Basisrecept: banketbakkersroom

  • Bakken

Basisrecept: banketbakkersroom
Banketbakkersroom heeft veel weg van een lobbige gele vla. Deze room op basis van melk, eieren en suiker, wordt veel door bakkers gebruikt. Denk hierbij aan de vulling van puddingbroodjes, soesjes en tompoucen.  Tijd: 10 minuten + 30 min afkoelen

Benodigdheden:

  • 475 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 40 gr maïzena
  • 1 vanillestokje of 1 tl vanille extract
  • 75 gr suiker

Bereidingswijze:

Giet 425 ml melk in een pan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg het vanillestokje en het merg toe aan de melk, en breng dit aan de kook.
Doe de rest van de melk, met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Voeg als laatste de maïzena toe en klop dit tot een glad mengsel. Verwijder, als de melk kookt, het vanillestokje. Giet al roerend, de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer ook dit goed door. Giet het mengsel vervolgens terug bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal na korte tijd gaan binden en ineens snel dikker worden. Blijf ook dan stevig roeren. Laat het mengsel 1-2 minuten zachtjes doorkoken.

Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal (bijv een bakplaat of een grote ovenschaal). Hierdoor is de room sneller koud. Dek de kom af met huishoudfolie. Zorg ervoor dat het huishoudfolie direct op de room ligt, zodat er geen velletje op de room komt. Laat de room eerst afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna in de koelkast. Als je de room uit de koelkast haalt, kun je hem nog even kort mixen.
Basisrecept: banketbakkersroomMet liefde gemaakt en geschreven door Merel

Onze kookboeken

2 reacties op “Basisrecept: banketbakkersroom”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *