Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Zelf karamel(saus) maken (+video!)

  • Dressings, sauzen & dips

zelf karamel maken

Hallo allemaal! Vandaag laten we je in een video zien hoe je zelf karamel(saus) kunt maken. Het is niet moeilijk en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Het is wel belangrijk dat je niet wegloopt bij je pan (want je karamel kan ineens verbranden en dan kun je hem weggooien). Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet gaat roeren totdat de suiker is opgelost en het mengsel een beetje bruin wordt. Serveer de karamelsaus bijvoorbeeld bij een brownie en je hebt een super lekker dessert.

Recept voor een klein potje karamel(saus)
Tijd: 20 min.

Benodigdheden:

  • 100 gr suiker
  • 50 ml water
  • 200 ml verse slagroom
  • evt. klein blokje roomboter

Bereidingswijze:

Let op: de karamel in je pannetje wordt gloeiend heet! Steek dus nooit je vinger in de pan.


Kun je de video niet zien, klik dan hier.

Doe de suiker en het water in een pannetje. Zet het vuur ongeveer half hoog. Houd de zijkanten van de pan ‘nat’ met een kwastje dat je in een bakje water hebt gedoopt. Let op: je gaat pas roeren zodra de suiker is opgelost en het mengsel een beetje bruin wordt, niet eerder! Dit duurt ongeveer 10 minuten. Begin nu te roeren met een garde. Als het mengsel een mooie karamelkleur heeft haal je je pan van het vuur. Wacht niet te lang want de karamel kan ook verbranden.

Wil je karamelsaus maken?

Laat het pannetje met de karamel een beetje afkoelen (1 minuut) en voeg vervolgens beetje voor beetje de slagroom toe. Goed roeren totdat alle slagroom is opgelost. Het kan zijn dat er wat klontjes ontstaan, verwarm de karamel dan opnieuw op een zacht vuurtje en blijf roeren totdat de klontjes verdwenen zijn. Voeg eventueel een klein blokje boter toe voor een wat dikkere karamelsaus.

Tip: meng de karamelsaus door een cake/taart beslag of serveer de karamelsaus met een brownie/bolletje ijs als dessert.

zelf karamel maken

Onze kookboeken