Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

In vijf stappen een gezonder leven

gezonder leven

Voor mij voelt elke zondagavond als oudjaarsavond. Terwijl ik mijn agenda doorblader om te zien wat ik volgende week ga doen, plan ik ook gelijk een aantal doelen in voor mezelf. Net zoals op 31 december, neem ik mij voor om de komende week veel te gaan sporten, positief te denken en vooral gezond te eten. En dat laatste is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk! Met slechts een paar kleine veranderingen kan je je eetpatroon flink verbeteren. Hieronder beschrijf ik vijf manieren om gezonder te eten.

  1. Eet pure chocolade in plaats van melk of wit

Met de paasdagen in het zicht, zul je wellicht meer chocolade consumeren dan normaal. Wil je dit zo gezond mogelijk doen, skip dan de eitjes met witte en melkchocolade en eet die met pure chocolade. Chocolade wordt gemaakt van cacaoboter,  melkpoeder, cacaomassa, suiker en smaakstoffen zoals bijvoorbeeld vanille. Hoe puurder de chocolade, des te minder suiker en vet. Pure chocolade bevat minstens 54% procent cacao, maar er zijn ook repen te vinden van 70  of 80%. Chocolade is rijk aan anti-oxidanten, heeft een positieve invloed op de hersenen en verbetert je humeur. Je kunt dus zonder schuldgevoel  van een stukje pure chocolade genieten!

  1. Eet goede pindakaas

Pinda’s zitten boordevol goede vetten. Een boterham met pindakaas per dag helpt je bij je dagelijkse hoeveelheid aan eiwitten, vitamine E, vitamine A, vezels en calcium. Klinkt gezond,  zou je zeggen. Echter, veel merken voegen allerlei ingredienten toe die pindakaas helemaal niet nodig heeft, zoals suiker in de vorm van fructose, dextrose en zoetstof of olieeën en zouten. Dit maakt het smeuiige broodbeleg ineens best ongezond. Eet je graag pindakaas, ga dan voor een merk met een zo hoog mogelijk percentage pinda’s. De beste pindakaas die ik tot nu toe heb kunnen vinden voor een redelijke prijs, is de pindakaas Vita D’or van de Lidl. Deze pindakaas bestaat uit 85% pinda’s en kost minder dan twee euro.

  1. Kies voor volkoren pasta in plaats van witte pasta

Ik eet minstens drie keer per week pasta. Het is supersnel klaar, je kunt er oneindig mee variëren en het is altijd erg lekker. Om deze maaltijd nog gezonder en bevredigender te maken, kies ik altijd voor volkoren pasta. Volkoren pasta bestaat voornamelijk uit complexe koolhydraten. Het voordeel hiervan is dat energie gelijkmatig vrijkomt, waardoor je langer vol zit van je maaltijd. Verder bevat volkoren pasta meer vezels, wat natuurlijk weer goed is voor je stoelgang. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrels verwijderd, waardoor eigenlijk de belangrijkste voedingstoffen verloren gaan. Je herkent misschien het gevoel dat je, nadat je witte pasta hebt gegeten, direct zin hebt in een zoet toetje? Dit komt doordat witte pasta niet die complexe koolhydraten bevat, waardoor de energie direct vrij komt, je bloedsuikerspiegel zakt en je zin krijgt om iets te eten. Wil je dus langer vol zitten van een maaltijd, kies dan voor de volkoren (bruine) versie. Deze vergelijking gaat trouwens ook op voor wit en bruin brood en witte en bruine rijst. Deze zijn gewoon te koop in de supermarkt.

 photo IMG_9675_zps080e63fc.jpg

  1. Kies eens voor zoete aardappel in plaats van een gewone aardappel

De aardappel is een bron van vezels, koolhydraten, vitamine B6 en vitamine C. Behoorlijk gezond voor  zo’n ouderwetse plant die de meeste tijd van zijn leven onder de grond doorbrengt. Maar wil je een keer variëren,  koop dan de zoete aardappel. Deze zuid-Amerikaanse rode knol bevat alle goede eigenschappen van een normale aardappel, plús extra veel vitamine A, calcium, magnesium, kalium en anti-oxidanten. Ze worden dus niet voor niets ‘superfood’ genoemd. De zoete aardappel heeft een een lichtzoete, kruidige smaak en is dus zeer geschikt in  gerechten voor kinderen. Maak bijvoorbeeld eens honingkip met zoete aardappel of zoete aardappelfriet uit de oven 

  1. Eet vers fruit in plaats van het drinken van vruchtensap

Drink je graag vruchtensap uit  een pak van de supermarkt? Dan heb ik misschien een verrassend bericht voor je. Deze vruchtensappen worden gemaakt op basis van vruchtconcentraten en extracten en dus niet op basis van echt fruit.  Hierdoor kan je er niet op vetrouwen dat er in deze sappen evenveel vitaminen en anti-oxidanten zitten als een appeltje in de hand. Bovendien worden er vaak onnodige suikers aan toegevoegd  én zitten er minder vezels in, terwijl juist die vezels aan geven dat je vol zit en dus stopt met eten. Het is daarom beter om een stuk fruit te eten. Dan houd je zelf de controle over wat je binnenkrijgt.  Wil je toch graag iets drinken in plaats van eten? Haal dan een vers vruchtensapje van de koelafdeling of pers het zelf. Je kunt natuurlijk ook heel gemakkelijk thuis een smoothie maken. Sofie maakt bijna elke ochtend een smoothie klaar als ontbijt. Wat dacht je van een smoothie met banaan en frambozen of  een supersmoothie met lijnzaad en blauwe bessen

gezonder leven

gezonder leven

Onze kookboeken