Basisrecept: Brown butter frosting

  • Bakken

Basisrecept: Brown butter frosting
Brown butter frosting is een typisch Amerikaans recept. Hier in Nederland heb ik hem nog niet vaak voorbij zien komen en dat is zonde, want lekker is het zeker. Zoals de naam al doet vermoeden is het een frosting op basis van gebruinde boter, ook wel bekend als beurre noisette.

Letterlijk vertaald vanuit het Frans betekent beurre noisette ‘hazelnotenboter‘. Deze naam valt te herleiden naar de nootachtige smaak die beurre noisette heeft. Deze nootachtige smaak heeft de beurre noisette aan het verhittingsproces te danken. Het water in de boter verdampt en de eiwitten scheiden zich van het vet, de boter verkleurt en er zullen kleine bruine deeltjes verschijnen.

Door de gebruinde boter vervolgens terug te koelen en daarna met poedersuiker op te kloppen, maak je er een brown butter frosting van die je dan weer kunt verwerken in verschillende baksels.

Benodigdheden:

  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 1,5 tl kaneel
  • 40 gr poedersuiker
  • 1-2 el melk 
  • snuf zout 

Bereidingswijze:
Maak de gebruinde boter door de boter in gelijke blokjes te snijden en op te warmen in een koekenpan. De boter zal eerst smelten, waarna witte vlokjes verschijnen. Vervolgens gaat de boter schuimen. Wanneer je een nootachtige geur ruikt en het schuim afneemt, zul je zien dat er kleine bruine stukjes op de bodem van de pan verschijnen. Schenk de boter nu over in een kommetje. Zorg dat je ook de bruine stukjes uit de pan haalt. Zet het kommetje met de gesmolten bruine boter een uur in de koelkast om terug te koelen. Klop de boter vervolgens op tot hij licht kleurt. Voeg dan ook de kaneel, de poedersuiker en het zout toe en klop opnieuw gedurende 2 minuten. Voeg tot slot de melk toe en klopt nogmaals kort. Zet de brown butter frosting in de koelkast tot gebruik.

In de loop van de week volgt een recept met brown butter frosting om je alvast van wat inspiratie te voorzien. Houd Lekker en Simpel dus in de gaten.
Basisrecept: Brown butter frosting
Met liefde gemaakt en geschreven door Merel

Onze kookboeken

2 reacties op “Basisrecept: Brown butter frosting”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *