Lekker en Simpel

Lekker en Simpel

Basisrecept: lemon curd

  • Bakken

Basisrecept: lemon curd
Eerder liet ik zien hoe je gemakkelijk zelf frambozencurd maakt. Zelf ben ik namelijk groot fan van roodfruit, maar voor de liefhebber vandaag ook het basisrecept voor lemon curd. Uiteraard zelf ook geproefd en ik moet toegeven het is wel een heerlijke frisse smaakmakker, die het goed doet als vulling voor een zanddeegbodem, tussen een scone, over een pannenkoekje of zelfs tussen een macaron.

Recept voor 200 ml lemoncurd
Tijd: 20 min.

Benodigdheden:

  • rasp van 2 citroenen
  • sap van 2 citroenen
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren

Bereidingswijze:
Rasp allereerst de citroenen en pers ze uit. Tip: heb je geen citroenpers, maak dan gebruik van een vorm. Steek een vork in een halve citroen en maak een draaiende beweging terwijl je de citroen uitknijpt. Op deze manier krijg je er gemakkelijk het meeste sap uit. Zeef het sap om eventuele velletjes en pitjes te verwijderen. Doe het citroenrasp, suiker en roomboter in een kom. Je maakt ook dit recept net als de frambozencurd au bain marie, zet de kom dus op een pan met een laagje kokend water, op middelhoog vuur. Roer totdat alle ingrediënten goed gesmolten zijn en je een mooie gladde massa hebt. Voeg vervolgens het citroensap toe. Roer dit door het mengsel en voeg dan ook de eieren toe. Nu is het een kwestie van geduld. Blijf rustig roeren in de kom. De lemon curd zal geleidelijk dikker worden wanneer de eieren stollen. Als de lemon curd de dikte van yoghurt heeft is hij goed.

Giet de lemon curd over in een schaal zodat deze goed af kan koelen voor gebruik. Wanneer de lemon curd helemaal is afgekoeld kun je deze eventueel overscheppen in een potje, de curd blijft tot twee weken goed in de koelkast.

Volgende week volgt er een recept met lemon curd om je alvast van wat inspiratie te voorzien. Houd Lekker en Simpel dus in de gaten.

Met liefde gemaakt en geschreven door Merel 

Onze kookboeken