Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

(H)eerlijk eten met Fairtrade producten

 photo m1mx9nec7poh_zps23baa7ef.jpg

Het is vandaag Fairtrade dag op Lekker en Simpel! We willen jullie namelijk laten zien dat je ook met Fairtrade producten hele lekkere en simpele recepten kunt maken. 

Misschien heb je het artikeltje over koken met Delicious en Max Havelaar wel voorbij zien komen op Lekker en Simpel. Na het bloggersevenement afgelopen zaterdag waren we zo geïnspireerd dat we meteen de keuken zijn ingedoken, daarom verschijnen er vandaag twee lekkere en simpele recepten gekookt met onder andere Fairtrade producten op Lekker en Simpel.

Wat is nou eigenlijk Fairtrade?

Het is eigenlijk heel simpel. Fairtrade betekent letterlijk eerlijke handel. Dankzij Fairtrade krijgen boeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten. Om Fairtrade producten te kunnen herkennen bestaat er een Fairtrade keurmerk zoals Max Havelaar. Het keurmerk garandeert dat producten zijn ingekocht onder eerlijke handelsvoorwaarden.

Je vindt Fairtrade producten gewoon in de supermarkt. Wist je dat 55 procent van de Nederlanders wel eens een Fairtrade product koopt? Zelf kwamen wij er ook achter dat we regelmatig Fairtrade producten kopen zonder er echt bij stil te staan. Dat komt ook omdat er steeds meer eerlijke producten in de schappen belanden. Inmiddels zijn er talloze producten met een Fairtrade keurmerk, van wijn tot chocoladevlokken en van bananen tot  rijst.

Veel producten komen uit ontwikkelingslanden, simpelweg omdat onder andere koffie-en cacaobonen en bananen maar op weinig plaatsen op de wereld kunnen worden verbouwd. Helaas zijn de arbeidsomstandigheden vaak niet goed voor de boeren en daarom zijn Fairtrade producten en het Fairtrade keurmerk in het leven geroepen. De meest voorkomende Fairtrade producten zijn: koffie, suiker, thee en bananen.

 photo starbucks-fairtrade-facebook1_zps9ed23aa6.jpg

We hebben een aantal leuke Fairtrade weetjes voor jullie op een rijtje gezet.

Wist je dat:

 • 84 procent van de Nederlanders koffie drinkt?
 • Nederlanders gemiddeld 3,2 kopjes koffie per dag drinken?
 • 40 procent van de koffie in Nederland duurzaam geproduceerd is?
 • we dagelijks 1,8 miljoen kopjes Fairtrade koffie drinken?
 • Nederlands in de top 5 staan van grootste koffiedrinkers ter wereld?
 • Max Havelaar geen koffiemerk is maar een Fairtrade keurmerk?
 • niet alleen eten een Fairtrade keurmerk kan hebben maar bijvoorbeeld ook kleding en bloemen?
 • meer dan 1700 producten in Nederland een Fairtrade keurmerk hebben en wereldwijd ongeveer 28.000?
 • meer dan 1,3 miljoen boeren en arbeiders bij Fairtrade zijn aangesloten?
 • Fairtrade producten uit 70 ontwikkelingslanden komen?
 • Starbucks wereldwijd de grootste inkoper is van Fairtrade koffie?

Je hoeft nu natuurlijk niet radicaal je leven om te gooien en alleen nog maar Fairtrade producten te kopen (mag natuurlijk wel!). Al koop je één Fairtrade product per jaar, daarmee help je boeren in ontwikkelingslanden naar een beter bestaan. Zelf zullen we nu misschien wel vaker grijpen naar een product met een Fairtrade keurmerk.

Heb je ook zin om eens met Fairtrade producten aan de slag te gaan? Houd Lekker en Simpel dan in de gaten want binnenkort komt er een leuke winactie online waarbij een Fairtrade pakket kunt winnen!

Bron: foto1, foto2

Onze kookboeken

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *