Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Verse muntthee

 • Drinken

Deze heerlijke muntthee is super simpel maar heerlijk door de verse munt!

Tijd: 5 min.

Benodigdheden:

 • Een paar takjes verse munt
 • Water
 • Eventueel suiker of honing

Bereidingswijze:

Begin met het koken van het water in de waterkoker. Doe ondertussen, als je dat wilt, de suiker of de honing in een glas. Leg daarna ook een paar takjes munt in het glas. Zelf doe ik drie takjes en een paar losse blaadjes en een beetje honing. Als het water is gekookt giet je het water in het glas, even roeren en klaar!

Onze kookboeken

18 reacties op “Verse muntthee”
 • Alex

  Met dit “recept” gaan alle goede stoffen in de honing verloren. Honing mag niet hoger dan 38 á 40 graden verwarmd worden, dus zeker geen kokend water erop!

  • E. de Schrijver

   De honing wordt hier voor de smaak gebruikt, niet per se voor de gezondheid. Als je wacht totdat de thee is afgekoeld tot 30 of 40 graden, is de thee lauw. (Munt)thee is op z’n lekkerst wanneer ie zo heet mogelijk wordt gedronken.

 • Els

  Ik maak ijsblokjes met muntblaadjes in. Zo heb ik in putje winter nog steeds de lekkerste muntthee. Bovendien is dit heel makkelijk te gebruiken: je doet gewoon 1 of 2 muntblokjes in een kan met heet water en je thee is klaar!
  Je kunt de beschrijving hier terugvinden: http://www.zenspiratie.be/koken-met-kruiden-uit-de-tuin-verse-muntthee-in-putje-winter/

 • Marc

  Met Gula Djawa is het nog lekkerder en gezonder!

  Cheers.

 • Colinde

  Zou het ook lekker zijn om in plaats van honing, ahorn siroop te gebruiken?

 • Ineke

  Zoals de Marokkanen het maken, groene thee zetten, daar een paar takjes munt in. Voor de zoetebekken en suiker bij.

  Munt in pot kweken. Uit zaad of kleine stekkies. Veel water op de aarde gieten. Niet te dik (vol) laten worden. Oogsten, wat je niet meteen gebruikt klein snijden en in een kom/schaal laten drogen. Niet afsluiten. Op die manier heb je weken munt.

 • Ester

  Dit is GEEN muntTHEE want hier zit GEEN 1 theeblaadje in!!!

  • Luc

   Op Noord-West-Afrikaanse wijze is het wel thee: eerst echte thee zetten (liefst groene thee maar je mag gerust earl grey gebruiken of een andere als je die liever lust), dan de muntblaadjes er in doen. Wat men hier muntthee wil noemen is een muntinfuus en inderdaad geen thee. Afwerken met suiker naar believen, géén citroen bijdoen. Ahornsiroop mag i.p.v. suiker. Honing kan maar is niet aanwezig in Marokaanse muntthee ook al hebben de Marokkanen veel honingproductie. Honing mag trouwens wel kort verwarmd worden maar bepaalde (suikersplijtende) enzymen gaan teniet bij blootstelling aan hoge temperatuur. Dat begint al vanaf 35 graden maar is ook afhankelijk van de duur der verwarming: vb bij 60 ° zijn de enzymen voor de helft kapot na 2,4 uur. Dus wie honing in zijn thee of warme melk doet moet het goedje wel binnen de twee en een half uur opdrinken. Dus … no probleem zeker?

  • E. de Schrijver

   In rooibosthee zit ook geen thee, maar in de volksmond wordt dit thee genoemd.

   • MHBrussel

    he he eindelijk iemand die het juist zegt!!!!

    Op al ddie stomme menukaarten staat MUNTTHEE maar het is bijna naooit thee!!!
    kan wel lekker zijn maar noem het geen Thee en durf er geen 3,50 euro voor te vragen.
    Dank je voor het aankaarten.

 • pieterbear

  Zelf heb ik al een paar jaar munt in mijn tuin staan en trek daar regelmatig thee van.
  Je moet de plant wel een beetje in toom houden, anders woekert hij door je hele tuin heen.
  Maar als je er regelmatig van oogst is dat geen probleem.
  Zelf knip ik regelmatig de takjes af en was ze even onder de kraan.
  Vervolgens haal ik de blaadjes van de stengel en doe ze in een plastic zak.
  Als je deze zak nu in de vriezer legt heb je ook in de winter maanden je eigen munt thee.

 • Hallo,

  Ik heb zojuist ook een muntplant aangeschaft. Hij is nog niet super groot maar wil wel graag al een bakje thee zetten. Groeit de plant snel weer aan en maakt het uit welke scheut ik gebruik? Gewoon de grootsten pakken?
  Alvast bedankt.

 • maarten

  Aanvullende tip: Giet geen kokend water over je honing. Wacht tot het water afgekoeld is naar ongeveer 70graden (net te drinken). Op deze manier worden voedingsstoffen behouden. Koop overigens biologische honing of rechtstreeks van een imker. De kant-en-klaar knijpfles en goedkopere honing is aangelengd met suikerwater! Dat is, net als witte suiker, slecht voor je lichaam. Enjoy mother nature 🙂

 • Tony

  Als de muntplant al wat ouders is, kan je het ook in kleinere stukken knippen, afspoelen, en met wat warm water kapot malen met een staafmixer of blender. Vervolgens kokend water erop gieten, even laten staan met af en toe roeren, en overgieten in een theepot met een zeefje. Je krijgt dan een groene substantie, die erg lekker ruikt en smaakt. Met een paar drupjes limoen erbij is dit een heerlijke frisse thee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.