Lekker en Simpel

Lekker en Simpel
Koffie met salted caramel

Koffie met salted caramel

  • Drinken

Koffie met salted caramel
Sinds wij met Melitta naar Duitsland zijn geweest, om meer te weten te komen over koffie(filters), zijn wij pas écht gaan genieten van koffie. Daarom delen we vandaag een heel lekker en simpel recept voor koffie met salted caramel. Benieuwd? Lees dan verder.

Zoals wij al eerder hebben gezegd maken wij graag filterkoffie omdat wij de smaak erg lekker vinden, het goedkoper is en het ook nog eens minder afval oplevert. Filterkoffie kun je natuurlijk maken met een filterkoffiezetapparaat maar het kan ook op de klassieke manier met een porseleinen filterhouder, een koffiefilter, medium tot grof gemalen koffie en heet water. Als je op de klassieke manier koffie maakt blijft de smaak van de koffieboon zoveel mogelijk behouden. Het zetten van een kop slow koffie duurt ongeveer 3-5 minuten. Omdat je geen kokend water gebruikt, krijgt de koffie een heerlijke milde smaak.

Hoe zet je nou filterkoffie op de ouderwetse manier? Het is belangrijk dat je geen kokend water gebruikt omdat dit niet goed is voor de smaak. Vouw de randen van je Melitta koffiefilter om, zodat hij goed in je filterhouder past. Plaats de filterhouder op een mok of kan en schep de medium of grof gemalen koffie in het filter. Let op: koffiebonen die te fijn gemalen zijn leidt tot bittere koffie. Giet een beetje heet water (96 graden) over de koffie, zodat de koffie een beetje vochtig wordt. Je kunt bubbels zien omdat er gassen vrijkomen welke bij het roosteren van de koffiebonen zijn ontstaan. Deze stap noem je ‘blooming’ en dit duurt ongeveer 30 seconden. Als het beetje water dat je over de gemalen koffie hebt gegoten door het filter is gestroomd, kun je verder met de volgende stap.MelittaGiet de rest van het hete water met trage en cirkelvormige bewegingen over de koffie in het filter. Misschien nog handig om te weten: voor twee grote koppen koffie adviseren we 36 gram gemalen koffie en 600 milliliter heet water a 96 graden. Ontdek jouw favoriete koffie door te experimenteren met verschillende soorten en hoeveelheden koffie. Je kan natuurlijk ook verschillende malingen proberen.MelittaBenieuwd hoe je koffie met salted caramel maakt, bekijk dan het recept hieronder.

Recept voor 2 personen
Tijd: 10 min.

Benodigdheden:

  • 300 ml (slow) filterkoffie
  • 100 gr salted caramel chocolade
  • snufje zout
  • 200 ml melk
  • slagroom
  • snufje cacao/scheutje karamelsaus

Bereidingswijze:
Begin het met bereiden van de slow filterkoffie zoals hierboven staat beschreven. Verwarm ondertussen de melk in een pannetje en hak de chocolade in stukjes. Als de melk warm is, voeg je de chocolade en een snufje zout toe. Blijf mengen, totdat de chocolade is gesmolten. Meng de koffie met de warme chocolademelk. Spuit een flinke toef slagroom op de koffie en maak het geheel af met een beetje karamelsaus en/of cacao.

Geniet van je koffie met salted caramel!Koffie met salted caramel Koffie met salted caramel
Dit artikel is in samenwerking met Melitta.

Onze kookboeken