Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Eetdagboek – drinken & snacks

Eetdagboek - drinken & snacks
Elke week krijgen onze eetdagboeken weer hoge bezoekcijfers. Logisch, want wij vinden het zelf ook altijd leuk om een kijkje te nemen in iemands leven en te lezen wat hij of zij heeft gegeten. Het Vinkje heeft ons gevraagd om bij te houden wat voor snacks wij eten tussen de maaltijden door en wat we zoal drinken op een dag. Zoals jullie wel weten, eten wij echt niet altijd gezond. Jorrit is verslaafd aan chocolade, kaas en cola en daarnaast eten we graag in het weekend een pizza, een zak friet of een lekkere gefrituurde snack. Het leek ons leuk om jullie een dagje mee te nemen. We hopen dat we dankzij dit eetdagboek wat bewuster worden van wat we eten en drinken op een dag. Met behulp van het Vinkje gaan we proberen om gezondere keuzes te maken gedurende de dag.

Nog even het Vinkje in het kort
Het Vinkje helpt consumenten om een gezondere keuze te maken. In één oogopslag kun je zien welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. Er is een groot deel van de Nederlandse bevolking dat niet goed weet wat een gezondere keuze is in een bepaalde productcategorie. Voor deze mensen kan het Vinkje heel handig zijn. Het Vinkje met de groene cirkel vind je op gezondere Schijf van Vijf-producten. Denk aan brood met meer vezels en minder zout, een zak broccoliroosjes zonder toegevoegd zout of plakjes magere kaas met minder verzadigd vet. Het Vinkje met de blauwe cirkel staat op verantwoorde producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout bevatten. Zoals frisdrank of een snacks met minder suiker, maar ook bijvoorbeeld een zak soep met minder calorieën.

Mijn eetdagboek
Goedemorgen! Ik begin ‘s ochtends vaak met een beker Optimel of Vifit. Vooral de smaken aardbei en framboos zijn favoriet. Grappig om te zien dat de Optimel of Vifit die ik ’s ochtends vaak drink, het Vinkje met de groene cirkel heeft. Verder eet ik een bakje yoghurt met cruesli en banaan.
Vinkje
Rond 11 uur drink ik een glas Jumbo Tintelfris. Ik kies (eigenlijk) altijd voor de gewone variant. De gewone variant bevat geen Vinkje, maar de light variant wel. Jumbo Tintelfris light bevat minder suiker. Tijdens het boodschappen doen heb ik de light variant meegenomen en die smaakt eigenlijk net zo lekker als de gewone variant. Op deze simpele manier krijg ik op dagelijkse basis wat minder suiker binnen.
image003
Rond 11 uur begint mijn buik een beetje te knorren. Rond dit tijdstip eet ik vaak een cracker of een stukje ontbijtkoek. Vandaag kies ik voor een rijstwafel. Ik vind rijstwafels super lekker en ze zijn daarnaast een lichte snack. Ik smeer een laagje aardbeienjam light op mijn rijstwafel. Zowel de rijstwafels als de aardbeienjam light bevatten een Vinkje. Normaal gesproken eet ik een rijstwafel met Nutella of pindakaas. In beide zitten veel suikers. Door eens te kiezen voor jam met een Vinkje, kan ik op een gemakkelijke manier mijn dag een stukje gezonder maken. Bovendien is een beetje variatie altijd welkom.
image005
Tijdens de lunch drink ik normaal gesproken een glas Roosvicee. Ik heb de Roosvicee vandaag vervangen voor een glas limonadesiroop light. Een glas limonadesiroop bevat volgens de verpakking maar 4 calorieën. Mmm lekker, ik ga vaker een glas limonade nemen. Daarnaast eet ik nog een kommetje tomatensoep dat ik over had van de dag ervoor met een broodje erbij.
Eetdagboek - drinken & snacks
Rond 4 uur ’s middags krijg ik alweer trek. Ik heb eigenlijk wel zin in een koekje en ik ga op zoek naar wat lekkers in mijn voorraadkast. Normaal ik eet vaak speculaasjes, maar nu neem ik een Marie biscuitje. Ik heb deze koekjes met het boodschappen doen meegenomen, omdat ze het Vinkje met de blauwe cirkel hebben en er dus minder calorieën en suikers in zitten. Ik eet twee koekjes en drink een mok met bosvruchten thee.
image009
In de avond eten we pasta Boursin met onder andere rucola en tomaat. We drinken hierbij weleens een glas frisdrank, maar dat is natuurlijk niet erg gezond. Vandaag drinken we een paar glazen sinaasappelsap. Deze sinaasappelsap bevat 100% fruit, is erg lekker en bevat een Vinkje.
image011
Na het avondeten drink ik nog een glas limonade en een beker thee. Rond half 9 gaan we een film kijken en heb ik zin in iets lekkers. Ik twijfel tussen chips en popcorn. De popcorn bevat een Vinkje. Nu denk je misschien: waarom heeft popcorn een vinkje? Een snack met het Vinkje bevat per portie maximaal 110 kilocalorieën en minder verzadigd vet, suiker en zout dan een andere popcorn variant. Ik besluit daarom voor een bakje popcorn te gaan, lekker! Beer vindt popcorn ook erg lekker.   image013
image015
image017
In het begin was het voor ons wel even wennen toen wij de producten die wij normaal eten en drinken gingen vervangen voor een product met een Vinkje. Veel mensen denken dat het Vinkje alleen op gezonde producten staat, maar dat is niet zo. Het Vinkje staat ook op producten die niet zo gezond zijn, zoals snacks of frisdrank. Deze producten bevatten het Vinkje, omdat het een betere keus is in een bepaalde categorie, denk aan snacks die minder suiker bevatten. Als het Vinkje op een product staat, betekent dit dus niet automatisch dat het een gezond product is. Snacks en frisdrank blijven ongezond, maar snacks en frisdrank met een Vinkje zijn net wat beter dan soortgelijke producten. Wil je een beetje op je gezondheid letten, dan moet je dus niet deze producten in overvloed gaan eten.

Misschien denk je nu wel: ik weet wat gezond is en daar heb ik geen Vinkje voor nodig. Dat kan! Ook wij zullen nu niet ineens alleen maar producten met het Vinkje kopen, maar als wij voor het schap met bijvoorbeeld mayonaise staan, dan zullen wij toch eerder voor een mayonaise met het Vinkje kiezen. En misschien kun je het je niet voorstellen,  maar een groot deel van de Nederlandse bevolking weet  soms niet goed wat een gezondere keuze is in een bepaalde productcategorie. Voor deze mensen kan het Vinkje heel handig zijn.

Voor meer informatie over Het Vinkje, kun je dit artikel bekijken of dit artikel over de fabels en feiten en voor een Vinkje-proof recept: Honingkip met zoete aardappel, klik je hier.

– Dit is een gesponsord artikel. Dit heeft onze mening niet beïnvloedt. –

Onze kookboeken