Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Oviebollen met banaan en rozijnen

Oviebollen met banaan en rozijnen
Waarschijnlijk dacht je, toen je de titel van dit recept las, dat we een spellingsfout hadden gemaakt. Maar nee hoor, we gaan vandaag een recept delen met de nieuwe Oviebollenmix van Koopmans. Een Oviebol is een oliebol die met de oven is bereid. Voor ons echt ideaal omdat wij geen friteuse in huis hebben. Voor het bereiden van de Oviebollen heb je een metalen of siliconen muffinvorm nodig. Omdat je de Oviebollen in een muffinvorm bakt, wijkt de vorm van een Oviebol af van de traditionele oliebol. Oviebollen zijn aan de bovenkant rond en aan de onderkant plat. Verder heb je uiteraard een oven nodig en onderstaande ingrediënten. Dus wacht niet langer en duik de keuken in om deze lekkere oviebollen met banaan en rozijnen te maken!

Oviebollen met banaan en rozijnenRecept voor 12 oviebollen
Tijd: 10 min. + 30 min rijzen. + 20 min. in de oven

Benodigdheden:

  • 1 pak Koopmans oviebollen
  • 250 ml handwarm water (37 graden)
  • olie
  • bloem voor het bestuiven
  • handje rozijnen
  • 1 banaan
  • halve tl kaneel

Bereidingswijze:
Laat de rozijnen 15 minuten in lauwwarm water wellen. Snijd de banaan in kleine stukjes. Dep ze daarna goed droog. Doe het handwarme water in een kom, voeg eerst het gist toe en daarna de Oviebollenmix.Oviebollen met banaan en rozijnenMix met een elektrische mixer alles goed door elkaar in 1 minuut. Roer de rozijnen, de stukjes banaan en de kaneel door het beslag.Oviebollen met banaan en rozijnenDek de kom af met vershoudfolie en laat 30 minuten rijzen.Oviebollen met banaan en rozijnenVerwarm je oven voor op 190 graden (heteluchtoven). Vet de muffinvorm in met een beetje olie. Bestrooi de muffinvorm daarna met een beetje bloem. Zorg ervoor dat alle vormpjes goed onder de bloem zitten maar tik het overtollige bloem wel uit de vormpjes door ze even op de kop te houden. Verdeel met 2 eetlepels of een ijstang het beslag over 12 vormpjes. Giet daarna over elke muffinvormpje een theelepel olie.Oviebollen met banaan en rozijnenBak de Oviebollen iets onder het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin. Stort de Oviebollen direct op een rooster en laat ze iets afkoelen. Serveer de Oviebollen met poedersuiker.Oviebollen met banaan en rozijnenTip: vervang de stukjes banaan eens door appel of ananas.
Tip: zorg ervoor dat je handwarme water goed op temperatuur is (37 graden). Bij te koud water rijst het beslag niet voldoende.
Tip: maak ook eens hartige Oviebollen met bijvoorbeeld kaas en Italiaanse kruiden.

Het maken van het beslag voor de Oviebollen is vrij simpel en wijkt niet heel erg af van het maken van oliebollenbeslag voor traditionele oliebollen. Omdat wij geen friteuse in huis hebben is het voor ons ideaal dat we op deze manier toch zelf Oviebollen kunnen maken. Hoe gezellig is het om op oudejaarsdag samen Oviebollen te maken? Een warme Oviebol met poedersuiker mag echt niet ontbreken tijdens de Nieuwjaarwisseling. En dan nu de smaak: ze smaken lekker en lijken eigenlijk qua smaak heel erg op de traditionele oliebol. Nog een voordeel van Oviebollen bakken is dat je geen last hebt van vieze luchtjes. Ook kun je gemakkelijk grotere hoeveelheden in één keer bakken als je meerdere pakjes Oviebollenmix maakt en meerdere muffinvormen hebt.

Wij hebben de Oviebollen van Koopmans niet alleen getest maar samen met vijftig bezoekers van onze website. Iedereen kreeg een pak Oviebollenmix en een muffinvorm toegestuurd. Op social media deelde iedereen met de hashtag #oviebollen zijn of haar oordeel over de Oviebollen. Hieronder zie je een kleine selectie:
Oviebollen met banaan en rozijnenMonique: Lekker, ze hebben wel een andere smaak (ietsje zilter) en een iets andere structuur. Ook hebben ze uiteraard een andere vorm, mooi egaal aan de bovenkant en plat aan de onderkant.

Manon: Ik heb de Oviebollen gisteren gemaakt en helemaal goedgekeurd. Zelfde smaak en structuur als een echte oliebol alleen dan iets minder vet. Ook nog eens erg makkelijk te maken in de oven. Zeker voor herhaling vatbaar.

Sandra: Ik vond ze heerlijk. Een stuk minder vet dan oliebollen. Volgende keer ga ik ze vullen met banaan/kersen/appel of coaten in chocolade. Zeker voor herhaling vatbaar.

Daphne: de Oviebollen smaken goed! Kleur is wel lichter dan een gewone oliebollen en ze zijn ook iets minder knapperig. Een groot voordeel vind ik dat ze niet zo vettig zijn en snel te bereiden. Met oud en nieuw ga ik ze weer maken maar dan met appel er doorheen.

Wij vinden de Oviebollen van Koopmans een absolute aanrader als je geen friteuse hebt en toch de keuken wilt induiken om deze oud en nieuw snack zelf te maken. Je kunt de Oviebollenmix van Koopmans vinden bij de supermarkt voor €1,49 per pak.
Oviebollen met banaan en rozijnen
Dit artikel is in samenwerking met Koopmans.

Onze kookboeken