Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Een kalkoen voor het échte kerstgevoel

IMG_5746
Een paar weken geleden hadden wij de mannen van Boers & Boers op bezoek. Ze hadden ons namelijk gemaild met de vraag of wij een gevulde kalkoen wilden uittesten. De mannen van Boers & Boers halen de Britse kalkoenen van Copas naar Nederland en verkopen de kalkoenen, gevuld en ongevuld, aan mensen in Nederland voor Kerstmis. We hebben geen ervaring met het bereiden van een groot stuk vlees (en we hebben zelfs nog nooit kalkoen hebben gegeten), maar we waren wel erg nieuwsgierig. Is het bereiden van een gevulde kalkoen echt zo makkelijk als op de website van Boers en Boers staat en hoe smaakt het?

Copas Kalkoenen
De kalkoenen die Boers & Boers leveren worden gehouden op het landgoed van de Engelse familie Copas, die al ruim 50 jaar met veel passie de allerbeste kalkoenen van Engeland op de markt brengt. De kalkoenen lopen 6 maanden vrij rond op de velden en in de boomgaarden in tegenstelling tot de meeste andere kalkoenen die na een snel groeiproces met nauwelijks bewegingsruimte al na 2 maanden geslacht worden. Hierdoor hebben de kalkoenen een natuurlijke vetlaag die de kalkoen bij bereiding tegen uitdroging beschermt. Verder wordt de Copas kalkoen op een traditionele wijze verwerkt, vergelijkbaar met hoe dat met wild gebeurt.
IMG_5635
De bereiding
Wij hebben (inmiddels hadden) geen ervaring met het bereiden van een groot stuk vlees. We vonden het dan ook wel een beetje spannend om deze kalkoen van ongeveer 4,5 kilo te gaan bereiden. Ongeveer 2 dagen voordat je de kalkoen wilt gaan bereiden, haal je hem uit de diepvries. Boers & Boers levert een paar dagen voor Kerstmis de kalkoen, dus ruim op tijd om hem nog helemaal te laten ontdooien, eventueel te vullen en te bereiden. Bij de kalkoen wordt een speciale marinade, een boekje met de bereidingswijze én een vleesthermometer geleverd. De kalkoen ziet er misschien groot uit, maar past prima in een normale oven.
IMG_5645
Je kunt kiezen voor een ongevulde kalkoen of een gevulde kalkoen. De gevulde kalkoen is al helemaal ontbeend en gevuld met kalkoen- en kipgehakt, paprika, kastanjechampignons, abrikozen, appeltjes en natuurlijk cranberries, afgemaakt met een lekker bosuitje. De poten zitten nog wel aan de kalkoen, dat ziet er op tafel natuurlijk mooi uit. Doordat de kalkoen al helemaal ontbeend is, kun je hem gemakkelijk (aan)snijden. (echt heel handig!)
IMG_5738
Als je geen braadslede of grote pan hebt om de kalkoen eerst aan te braden of het je zelf nog makkelijker wilt maken dan kun je de bijgeleverde marinade gebruiken. Je hoeft de kalkoen dan niet aan te braden en hij kan rechtstreeks de oven in (nadat je de kalkoen ingesmeerd hebt met de marinade). Wij noemen onszelf niet voor niets “Lekker en Simpel” dus wij kiezen ervoor om de kalkoen in te smeren met de marinade.
IMG_5741
Nadat we de kalkoen met de marinade hebben ingesmeerd en de oven op de juiste temperatuur hebben voorverwarmd, gaat de kalkoen de oven in. Vervolgens volgen we de stappen uit het bijgeleverde boekje. De vleesthermometer is erg belangrijk in het proces en na ongeveer 2 uur is de kalkoen klaar. Vervolgens moet je de kalkoen nog even inpakken in wat aluminiumfolie totdat hij op de juiste temperatuur is.
IMG_5744
De smaak
En nu, het belangrijkste: hoe smaakt de gevulde kalkoen?
Het huis ruikt heerlijk, dus hopelijk smaakt het net zo lekker als het ruikt. En wauw na de eerste hap zijn we echt onder de indruk. Het vlees smaakt heel erg lekker en mals en is absoluut niet droog. Het vlees is warm erg lekker, maar ook koud smaakt het goed op bijvoorbeeld een sandwich. Ook de vulling is erg lekker en heeft een beetje een zoete smaak die goed bij het vlees past. Van een kalkoen van Boers&Boers kunnen ongeveer 10 tot 12 personen eten. Je kunt dus een hoop vrienden en familie uitnodigen voor de kerstdagen of je eet er gewoon twee dagen van.
IMG_5753
Is de bereiding van een (gevulde) kalkoen echt zo makkelijk?
Ja! We hadden niet verwacht dit te zeggen maar de bereiding was écht simpel. Je hebt er wel wat tijd voor nodig maar het is in principe een kwestie van de temperatuur van de kernthermometer in de gaten houden. Na ongeveer 1 uur en driekwartier was onze kalkoen klaar en hoefde hij alleen nog maar te rusten onder aluminiumfolie. Vervolgens was het een kwestie van aansnijden, wat ook heel gemakkelijk gaat doordat de kalkoen ontbeend is. Als wij dit kunnen (als onervaren koks op het gebied van een kalkoen bereiden), dan moet iedereen dit wel kunnen.

Een gevulde kalkoen van Boers & Boers kost €109,99, een ongevulde kalkoen kost €95,00 en een gevulde glutenvrije kalkoen kost €114,50. Nu lijkt dit misschien een hele hoop geld (en dat is het ook) maar het is het meer dan waard als je voor een grote groep mensen gaat koken met de kerstdagen. Daarnaast is het bereiden van de kalkoen helemaal niet zo moeilijk als je in eerste instantie zou denken. Als de kalkoen in de oven zit, kun je ondertussen de aardappeltjes en de groenten bereiden.

Meer informatie over de kalkoenen vind je op de site van Boers & Boers. Hier kun je een gevulde of ongevulde kalkoen bestellen. Zorg wel dat je voor 18 december besteld (zolang de voorraad strekt), want de week voor kerst gaan de mannen van Boers en Boers met de Copas familie aan het werk om jouw kalkoen volgens de hoogste standaards te vullen en verzendklaar te maken. Een paar dagen voor Kerst wordt de kalkoen dan bij jou thuis afgeleverd.

Onze kookboeken