer eerst wat je nog hebt in je koelkast en keukenkastjes. Maak dan een boodschappenlijst.Voeg hier eventueel ook andere dingen aan toe die je ook wekelijks nodig hebt, bijvoorbeeld afwasmiddel en wc-papier. Doe dit wel afgescheiden van de rest van je boodschappen.
  3. Vergeet niet je ontbijt, lunch, tussendoortjes, toetjes en drinken mee te rekenen! Dit voorkomt dat je ineens op een ochtend geen eten hebt en een ongezond of duur ontbijt moet halen.
  4. Ontwerp een gemakkelijke manier om je boodschappen te noteren. Gebruik bijvoorbeeld dit weekmenu van Etsy, deze van Kriss Carr of laat je inspireren door deze weekmenu.
  5. Kan je geen leuke recepten bedenken? Zoek dan inspiratie in magazines of natuurlijk op Lekker en Simpel of kijk wat er in de aanbieding is in de supermarkt.
  6. Heb je veel restjes of gooi je veel eten weg? Las dan een restjesdag in. Doe dit bijvoorbeeld aan het einde van de week en maak een soep of sandwiches van restjes groenten.
  7. Als je het erg moeilijk vindt om recepten te bedenken, dan kan je ook ‘ thema’s’ bedenken, bijvoorbeeld een veggie-dag, een soepdag of een pastadag. Op deze manier heb je wat meer houvast.
  8. Probeer je zoveel mogelijk aan je weekmenu te houden. Natuurlijk kan je weleens iets verschuiven, maar hoe meer je ermee rommelt, hoe minder je voordelen haalt uit je weekplanning.

Tips voor het plannen van een weekmenu

Mis geen enkel recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang nieuwe recepten in je mailbox!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacy beleid.

Onze kookboeken