Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Basisrecept: brioche

  • Bakken

Basisrecept: brioche
Er zijn van die gelegenheden waardoor je net even meer zin hebt om wat langer in de keuken te staan, zoals met feestdagen of een verjaardag. Met Pasen voor de deur, ga ik er dan ook vanuit dat een recept voor het paasontbijt of de paasbrunch als geroepen komt. Vandaag laat ik je zien hoe je zelf een brioche brood maakt.

Brioche is een zoet, zacht, witbrood dat van origine uit Frankrijk komt. Door zijn lichte, luchtige textuur heeft een brioche eigenlijk meer weg van een cake, dan van een brood. Het recept verschilt met dat van een gewoon brood in het extra gebruik van suiker, eieren en roomboter. Eet brioche met wat boter en jam of suiker en kaneel, of gebruik het als basis voor een uitgebreider recept. Zo kun je van brioche ook heerlijke wentelteefjes bakken, of een zoete broodpudding maken.

Recept voor 1 brioche brood
Tijd: 20 min. + 90 min. rijzen + 25 min. in de oven

Benodigdheden: 

  • 300 gr bloem
  • 100 ml melk
  • 7 gr gist
  • 5 gr zout
  • 125 gr zachte boter
  • 25 gr suiker
  • 1 ei
  • evt. een beetje extra melk

Bereidingswijze:

Zorg ervoor dat je op tijd de melk uit de koelkast haalt, zodat het op temperatuur kan komen. Als je niet wilt wachten, kun je de melk even opwarmen in een pan of in de magnetron. Doe de gist, suiker, melk, bloem, zout en het ei in een mengkom. Kneed met je handen of met een keukenmachine met deeghaak, het deeg tot een soepel deeg. Basisrecept: brioche
Voeg vervolgens ook beetje bij beetje de zachte boter toe. Het kan even duren voordat je een samenhangend deeg krijgt, maar hoe langer je kneed, hoe beter het wordt. Plakkerig blijft het wel.
Basisrecept: brioche
Vet een snijplank in met een beetje olie en leg daar het deeg op. Kneed het deeg kort na met de hand. Wanneer het deeg een beetje lijkt op kauwgom als je het uit elkaar trekt, dan is het goed. Vet een kom in met olie en laat het deeg ongeveer 2 uur rijzen onder een natte theedoek. Het deeg zal zich in volume verdubbelen.

Verdeel het deeg in tien stukken en vorm met je handen kleine balletjes. Leg de balletjes deeg in een ingevette cakevorm of een cakevorm waarin je een stuk bakpapier hebt gedaan.
Basisrecept: brioche
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de brioche in zo’n 25 minuten bruin. Om de brioche extra te laten glazen kan je hem bestrijken met wat melk voordat je hem de oven in schuift.
Basisrecept: brioche
Basisrecept: brioche
Met liefde gebakken en geschreven door Merel

Mis geen enkel recept!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang nieuwe recepten in je mailbox!

We sturen je geen spam. Lees meer in ons privacy beleid.

Onze kookboeken