Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Hotspots Alacati & Cesme, Turkije

 photo IMG_9096_zps23d60e3e.jpg

Begin augustus zijn wij voor een paar dagen richting de zon gevlogen. We brachten een paar dagen door in Alacati en Cesme in Turkije. Het waren een paar super leuke dagen! We hebben veel rondgelopen en heel veel gegeten (jaaaaa wij houden van eten!) 

Nooit eerder vlogen wij naar een zonbestemming in Turkije. Toevallig was Sofie in december in Istanbul maar dit is natuurlijk niet hetzelfde als een plaatsje aan de kust. Noem ons stom (of niet) maar wij waren er echt van overtuigd dat wanneer je naar Turkije gaat in de zomer, je tussen de toeristen zit. Tijdens ons verblijf in Alacati, zijn onze vooroordelen over Turkije weggevlogen en onze mening is totaal veranderd. We zeggen nu zelfs tegen elkaar: het zou echt leuk zijn om nog eens terug te gaan!

Alacati
Alacati ligt op het Turkse schiereiland Cesme. Het wordt ook wel het Saint Tropez van Turkije genoemd. Niet gek want het is een prachtig gebied waar de rijke Turken op vakantie gaan. Naast dat het een jetset gebied is (je ziet de één na de andere mooie auto en prachtige huizen), is het ook een surfoord. Het waait ongeveer 300 dagen per jaar en er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om te kunnen windsurfen, kitesurfen of suppen.

Verblijf – Solto Alacati Hotel
Wil je dichtbij het watersportgebied zitten om lekker te kunnen surfen en net iets buiten het dorp (lekker rustig!), dan is het Solto Alacati Hotel iets voor jou. Het is een prachtig boutique hotel met mooie ruime kamers, een zwembad en ook nog eens aan het strand! Vanuit het hotel kun je met een dolmus (klein busje) elk half uur voor ongeveer 1 euro naar Alacati. In Alacati barst het van de leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Ook in het hotel is er een uitgebreid buffet (ontbijt, lunch en avondeten) met heel veel keus en veel lekkere zoetigheden zoals baklava.

 photo E685FFD9-C9E9-4EDE-9A06-E87EEA9A3A5C_zpsytur2dx7.jpg

 photo CA20713F-26DF-4879-BDFE-25370EA07023_zpsbmernama.jpg

Doen – Windsurfen, kitten, suppen
Als surfer kun je in Alacati helemaal je hart ophalen. Er zijn meerdere surfclubs waar je spullen kunt huren of een les kunt nemen. Daarnaast wordt de zee niet snel diep en is het dus ook ideaal voor beginners.

 photo IMG_9193_zpsef2db605.jpg

Bezoeken – Markt Alacati/Cesme
Elke zaterdag vindt er in Alacati een gigantische markt plaats. De markt bevat een heleboel kraampjes waar je veel kleding, groenten en fruit en andere spullen kunt vinden. Als je op zaterdag toch iets vergeten bent mee te nemen van de markt, dan kun je op zondag nog een poging wagen. Elke zondag kun je namelijk naar de markt in Cesme. De markt in Cesme is wel een stuk kleiner dan die in Alacati maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt er namelijk veel lekkere specerijen vinden!

 photo IMG_9055_zps8491c424.jpg

 photo IMG_9155_zps71fa6a5a.jpg

Bezoeken – Haven van Cesme
Vanuit Alacati kun je met de dolmus in ongeveer 15 minuten naar Cesme. Vanuit het centrum van Cesme loop je zo naar de haven. De haven ziet er erg gezellig uit en het barst er van de winkeltjes en restaurantjes. Overdag is het er redelijk rustig maar ‘s avonds is het gezellig druk!

 photo E85E5D10-12AE-4ADB-913B-65C11269CA58_zps3dlfijk7.jpg

Food hotspots in Cesme en Alacati
Wij zijn natuurlijk gek op eten en dat hebben we dan ook meer dan genoeg gedaan. Wat vooral een heel groot pluspunt was, is dat uiteten in Alacati/Cesme goedkoop is! We hebben meestal niet meer dan 18 euro betaald voor twee personen.

Eten – Kircicegi, Alacati
De eerste avond zijn we gaan eten bij Kircicegi. De menukaart was in het Turks en de ober sprak gebrekkig Engels maar uiteindelijk hebben we heerlijk gegeten! We aten Turkse pizza, pide en yogurtlu kebab (het recept voor yogurtlu kebab kun je hier vinden). Omdat het ZO lekker was, zijn we de tweede avond hier weer gaan eten. Echt een aanrader!

 photo 3797ACC3-B39A-4C22-8BC1-5F3646498419_zpssj7ndoqk.jpg

 photo 702EC9F4-B565-48B0-AE2F-7DF840C22B56_zpsucjjrmba.jpg

Eten – Kumrucu Erol, Alacati
In Alacati vonden we het fijn om bij Kumrucu Erol te zitten (want zo kon Jorrit een beetje auto’s kijken die voorbij kwamen rijden). Bij Kumrucu Erol hadden ze heerlijke zelfgemaakte citroenlimonade. We waren ook erg nieuwsgierig naar de sigara borek (een soort gefrituurde filodeegrolletjes met kaas). Erg lekker!

 photo IMG_9166_zps2befdf69.jpg

 photo IMG_9168_zps3ab49cff.jpg

Eten – Kumrucu Sevki, Cesme
Onze tweede dag brachten we door in Cesme. We hadden zin om te lunchen en bij Kumrucu Sevki was het druk. We zijn neergestreken en uiteindelijk hebben we samen een kumpir met kaas(gepofte aardappel) gegeten en allebei een kumru, een soort broodje met gebakken kaas en tomaat. Kumru kwamen we trouwens overal tegen, dus dat moet je echt eens proberen als je in Turkije bent!

 photo 8BFE555B-4AF2-477A-822C-B4894351F4AB_zpscxk0vfld.jpg

 photo 80D7CE82-2A3F-46E1-BEEF-9B60461EEF76_zpstutwurgj.jpg

Eten – Fatih Pide en Pizza, Cesme
In Cesme aten we bij Fatih Pide en Pizza. Op het eerste gezicht zag het restaurantje er ‘s avonds een beetje grimmig uit maar omdat het restaurant een redelijk goede beoordeling op internet kreeg, durfde we het toch aan. We kozen uiteindelijk (weer!) voor een Turkse pizza, pide en een soort gehaktballetjes in tomatensaus. Erg lekker!

 photo IMG_9165_zps0c10d56b.jpg

Taart – Gizem Cafe, Alacati
Op zondagmiddag streken we neer bij Gizem Cafe, midden in het centrum van Alacati. Je kunt er prima vertoeven en heerlijke cheesecake eten, jammie!

 photo IMG_9141_zps9f34f9cf.jpg

Dessert – Sakizz Waffle House, Alacati
‘s Avonds na het eten hadden we zin in iets zoets. Omdat Sakizzz Waffle House op internet een hele hoge beoordeling kreeg en het er heel leuk uitzag, waren wij nieuwsgierig. Aangekomen bij Sakizzz Waffle House, konden we midden in een druk straatje aan tafel zitten. Vervolgens kregen we een papiertje waarop je zelf je topping kunt kiezen voor op je wafel, echt super leuk en lekker! De wafel vult wel ontzettend.

 photo IMG_9184_zpsb406968a.jpg

Dessert – Furun Brasserie, Alacati
Bij Furun zagen we in de etalage allemaal mooie toetjes staan en daarnaast was het er erg druk. Er was precies nog een tafeltje voor twee. Ook hier spraken ze helaas geen Engels en wezen we uiteindelijk maar zelf een toetje aan (zonder dat we wisten wat het was, haha). We kozen gelukkig goed, want het was erg lekker!

 photo IMG_9122_zps14422f1a.jpg

Mocht je dit jaar nog op vakantie gaan en nog geen vakantieplannen hebben of ben je opzoek naar een leuke vakantiebestemming voor volgend jaar, dan is het Solto Alacati Hotel zeker een aanrader! Meer informatie over het hotel vind je op de site van Corendon.

Onze kookboeken

8 reacties op “Hotspots Alacati & Cesme, Turkije”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.